6 Aralık 2010 Pazartesi

Of, Fizik ve Kimya Çalışmam Gerekiyor!


Sana bir şey söyleyeyim mi? Okulda fizik ve kimya derslerim hiç iyi değildi. Sadece geçer not alırdım o kadar. Her iki ders de hiç mi hiç  ilgimi çekmezdi. O kadar sıkıcı gelirdi ki anlatamam. İyi ama son günlerde  moleküler gastronomi diye bir konu üzerinde araştırma yapıp duruyorum. Bilmiyorum sen daha önce moleküler gastronomi diye bir şey duymuş muydun? Bilirsin, gastronomi sağlıklı, lezzetli, hoş görünümlü yemek sistemi anlamına geliyor. İşte işin içinde yemek varsa, fizik ve kimya dersleri inan ki hiç sıkıcı gelmiyor. Bilakis okudukça okuyasım geliyor. Niye okullarda bu dersler çocuklara cazip gelecek örneklerle anlatılmıyor? Şimdi bu yaştan sonra tekrar fizik ve kimya çalışmaya başladım iyi mi? Çünkü moleküler gastronomi, fizik ve kimya bilimini mutfak uygulamalarıyla birleştiriyor. Ne yalan söyleyeyim işin içinde yemek olunca, fizik ve kimya o kadar sevimli ki... Benim için çok yeni ve çok heyecan verici durumlar. Düşünsene, yemeği pişirirken oluşan fiziksel ve kimyasal değişimler neler? Duyularımız yemek beğenimizi nasıl etkiler? Güzel kokan bir yemek neden iştah açar? Neden bazı yemeklerden özel tad alırız? Bazı yemekler neden bize lezzetli gelir de bazılarından hiç hoşlanmayız? Farklı pişirme teknikleri geliştirirsek, bilmediğimiz özel tadlar ve lezzetleri keşfedebilir miyiz? Düşün ki çorba hiç sevmiyorsun ama domatese bayılıyorsun... Ben çorbayı  öyle bir değiştiriyorum ki domates şekline getirip önüne sunuyorum. Sen domates diye yemeğe başlıyorsun. Ağzına atıyorsun ki domates değil bu. Aaa! Daha önce ağzına süremediğin çorba. Şaşırıyorsun bu durumda. Ama şapur şupur içiyorsun. Misal bu ya... Moleküler Gastronomi yiyeceklerin ve içeceklerin insana zevk ve keyif veren özelliklerini inceliyor. Bu bilime "lezzetli olmanın bilimi" deniyor. Ve bizi alışkanlıklarımızın dışında yeni lezzetler keşfetmeye kışkırtıyor. Hoş değil mi? Beynin tad alma bölümünü kimbilir ne kadar az çalıştırıyoruz? Ve bilmediğimiz kimbilir ne lezzetler var... Sadece karın doyurmak için değil, "tad" almanın zevkine varabilmek için fizik ve kimya çalışmam gerekiyor. Keşke okuldayken daha iyi öğrenseymişim fizik ve kimya derslerini. Hayatımda ne işe yarayacak diye düşünmeseymişim. Gördün mü yemeğin hazzına varabilmek için resmen fizik ve kimya bilmek gerekiyor. Of, çok çalışmam lazım... Çoookkk!

12 yorum:

  1. Bir insan neden Moleküler Gastronomi'ye merak salar ki :)

    YanıtlaSil
  2. Sevgili İnsan olun biraz... tabi ki kendimi daha insan hissedebilmek için merak saldım moleküler gastronomiye... yaa, böyleyken böyle.. hatta üzerine biraz da boyle-mariotte:))

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Hayal Kahvem,sağlıklı beslenme konuları hep ilgimi çekmiştir.
    Ama Moleküler Gastronomi de güzel bir tema bilgilendik efemeee;)

    YanıtlaSil
  4. @ İyi CWRM, birlikte öğrenelim bari:))

    YanıtlaSil
  5. Sadece tebrik edebilirim seni, yaşa valla:-)

    YanıtlaSil
  6. Erkeğin kalbine giden yolun midesinden geçerdediklerini duydum. Doğru mu acaba?

    YanıtlaSil
  7. Sevgili HK, paella tarifi vericektiniz merakla bekliyorum. Artık yeni bilgilere göre verirsiniz herhalde lezzet garantili :))

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Lisedeki kimya hocamız, "madem geldin dünyaya, çalış fizik kimyaya" derdi :) Demekki bunlar gerçek hayatta , günün birinde işimize yarıycakmış :)

    YanıtlaSil
  9. @ Siz de yaşayın Ecehan..

    @ Bilemem profesör.. Erkeklere sormak lazım bu soruyu öyle değil mi?

    @ Burcu, bu hafta sonu paella yapacaktım. Fotoğraflayıp yazacaktım. Ama Oya mantıya çağırınca, benim paella kaldı. Sözüm söz. Yapacağım... Siz gelsenize.. Hem yapalım hem yiyelim..

    @ Çok doğru söylemiş sizin hoca Tomrukcan. O nedenle demek ki sizin kimya ve fizik kanunları bilginiz çok iyi..Anladım şimdi..

    YanıtlaSil
  10. Sevgili HK, benim gelmem oldukça zor görünüyor ama bir fırsat yakalarsam haber vereceğim size de AŞ'ye de, sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Tamam Burcu. Ben yazacağım tarifi merak etmeyin:)
    Sayenizde paella yapacağım.. Bakalım nasıl yazacağım, göreceğiz:))

    YanıtlaSil
  12. O halde şu MSG denen halta (MONO SODYUM GLUTAMAT) benim için bir bakıver.Çok kafamı bozuyor:((

    YanıtlaSil