20 Ekim 2011 Perşembe

Kendini Buzda Bir Balık Gibi Hissetmek...


Bazan insan kendini  "buzda bir balık" gibi hisseder. Bilirsin. Hisleri buz keser. "Yeryüzünün gözyaşları sonsuzdur. Biri ağlamaya başladığında, bir başkasının gözyaşları diner." denmiş ya hani... Sanırım bu söylemi "Yeryüzünün hikâyeleri sonsuzdur. Biri anlatmayı bitirdiğinde, bir başka yerde, bir başkası anlatamaya başlar” diye değiştiren Tezer Özlü'ydü. Bugün denk gelip  Kadir Has Üniversitesitesi'ndeki konferans salonunun koltuğunda, kendimi Tezer Özlü kitapları hakkında muhabbetin arasında bulunca, çok ballı olduğumu düşündüm. Edebiyatın her daim hem dünyanın acısını hissettirici hem de tedavi edici, umut verici, sarsıcı, silkeleyici, hayatın mucizesini hissettirici tılsımlı bir yanı olduğunu düşünmüşümdür. Tezer Özlü benim için asla bir hüzünler prensesi, bunalımlar yazarı değildir. Bilakis bu konferans tam zamanında denk geldi. Dürüst, samimi, dobra, kafa tutan, aykırı bir yazarın cümleleri arasında dolanmaya ihtiyacım vardı.

Çocukluğumun Soğuk Geceleri'nden:

"Almanca, İngilizce, Latince. Goethe. Schiller. Rus-Alman savaşları. Karlofça-Pasarofça Antlaşmaları. Fen bilimleri. Sayıların kökleri, köklerin kareleri. Tüm dünya ülkeleri. Tüm dünya ülkelerinin savaşları. Ne alıp ne sattıkları. Türk yazınının en anlaşılmayan örnekleri. Nasıl yurttaş olunabileceği. Askerlik görevleri. Savunma. Müslümanlığın koşulları. Faust'un özü. Bulutların oluşması. Ezberlenen şiirler, ezberlenen sözcükler, ezberlenen formüller... Bütün öğrendiklerimi unutmak istiyorum."(s29)

"Bir şeylere açılmak, bir yerlere koşmak, dünyayı kavramak istiyorum. Dünyanın bize yaşatılandan, öğretilenden daha başka olduğunu seziyorum. " (s25)


Kadir Has Üniversitesi Modern Türk Edebiyatı konulu konferansın ilki Tezer Özlü'ye ayrılmış. Cuma günü devam edecek. Gerçekten çok donanımlı, çok hoş dinletiler hazırlanmıştı. Nasıl akşam oldu anlayamadım. Halka açık ve ücretsiz katılabilinecek bu konferansları uygun olan ve tabii edebiyata ilgilisi olanların kaçırmamasını öneriririm. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.

6 yorum:

  1. "Şimdi okunmuş kitapları yeniden okuyorum. Şimdi bildik müzikleri yeniden dinliyorum. Yenmiş yemekleri yeniden yiyorum. Sevip yitirdiklerimi yeniden seviyorum. Şimdi uykusuzluğumu yeniden uyuyorum. Şimdi açlığımda yeniden acıkıyorum. Şimdi gittiğim kentlere yeniden gidiyorum. Şimdi havada uçuyor, raylarda, su yüzeylerinde, yaşama ve ölüme karşı duyduğum aynı umursamazlıkla dolaşıyorum. Tartışmaları biliyorum. Duyguları. Korkuları. Sözcükleri. Her dili anlıyorum. Anlıyor ama kavrayamıyorum."

    Bir başkadır Tezer Özlü..

    YanıtlaSil
  2. Selam Doktor Blue Ballon, iki gün Tezer Özlü'yü her bakımdan masaya yatırdılar. Enfes bir konferanstı. Bir ara ayrıntılı yazarım inşallah:)
    Sağolun.

    YanıtlaSil
  3. Tezer Özlü'yle tanıştırmış oldun;en azından ismi,birkaç paragraf,izlenimlerin...Teşekkürler.."Yeryüzünün gözyaşları sonsuzdur. Biri ağlamaya başladığında, bir başkasının gözyaşları diner." buradan sonsuza dek ağlanamayacağı,güneşin de açacağı anlamı çıkıyor...kimse ağlamasın,ama olmuyor...buzda bir balık...mesele 1 olmakta;hani buzda 3-5 balık olsa ...aslında 1 balık olmak yeg'dir tarafımca;çünkü görmek istemem sevdiğim diğer balıkları buzun üzerinde...
    sayfadaki çizimler gibi kal

    YanıtlaSil
  4. Infantulus, Hasan Ali Toptaş bir deneme kitabında, sanırım Harfler ve Notalardır adı ki, hararetle tavsiye ederim, çok zenginleştirici bir kitaptır. Hah işte o kitabında şöyle der: " "Ey hayat, bana kör noktamı aydınlatacak bol ışıklı dostlar ver!"

    Eğer bu yazı size kör noktanızda kalan Tezer Özlü'yü tanıştırtırmaya vesile olduysa.. O halde... "Ne mutlu canıma!":))
    Sağolun.

    YanıtlaSil
  5. hah,yorumun gmailime geldi,kaydedildi...sonra hasan ali ve tezeri unutacağım,adları neydi diyeceğim,sonra arayıp bulacağım ama okumayacağım-eşekliğimden-
    keşke okusam diyeceğim,okumak yorar diyeceğim...

    "Ey hayat, bana kör noktamı aydınlatacak bol ışıklı dostlar ver!" kör noktalarımı aydınlatmasından ziyade kör noktalarda konaklayacak dostları istrdim yazarın yerinde olsam...kör noktalar aydınlandığında sadece görülür,ama yüzeyi...avramın dediği gibi muhalefet iyidir,ilk önce kendine muhalef seçeneğim...
    tezer özlüyle tanışmama evet vesile oldu ve dengesiz bir anım olursa -umarım olmaz- okurum;ama okumak ...harfleri okuyamıyorum...kelimeleri ...okumayı unuttum..dudaklarım sesim..ama pattanadak birden ccanlanır, sen nasıl pozitifsen ben o pozitifle negatif arasında hızlı geçişledeyim,okumak yada okumamak...sağol;tüm kalbindekilerle

    YanıtlaSil
  6. Siz sağolun Infantulus, umarım denk gelir bir gün Hasan Ali Toptaş ve Tezer Özlü'nün ktaplarını okursunuz.

    YanıtlaSil