22 Kasım 2011 Salı

Bu Adamlar Ne Yapıyorlar?


Sence bu adamlar ne yapıyorlar? Bak şimdi.. Burası gördüğün gibi bir stadyum. Üzerlerinde bir takımın forması olduğuna göre, bu oyuncular belli ki maç yapacaklar. İyi de bu halleri ne? Niye şekilden şekile giriyorlar? Bir şeyden mi korkmuşlar? Yoo.. Korkmuyorlar. Ben de yeni öğrendim. Bilakis korkutmak istiyorlar.



Geçenlerde Morgan Freeman'ın canlandırdığı  Nelson Mandela'nın hayatını anlatan İnvictus adlı filmi seyrediyordum. Filmin bir bölümünde Güney Afrika milli takımı ile Yeni Zelanda milli takımının maç yapacaklardı. Aaa! Yeni Zelanda milli takımı oyuncuları tuhaf tuhaf hareketler yapmaya, ayaklarını yere vurup, kollarını sert sert sallmaya başlamadılar mı? Akabinde ve detayında sanki "ölüm!" ya da "öldürürüm" mü ne diyorlar kuzum bunlar?" diye kalakaldım. Gerçekten bu adamlar ne yapıyorlar?


Ne öğrendim biliyor musun? Soyları tükenmekte olan Yeni Zelanda'nın yerlilerinden Maori kavmi savaştan önce düşmanlarını korkutmak için savaş dansı yaparlarmış. Haka dansı da denilen bu dansla güçlerini göstermek amacıyla  bir yandan ellerini bedenlerine bir yandan da ayaklarını yere vurarak dans ederlermiş. Bir diğer adı All Blacks olan Yeni Zelanda Ruby takımı da her maçtan önce Maori kavminin savaş dansına benzer hareketler yaparak rakip takıma gözdağı vermeye  çalışıyorlarmış, iyi mi? Ne yalan söyleyeyim bayıldım ben bu gösteriye.. Spora katılan bir hoşluk.  Ayrıca All Blacks takımının oyuncuları sadece gövde gösterisi yapmıyorlar aynı zamanda bir şeyler de söylüyorlar..  Şimdi baktım sanal ansiklopediye...  O dansları yaparken söyledikleri sözler  "Ölüm bu, ölüm bu!  Hayat bu, hayat bu!" gibi nakaratlarmış. Enteresan değil mi?


Ragbi de tuhaf bir oyun. Oval bir top var. Oyuncular bu topla hem el  hem ayakla oynuyorlar. Ragbinin Anavatanı İngiltere'ymiş. Sonrasında İngiltere'nin sömürgelerine yayılmaya başlamış. Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, İrlanda, İskoçya'da çok oynanıyormuş. İşte Yeni Zelanda'nın milli  ragbi takımı her maçtan önce, yüzyıllardır  Maorilerin  Haka dansı ile hem rakip takımı ürkütmeyi hem de maça bir eğlence katmayı amaçlamış demek ki...  Hey! Bizim  milli takımımız da uluslararası maçlarda kılıç kalkan ekibinin hareketlerini yapsa mesela... Aaa!  Şahane olmaz mı ne dersin?

6 yorum:

  1. Metin UCA sayesinde bir dönem çok meşhurdu bu Haka Dansı...okuduğu her haberi kendince yorumluyor, ardından da bu dansı gösteriyordu :)

    ben de merak edip o dönem araştırmıştım ve o zaman öğrenmiştim...şimdi senin sayende tekrar hatırlamış oldum :)

    Kılıç Kalkan ekibinin aynı etkiyi göstereceğini sanmıyorum ben...ama yine de denenebilir diyorum :))

    YanıtlaSil
  2. yeni zelanda futbol takımı türkiyeye gelmişti de dönemin başbakanınaydı galiba yapmışlardı.adam şaşırıp kalmıştı.bir de metin ucadan da hatırlıyorum :))

    YanıtlaSil
  3. Bir dönem yabanc turistleri karşılamak için Karaköy rıhtımında kılıç kalkan folklör ekibi karşılardı. turistler Türklerin ne kadar barbar olduğunu o zaman düşünmüşler midir acaba diye düşünürüm ben.

    YanıtlaSil
  4. Selam Profösör, sanki bende hatırlıyorum eski kılıç kalkan muhabbetlerini:) Niye barbarlık olsun ki.. Memleketimizin folklorunun her türünü sevmek gerekmez mi Profösör?

    YanıtlaSil
  5. Selam Aynur, dün akşam size ve Buket'e yorum yazmıştım. Sonra sevmedim yazdığım yorumu. Sildim:)
    Ne diyeceğim? Ben var ya Metin Uca'nın o programını hiç izlememişim. Bu Haka dansını yukarıda bahsettiğim filmde gördüm öğrendim:)

    Ayrıca şimdi düşündüm.. Düşündüm..
    En son kılıç kalkan ekibini ne zaman seyrettiğimi inanın hatırlayamadım. Folklorumuzu unutmam ne fena! Oysa kılıç kalkan ekibini seyretmeyi severdim:))

    YanıtlaSil
  6. Buket ben bu filmi seyretmeden önce bilmiyordum ne yalan söyleyeyim:)
    Demek meşhurmuş:))Öyle olmalı zaten.
    Kıt bilgili biriyim:))

    YanıtlaSil