5 Ağustos 2012 Pazar

Metin Erksan'a Sevmek Zamanı'yla Veda...


Halil (Müşfik Kenter), boyasını yaptığı evin duvarında asılı resimdeki kıza aşık olur. Ev adadadır. Yıl boyu boştur. Halil her gün bu boş eve giderek, karşısına oturur ve saatlerce resme  dalar gider. Bu hal sonunda tam bir tutkuya dönüşür Bir gün resimdeki kız Meral (Sema Özcan) iki arkadaşıyla adadaki eve gelirler.  Meral Halil'in resim karşısındaki durumunu görür. Çok şaşırır ve etkilenir. Halil'in resmi değil, kendisini sevmesini ister. Halil kabul etmez. Meral sinirlenir. Duvardaki resmi çıkarır ve Halil'e götürerek verir. Bir daha görüşmezler diye düşünürken, Meral gene Halil'in yanına giderek konuşmak ister. Adanın tepelerine çıkarlar. Rügarlı bir görüntü ve muhteşem müzik eşliğinde.. Bak, dayanamadım yazdım... Aralarında şöyle bir muhabbet geçer... Emsalsizdir bu muhabbet... Of, gerçekten emsalsizdir.

- Resmi verdikten sonra artık ben seni gelmez sanıyordum.
- Gelemeyecektim, gelmeyecektim ama görüyorsun ki öyle olmadı.
- İki insanın ilişkisi çok güzel bir şey.
- Dostluğu aşan ilişkilerden niçin kaçıyorsun?
- Bu sözünle aşık olmayı kastediyorsan, dostluğu bu dünyada hiçbir şeyle aşamazsın.
- O halde sen bana aşık olmaktan da öte duygular içindesin.
- Hayır, ben sana aşık değilim. 
- Olmaz böyle şey! Resmime aşık olman demek beni sevmen demektir. Dünden beri hep söylediklerini düşündüm., Sen bana aşık olduğunu söylemekten korkuyorsun. 
- Olmayan bir şeyi nasıl söylerim? Niçin beni anlamamakta ısrar ediyorsun? Ben senin resmine aşığım. İşte hepsi bu kadar.
- Sen ben yokken resmimi sevdin. İşte ben varım artık. Resmin aslı benim. Bundan sonra ikimiz bu sevgiyi paylaşaceğiz. Bu aşkın yarısı bana ait. 
- Sen dostlukların, aşkların kolay mı kurulduğunu, kolay mı sürdürüldüğünü sanıyorsun? Resminle aramda ne kadar uzun zamanlar geçti. İlk karşılaşmamızı dün gibi hatırlarım. Birden bana iyilikle, sevgiyle bakan bir yüz gördüm. Elbiselerim eskiydi. Kirliydim. Sakallarım uzamıştı. İnanamadım. O insanca bakışı bir daha göremem diye resme bir daha bakmaktan korkuyordum. İkinci kere zorlukla baktım resmine. Gene iyilik, gene sevgi vardı gözlerinde.  Nihayet değişmezi bulmuştum. Resmin benim içime bakıyordu. Benim kendimi görüyordu. Boş evde soğuk kış gecelerini beraber yaşadık onunla. Bana hep dostlıkla, iyilikle, sevgiyle baktı. Çok zamanlar gidip yüzünü tutardım. Gözlerini öperdim. Saçlarına değdirirdim ellerimi. 
- Benim bakışlarımda da sevgi var. Ben de senin kendini görüyorum. Resmimin yerine ben seveciğim seni. Artık ben varım.
- Hayır! Hayır! Hayır, istemiyorum seni. Benim dünyama girmeye kalkma! Sonra merhametsizce yıkarsın onu. Resmin benim kendimden bir parça. Bırak ben onu seveyim. Sen sevmek isteme beni. Senin ellerini tutmak istemiyorum. Sonra çekersin o ellerini benden. Ben resmine aşığım! Ölünceye kadar da onu seveceğim!



Elbette  Yılanların Öcü, Kuyu, Acı Hayat ve Susuz Yaz gibi  çok sayıda önemli filmleri var. Bana göre Sevmek Zamanı, memleketimin usta yönetmenlerinden Metin Erksan'ın, senaryosunu yazıp yönettiği 1965 yapımı, en özel filmi. Metin Erksan'ın dünyamızdan göçtüğünü şimdi öğrendim. Sait Faik'in  Sivriada Geceleri öyküsünde anlattığı gibi, çalışıp yorulan bizlere, sevinme ve üzülme duyguları veren, hayatımızı eşsiz hissetmemizi sinemaya yoluyla sağlayan  insanlardan biriydi.  Metin Erksan, dünyamızda insanı kendine mesele etti ya, şimdi yattığı yere ışık  ve rahmet dolsun.



16 yorum:

  1. Merhabalar,

    Önce ünlü yönetmen Metin Erksan'a Yüce Allah'tan rahmetiyle muamele eylemesini, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı dilerim.

    "Sevmek Zamanı" benim gençlik yıllarımda aklımda kalan en güzel aşk filimlerinden biridir. Bu filmi unutmamama sebep, filmin çok etkisinde kalmış olmammdır. Gerçekten çok güzel bir filmdi.

    Paylaşımınız için teşekkürlerimi sunarım.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  2. o kadar güzel eserlerin ardındaki isimleri hiç bilmememiz ne kadar da acı...

    diyaloglar şahaneydi. gece gece en sevdiğim kitaba kadar götürdü beni. Hikaye aynı Sait'in Kürk Mantolu Madonnasını çağrıştırdı bana. Acaba bu diyalogun sahibi usta kimdir ?

    YanıtlaSil
  3. Uçurtma Avcısı, ailes, ve sevdiklerine da sabır dileyelim mi?

    YanıtlaSil
  4. Recep, Sevmek Zamanı sahiden Türk Sinemasının en özel filmlerinden biri. Seyretmeli illa ki.

    YanıtlaSil
  5. Emrah, Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonnası ile benzerlik taşır sahiden Sevmek Zamanı. Kürk Mantolu Madonnada'da surete aşık olma söz konusuydu. Haklısınız. Resme aşık olma. Ve Raif Efendi çok şaşırtmıştır beni biliyor musunuz? O kitap insanlara bakışımı değiştirmitir. Öyle tesirlidir:)

    YanıtlaSil
  6. Kendisini yakınen tanıma fırsatım oldu. Kişiliği, beyfendiliği, enginlere sığmaz bilgisine hayran kalmıştım.

    YanıtlaSil
  7. Ne hoş hatıra olmuş Zeynep. Yazarsanız bloğunuza, okuruz belki sizden:)

    YanıtlaSil
  8. kendi içindeki dünyadır bu film... muhteşem...

    YanıtlaSil
  9. bergman filmlerine en yakın türk filmidir benim için. Yeri çok ayrıdır. Saygım sonsuz metin erksan'a, her ne kadar para derdine ilginç kariyer tercihleri yapmış olsa da...

    nedense bu filmden sonra hep harcanmış potansiyel olarak bakarım kendisine.

    YanıtlaSil
  10. 'sevmek zamanı' fransız filmleri kadar etkiledi beni:))Erksan değerli bir sinema adamı hemen hemen tüm filmleri sorgulatıyor yaşamı..:)

    YanıtlaSil
  11. Antisiz, sahiden özel bir filmdir Sevmek Zamanı.

    YanıtlaSil
  12. October Swimmer, bugün Alin Taşçıyan'ın bir yazısını okudum. Türk Sineması 30 yıl önce kaybetmişti Metin Erksan'ı diye yazıyordu. Metin Erksan sinema yapmayı 30 yıl önce bırakmış çünkü. Etkileyici bir yazı, illa bulup okumak lazım.

    "Sık sık piyasa koşullarında film çekmek zorunda kalmasına rağmen öncü bir yapıt olan “Gecelerin Ötesi”ndeden başlayarak “Yılanların Öcü”, “Susuz Yaz”, “Kuyu” gibi toplumsal gerçekçi filmlerle yüzünü bu toprağın insanlarına döndü. Toplumu çapraz sorguya aldı. Ama bu tavrı çok daha bireyci ve deneyci bir film olan “Sevmek Zamanı”nı yapmaktan alıkoymadı onu. Sıradışı kişiliği ve insan psikolojisine yönelik merakıyla kanatlandırdı hayalgücünü. "

    Durun iyisi mi ben yazının likini buraya yazayım. Okunası bir yazı çünkü.

    http://www.stargazete.com/sanat/turk-sinemasi-metin-erksani-otuz-yil-once-kaybetmisti/haber-656302

    YanıtlaSil
  13. Crazywomanrosemary, Alin Taşçıyan'ın yazısını sahiden okumak lazım. Allah rahmet eylesin diyelim. Olan ölmüş derler ya.. Maalesef.

    YanıtlaSil
  14. merhaba Hayal kahvem, sevmek zamanı filmi türk sinemasının en iyi filmlerindendir bana göre. Özellikle istanbulu çok iyi resmediyor ve yine filmde geçen diyaloglar çok etkileyici. yayınınız için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne şahane filmdir gerçekten. selam ve sevgiler benden:)

      Sil