Peki, neden sakar?
Ben görmedim, söyleyenlerin yalancıyım, karada yürürken dengesiz, ne yana gideceğini bilemeyen komik, sarsak halleri varmış. Ayakları kocaman ve garip biçimliymiş. Hemen bir fotoğrafını bulmalıyım. Hımm... Elbette ayakları karada yürüsün diye değil suda yüzsün diye tasarlanmış.
Sessiz sakin yüzerken bir anda başka bir kuşa saldırabilirmiş. Özellikle üreme döneminde alanını korumada acayip taktikler geliştirirmiş. Diğer sakarmekeyle kavga ediyorsa direkt üzerine atlayabilir, gagasıyla kalkan gibi olan beyaz alnını adeta bir koç gibi kullanırmış. Rüzgarsız bir günde izlersek, suda neredeyse iz bırakmadan süzüldüğünü fark edebilirmişiz. Ve fakat öğrendim ki bu bir sakarmeke taktiğiymiş. Tıpkı bir ninja gibi: görünmeden yaklaş, işini gör veeee uzaklaş... Hay canına sayın seyirciler. Müthiş!
Meke Gölü - Burada
Peki sakarmekenin meke'si nereden geliyor diye araştırdım. Göçmen kuşların özellikle sakarmekelerin her zaman mola verdikleri, nadir doğa harikası olan, yaklaşık 4.000 yıl önce sönmüş bir volkan kraterinin gaz patlaması sonucunda su ile dolmasıyla oluşan Konya ilindeki Meke Gölü'nden geliyormuş.
Kısacası...
Sakarmeke tam bir çelişki harikası: Karada sakar, suda ninja. Hem komik hem karizmatik. Hem dengesiz hem stratejik. Yavaş gözükür ama hızla dalar, karşısındakini şaşkına çevirir. Tarzı olan simsiyah bir güzellik. O özel bir kuş...
Sakarmeke... Gölün sakar ninjası:)