3 Şubat 2010 Çarşamba

Yandırdın Kalbimi, Aman Gaşları Keman, Bu Derdime İnan...

Esra

Ey benim canıgönülden yüreğimin incisi, gözümün gıymetlisi, elimin asası, gönlümün tasası. Nassın? Eyi olman için dağları, taşları, gurtları, guşları yaradanıma dua edip oturuyom gari. Beni sorcek olursen ırabbıma şükür eyiyim. Senden başka heeç bi tasam yok. Anlat, köyün içinde ne kadar havadisler varsa, hepiciğini yaz deyon ya, yazcam işte şimcik… Heeeç meraklanma olur mu? Bak şimcik… Hani benim yan gomşum var ya, hani diş tabibidir kendisi.. Şerazaa… Hatırlasana… Şeraza’nın oğulcuğu Can yaşım 21 demedi de, üniversiteciği bidirdim geldim dedi, bizim göyden güzel gız Seda ile nişanlanı nişanlanıvermedi mi? Aboo!.. İşte Seda gızın abisi var Serkan… Serkan’ın güzeller güzeli eşi Esra’nın geçenlerde gonseri vadı da Gölcük’te… Doparlanıp gidiverdik gari işte hepbirlikte. Tüm mahalle… Nolcek ki? Türk Halk Müziği Uygulama Topluluğu Kış Konseri. Şef İsmet Ünsal yönetiminde bi türküler seslendirler, bi çalgılar başladılar ünleşmeye… Görebileydin keşke... Hele bizim Esra gız çıktı sahneye…

Esra

Oy oy oy! “Yandırdın kalbimi aman, ey gaşları keman, bu derdime inan” diye… Bi söyleyiverdi.. Bi oynayıverdi.. Beni tut tutabilirsen tabi. Fırlayıveriverdim ayağa. Ellerimi sağa sola döndürü döndürüvererek, başlayıverdim oynamaya.. “Sensiz yaşamak imkansız, ey sevgili canan, bu derdime inan… Güzelim yürekten bağliyim sene.. Eziyet eder mi seven sevene..” diyerekten… Bu Azeri türküleri ne yaman oluyo… Ne şahane oluyo.. İnsanın yüreciğini yüreciğini hoplatıveriyo… Hoş bana gökte düğün var desen merdiven dayayıp da çıkmaya kalkarım emme, bu sefer gonsere gittim ya, tek sebebi Esra'ydı yeminle.. Esra… Bayılı bayılıveririm ben o gıza! Esra da, durur mu heç, bi oynadı, bi söyledi, bi döktüreverdi... Dizlerin de mi yoruluvermedi gıız! Hayret bi şi vallahi! “Gız Esra, yörü gari, yeter oynadığın, yeter sölediğin” diyom. “Haden gari” diyom… Bi gulakcığından giriyo bi gulakçığından çıkıyo, iyi mi?” Amme ben gidiveyom dedim de, galkı galkıvedim gari. Anaaa! Dışarı çıkıvedim ki, o ne? Gökte bi şangırtı… Bi gürültü… Gökteki bulutlar gavgaya tutuştula da, gafa gafaya tokuştulaa sanki!... Birden bire ahmak ıslatan cinsten ırahmet yağıvermedi mi gafacıma gafacıma? Abooo! Arabaya nasıl bineceğimi bilemedim vallahi. İşte bizim köyden son havadislerin hepiciğini yazı yazıvedim böyleyken böyle diye... Her şeyi olduran, içimize sevgi dolduran gocaman irabbim goruyuversin gari seni... Kendine çok iyi bak... Çok çok iyi bak e mi?

NOT: Rahmetli Özay Gönlüm şiveli öyküler anlatırdı. Benzetmeye çalıştım emme nerdee?

9 yorum:

  1. A benim gözümün nuru.. başımın daçı.. üs gat gomşum.
    Eycemcenek yavuz olmuş ya bu yazı. :)
    Bida beni de götüvirin.
    Öpüvidim gari yanaklarından.
    Gal sağlıcakla.

    YanıtlaSil
  2. bayılırım o öykülere.evde kasetleri var özay gönlümün,bugün tekrar dinlemeli.benzemiş benzemiş.okurken kulağımda özay gönlüm sesi çiniledi.

    YanıtlaSil
  3. ayyy benim yan komşum, ne güzel yazmışsın kalemine sağlık,hele de kızımız esra ne güzel okudu kaşları kara yarim diye diye hepimizi mest etti..

    YanıtlaSil
  4. Bu toprağın sesi,yurdum insanının nefesi...yaşanmışlığın temsili...bazen bir aşkı anlatır sılada gözü yaşlı kalan yarin sevgiliye duyduğu özlem,bazen anne babaya duyduğun hasrettir...Destanları da anlatır "DEDE KORKUT" hikayeleri gibi.Ama ne anlatırsa anlatsın değişmeyen tekşey yaşanmışlığıdır...Evet Türküler bu toprağın sesi nefesidir.Türkülerdir geçmişi geleceğe bağlayan.Çok değerli Vildan hanım ne kadar da güzel anlatmış kıymetli halk Ozanı ve sanatçısı Özay Gönlüm hocamın diliyle...Dün gece Gölcük Belediyesi Konservatuarı Halk Müziği Topluluğu olarak güzel bir Türkü ziyafetinde Vildan hanım gibi Türkülere gönül vermiş birçok kişi ile buluştuk...Orada sahne almak ve o havayı solumak benim için çok büyük bir mutluluktu.Destek ve sevginiz için çok teşekkür ediyorum.Yazmış olduğunuz bu yazı benim için çok değerli bir paylaşımdır.Müzik sevgiyi yansıtmanın en güzel yoludur...Sizi tanımamı sağlayan çok sevdiğim Şehraza teyzemede çok teşekkür ediyorum.Teyzem diyorum çünkü kendisini çok seviyorum,çok değerli bir hanım kendisi sizin gibi...canım Şehraza teyzem sizede verdiğiniz destek için çok teşekkür ederim...dün gece sizlerin orda olması bana büyük bir güç verdi...yaz konserinde görüşmek üzere galın sağlıcakla gari :)
    not: bende Özay Gönlüm hocam gibi bitirmek istedim...

    YanıtlaSil
  5. Esra,senden önce bağlamayı sanki sadece erkekler çalarmış gibi düşünürdüm. Aşık Veysel'den tut da Özay Gönlüm'e ya da diğer halk ozanları aklıma gelince kadınlarla özdeşleştirmemişim. Sonra seni tanıyınca öyle güzel bir model oldun ki bana anlatamam. Dedim keşke azıcık ben de bağlama çalabilsem. Yani bağlamaya heves etmeme en büyük neden sensin. Biliyorsun zaten. İlk görüşmemizde senden ders almaya karar vermiştim. Sonra zaten İstanbul'a gidip geliyor kız, bir de benimle mi uğraşacak deyip vazgeçmiştim. Neden sonra da İzmit'teki kursa başladım. Sen en güzel Türk Halk Müziği sanatçı örneğisin. Duruşun, eğitimin ve en mühimi de, galiba o kendin kadar güzel yüreğin.
    Türkülere inancın. Baksana yukardaki yorumunda ne güzel anlatmışsın. Ben henüz yeni yeni dolanmaya başladım türkülerin menzilinde. Ve bir derya türküler... Buna inanıyorum.
    O küçük yaşınla, bana türküleri farkettirdin ya, asıl ben sana çok teşekkür ederim. Tüm konserlerini mutlaka bildir lütfen... İki yakam darda olsa gelirim:)
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Seraza, Esra'nın konseri sebebi ile Hayal Kahvem'e misafir etmişiz seni komşucum. Hoşgeldin! Senle nasıl kahve muhabbetlerimiz vardır öyle değil mi? İnsanın bitişinde senin gibi komşusu olması ne şans!Diş hekimi olman sebebinle korkmam lazım senden ama diş doktorundan korkmamayı senden öğrendik tüm mahalle:)Benim evimin anahtarı sende... Senin evinin anahtarı bende.. Var mı böyle komşuluklar acaba başka yerde:))
    Konser şahaneydi gerçekten. Hele Esra.. Büyüledi herkesi... İyi ki Can'la Seda'yı nişanlamışız, değil mi? Sanatçılar girdi evimize:)Hep bekliyorum yorumlarını haberin olsun... Sevgiler komşum!

    YanıtlaSil
  7. Kara Kitap, ne kadar çok ortak şeyimiz var sizinle:) Kardeş miyiz ne:))

    YanıtlaSil
  8. Dilekcim. Sahiden seni nasıl unuttuk da çağırmadık ki bu konsere? Senle konserlere gitmeye tövbeliyim ya ondan olabilir mi acaba ne dersin:) Söz bir daha mutlaka haber veririz!

    YanıtlaSil
  9. canım komşucuğum benim;gerçekten ne güzel oldu çocukların bize böyle güzellikleri yaşatması.Anadolumun sesi türkülerimizi severdim ama bukadar değildi,sevgili Esracığım bize ışık oldu, Gölcük belediyesi konservatuarı türk halk müziği korosunda Esra bir yıldız gibiydi gerçekten.seninde bu konudaki övgü yazıların da muhteşem,ben öyle güzel yazamıyorum ama benim canım komşum yazıyor ya ben de komşuluk gururunu yaşıyorum

    YanıtlaSil