6 Ağustos 2010 Cuma

Terazinin Bir Kefesinde Sil Baştan, Bir Kefesinde Başlangıç!



Şimdi söze nasıl başlasam? Acaba nasıl anlatsam? Biliyorum kimbilir ne çok gülecekler bana.. İnanmayacaklar hatta.. Bak şimdi.. Christopher Nolan'ı bilirsin.. Ünlü ingiliz yönetmen.. Ben şahsen filmlerinin hastasıyımdır.. Mesela o Batman filmlerinin güzelleri Batman Başlıyor.. Ve Batman Kara Şövalye.. Ya karısının intikamını almaya uğraşan, ama bu arada kısa sürelerle hafıza kaybı hastalığı olduğu için, yaşadıklarını hatırlamak amacıyla, polorid makine ile durumları tespit edip üzerlerine notlar yazan bir adamın gizem dolu hikayesi Akıl Defteri.. Ya peki Prestij'e ne demeli? İnan ki bu filmi tam manasıyla favorimdir.. Şaşırtıcı bir filmdir.. Bu kez bir sihirbazın karısı, gösteri sırasında ölür.. Adam gösterideki diğer sihirbaz arkadaşını suçlar.. Müthiştir.. Her biri şahane filmlerdir.. Neyse uzatmayayım, Christopher Nolan'ın son filmi Inception yani Başlangıç'ın bizim şehre geldiğini duyunca, koşa koşa sinemaya gittim ne yalan söyleyeyim.. Koltuğuma yerleştim.. Ve filmi başından sonuna beğeni ile seyrettim.. Hani sinemada tam filmin en heyecanlı yerinde ara vermiyorlar mı? Sinir oluyorum.. Benden başka filmlere ara verilmesinden muzdarip olan kimse yok mu kuzum, imza mı toplasak ne yapsak bilmiyorum.. Neyse.. Şimdi filmin eleştirilerini okudum.. Başlangıç'ı seyredenler, bu filmde hep Matrix, Ocean's Eleven ya da ne bileyim Dark City'den bir şeyler bulmuşlar.. Aynı derinlik, benzer felsefe deyip hep bu filmlerle mukayese etmişler..

Hımm.. Ben sade bir seyirciyim.. Sana bir şey söyleyeyim mi, Başlangıç bana göre var ya son zamanlarda seyrettiğim en etkili duygusal filmlerden biri.. Ben bu filmi seyrederken aklıma hep Sil Baştan adlı film geldi.. Her iki filmde de uyku halinde hafızaya müdahale var.. Sil Baştan'da hafızada istenmeyenleri silme, Başlangıç'ta ise hafızaya bilgi ekleme ya da istenilen bilgileri öğrenme çabası var.. Her ikisinde de bir şekilde uyku haline geçiliyor.. Sonraaaa... Film yeni vizyonda.. Seyretmeyenler çoktur.. Açık verip filmin büyüsünü bozmak istemiyorum.. Hımm.. Benim anlatmak istediğim ne biliyor musun? Dinle bak.. Bir şey itiraf edeceğim.. Bugün sinemada Başlangıç'ı seyrediyordum ki.. Nasıl hoş bir film.. Tamm.. Tam karısının anılara hapsedilmesi sahnesinde... O ne? İki damla yaş pıtırdamıyor mu gözümden.. İnanamadım.. "Yok artık!" dedim kendime.. "Şaşırdın mı sen?" dedim demesine ama elimde değildi ki.. Elledim.. Islanmış yanaklarım.. "Hoppala!" diyorsun değil mi? Hoppala ya.. Yooo... Christopher Nolan gene yapmış yapacağını bence.. Filmin duygusal temasını acayip etkili geçiriyor seyirciye.. Diyeceksin ki var mı bu filmi seyredip ağlayan senden başka kimse? Hımm.. Yok galiba... Ne bileyim? Tamam Başlangıç aksiyon sahneleri çok olan bir film.. Macera filmi bile denebilir.. İyi de, zaten kuru kuru romantizme karnım tok ki benim.. Valla Christopher Nolan o karmaşa, gizem , hareket içinde bir romantizm, bir duygu aktarıyor ki anlatamam sana.. Zaten diğer filmlerini de belki bu sebeple hep çok sevdim.. Duygusallığı kendi tarzında işliyor ve yeni filmlerini hasretle bekletiyor.. Elimde değil.. Artık Başlangıç benim duygusal filmler listemin başlarına eklenmiştir.. Terazinin bir kefesinde Sil Baştan.. Bir kefesinde Başlangıç.. O kadar sevdim yani bu filmi.. Bu kadar diyeyim sen anla beni..


7 yorum:

  1. Yorumuna katılmamak mümkün değil, "Nolan Romantizmi" ayrıca incelenmeli.

    Tek canımı sıkan yer dağdaki sahnenin bence gereksiz yere aksiyona bulanması ve uzun tutulmasıydı, hepsi bu...

    YanıtlaSil
  2. Bence sen Sil Baştan'ı hayal ettiğin için film sana duygusal gelmiş olmalı film :) Hatta bende yazımda Nolan'ın duygusuzluğundan bahsetmiştim :)

    YanıtlaSil
  3. Hımm.. Nolan Romantizmi öyle mi? Valla sahiden var böyle bi şi..

    Dağdaki sahneler bile bana Silbaştan'ı hatırlattı biliyor musunuz? Hep söylüyorum.. Tuhaf biriyim:)

    YanıtlaSil
  4. İzlemedim ama en kısa zamanda izleyeceğim inşallah. Şu ağladığınız sahneyi de merak ettim doğrusu. Gerçi ben aksiyon adamıyım, ormantizmle aram yoktur pek :) Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. KDA, eğer seyretmediyseniz Sil Baştan'ı, büyük kayıp haberiniz olsun:) Heyy.. Okuyayım bakayım neler yazdınız Başlangıç için:))Aaaa! Duygusuz mu buldunuz.. Zamane romantizmi böyle işte KDA..
    Alışacaksınız:))

    YanıtlaSil
  6. Mit, yoo sadece o sahne değil.. filmin bütününde duygusallık var.. size bir şey söyleyeyim mi o kadar bu film hakkında yorum okudum.. bir tek benim yorumum böyle haberiniz olsun.. hayali birinin hayalleriyle seyrettiği film yani.. şaşırmayın sonra.. peşin peşin söyleyeyim:))

    YanıtlaSil
  7. vildan Sil Baştan izlenmeden olur mu baş ucu filmi gibi bir şeydir o :)

    YanıtlaSil