11 Mayıs 2012 Cuma

Altınokta Körler Derneği Kocaeli Şubesi'nin Sesli Betimlemeli Filim Etkinliği Şahaneydi!


Altınokta Körler Derneği Kocaeli Şubesi Pınar Çatalkaya'yla İzmit'te görme engelliler için hazırlanmış "sesli betimlemeli" film getirip, görenler ve görmeyenler bir arada bir film gösterisi hazırlansa keşke dediğimiz anda aklıma ilk gelen isim,  İzmitli, gazeteci, sinema eleştirmeni, Tersninja'nın Landlordu  Ege Görgün'dü elbette. Ege İzmit'te yaşamıyor. Ama daha önceki tecrübelerimden biliyorum ki,  İzmit'le ilgili her meseleye duyarlıdır. İki eli kanda olsa ilgilenir. Gene yardımlarını esirgemedi. Sayesinde öğrendiğimiz Engelsiz Film Festivali başkanı Burak Şenkal'e bizi yönlendirdi. Engelsiz Film Festival'i ilk kez geçen yıl engelliler için hazırlanan bir film festivali tertiplemiş. Bu yıl ise 21-26 Mayıs arasında ikinci Engelsiz Film Festivalini düzenliyor. Burak Şenkal, görme engelliler için özel olarak hazırlanmış, Başka Dilde Aşk adlı filmin "sesli betimlemeli"  versiyonunu elimize ulaştırdı. İzmit Dolphin Sinemaları Müdürü Doğan Akı sinemada gösterimini sağladı. Dün akşam Altınokta Körler Derneği Kocaeli Şubesi, Engelliler Haftası kapsamında İzmit'te şahane bir film gösterisi gerçekleştirdi. 


Altınokta Körler Derneği Kocaeli Şubesi'nin bu etkinliğiyle, görenler ve görmeyenler bir araya gelme fırsatı bulduk. Hayatlarında bir kez bile görme engelli biriyle muhabbet etmemiş gören arkadaşlarımız olduğu gibi, dün akşama kadar hayatlarında bir kez bile  sinemaya gitmemiş görme engellilerin olduğunu öğrendik. Görme Engelliler için Başka Dilde Aşk adlı filmin sesli betimlemesi yapılması şahane bir şey. Film yetkililerine ve betimlemeyi gerçekleştirenlere çok teşekkür etmek lazım. Umarım memleketimizde daha çok filmin sesli betimlemesi yapılır. Ve sinemalarda sesli betimlemeli filmlerin gösterimi sağlanır. Böylelikle hem  görme engelliler sinemalarda film izleme fırsatı bulabilirler hem de görenler görmeyenlerin nasıl film seyrettiklerinin farkına varırlar. Engellilerin önlerindeki engelleri kaldıran herkesi daha fazla duyurabilsek ve teşvik edebilsek keşke...










Bir ara muhabbet ederken, ağzıma çikolata attım. Yanımda oturan görme engelli arkadaşlarıma "Biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar derler ya... Çok şükür ben yiyorum. Bana bakan yok. Kıyamet kopmayacak. Yaşasın." dedim. Güldüm.  Esra bir okul anısını anlattı. Fotoğraf çekerken öğretmen "Kameraya bakın çocuklar." demiş. Öğrenciler arasından biri "Biz kameraya bakacağız ama görme engelliler nereye bakacak." deyince gülmüşler... Engin her zamanki taklitlerini yaptı. Güldü geçirdi bizi...  Güldüm... Güldüler... Hep birlikte çok güldük biz. Altınokta Körler Derneği Kocaeli Şubesini'nin sesli betimlemeli film etkinliği tek kelimeyle şahaneydi. Bize bu güzelliği tattıran dernek yetkililerine, bu etkinliğe katılan Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu başkanına, üyelerine ve destek veren herkese çok teşekkür ediyorum.  İyi ki varlar!


 
 



2 yorum:

  1. Umalım ki, bu dileğiniz gerçek olur. Bir filmle kalmaz, çoğalır, yaygınlaşır.

    YanıtlaSil
  2. Sesli betimlemeli filmler çoğalıyor Uyuşuk Prenses:) Engelsiz Film Festivali için hazırlanmış şahane filmler var. Umarım bir araba doluşup gideriz festivale... Ve seyrederiz bizim altınokta körler derneği kocaeli şubesiyle:)

    YanıtlaSil