24 Eylül 2012 Pazartesi

Silifke Ve Seyfi Teoman Ve Coğrafya

"silifke'nin yoğurdu, ah seni kimler doğurdu.
seni doğuran ana, bal ilen mi yoğurdu."

Silifke Türküsü


İşte memleketimin güzeller güzeli bir beldesi.  Silifke!.. Coğrafya bilgim kıt olduğu için, önce haritayı açtım. Akdeniz kıyısında olduğunu biliyorum ya, elimle koymuş gibi buldum. Bak, işte!.. Hey, coğrafya bilgim kıt dediysem, o kadar da cahil değilim elbette. Az buçuk mektep tedrisatından geçmişliğim, mürekkep yalamışlığım vardır benim de. Ama sana bir şey söyleyeyim mi, coğrafya dersini keşke türkülerimizle işleseydik.  O zaman coğrafya dert olmaktan çıkar, gerçekten ders olurdu. Coğrafya kitabını satır satır yudumlardım yeminle. Neyse... Şimdi diyeceksin ki, "Silifke durup dudurken nerden aklına geldi?" Yooo. Öyle durup dururken aklıma gelmedi. Pazar günü evde, kendi kendime Türk Filmleri Festivali düzenledim. Ve büyük bir hevesle Seyfi Teoman'ın filimlerini seçtim.


Bizim Büyük Çaresizliğimiz'i daha önce seyretmiştim. Barış Bıcakçı'nın, aynı adlı romanından sinemaya uyarlanmıştı. Barış Bıçakçı'nın şiirlerine, roman ve öykülerine tek kelimeyle biterim. Ayrıca okuduğum kitapları beyaz perdede seyretmeyi çok severim. Erkekler dünyasını anlatan bir hikayesi vardı. Ne yalan söyleyeyim kitabı kadar filmini de çok sevmiştim. Yönetmeni Seyfi Teoman'ın diğer filmlerini çok merak etmiştim. Gencecik biriydi. Ve... Ne yazık ki, geçen sene, henüz 35 yaşındayken, bu dünyadaki işlerini bıraktı, öbür dünyaya gitti. İki uzun filmi olduğunu, ikincisi Bizim Büyük Çaresizliğimiz'ken, ilk filminin Tatil Kitabı olduğunu ölümünden sonra öğrenmiştim. Kısmet şimdiyeymiş. Dün seyredebildim. Gene erkekler dünyası... Erkek çocuk, abi, baba, amca ve diğer erkek çocuklar, diğer abiler ve amcalar... Kadın var ama aynen Bizim Büyük Çaresizliğimiz'deki gibi... Maksat erkeklerin zaaflarını, sorunlarını, çaresizliklerini, sade, sessiz,  hayatta olduğu gibi aktarmakken, kadınlar dünyasına aralanan küçük bir iki pencere var belki... Tüm yüreğimle inanıyorum, yaşasaydı, şahane filmler yönetecekti Seyfi Teoman. Filmlerinin sonradan sonradan insanın yüreğini burkan acımtrak bir tesiri var. Demek, felek ağlarını onun için buraya kadar örmüş...  Hissediyorum, bunları düşününce yüreğimi puslu bir hüzün kaplıyor. Ölüm, bizim en büyük çaresizliğimiz. Elden bir şey gelmiyor. İyi ama... Ne biliyoruz? Seyfi Teoman gittiği yerden memnundur, ışıklar içinde filmler çeviyordur belki. Nur içinde yatsın. Kısacık ömründe çektiği iki filmle hayatımızı eşsiz hissettiren sevgili yönetmen, kesinlikle mutludur orada. Eminim. İşte dün seyrettiğim Tatil Kitabı adlı filmini Silifke'de çekmiş.  Acaba  Seyfi Teoman bu filmi için neden Silifke'yi seçmiş? Rastgele bir seçim mi? Yoksa özellikle bildiği bir sebeple mi seçti? Kimbilir? Sana bir şey söyleyeyim mi, ömrümde bir kere bile Silifke'ye gitmedim. Silifke'yle ilgili sadece, uzun zamandır dinlemedim ama, işte yukarıda iki dizesini yazdığım türküsünü bilirim. O kadar.  Tatil Kitabı'nı seyretmeseydim, Silifke'nın haritadaki tam yerine bakar mıydım, Silifke hakkındaki yazıları okur muydum inan bilmiyorum. Ben var ya, memleketimin bildiğim büyük şehirleri dışındaki coğrafyalarda film çeken yönetmenleri çok seviyorum. Silifke'nin  kendine has yoğurdu var mı acaba?   Hayat ne tuhaf!.. İnsan duyguları ne  acayip!..  Sahiden merak ediyorum.


15 yorum:

  1. Hayal Kahvem, hislerine ortak olmamak elde degil. Ben de gecen hafta Amsterdam'da duzenlenen Turk Film Festivali kapsaminda izledim Bizim Buyuk Caresizligimizi ve cok begendim. Eminim daha bircok filme basariyla imza atacakti Seyfi Teoman ama olmadi. Bu da biz sinema severlerin buyuk caresizligi olsa gerek.. Sevgiler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolasın Seda. Bazı insanlar kısacık hayatlarına ne çok şey sığdırıyorlar. Seyfi Teoman iki uzun film yapmış. İki filmi de
      unutulacak filmler değil. İnsana tesir eden filmler. Yattığı yer rahmet dolsun.

      Amsterdam'da düzenlenen Türk Filmleri Festivali'nin fotoğraflarını senin çekmen ne hoş! Okudum yazını. Ve fotoğrafları gördüm. Bayıldım. Tebrikler!

      Sevgiler benden:)

      Sil
  2. Silifke yoğurdu kadar halk oyunları ve türküleri ile ünlüdür.Aslında bir çok insan bilir Silifke'yi çünkü etrafı tarihe eserlerle kaplı bir yerdir ve denizi ile de yerli turistlere hizmet etmektedir.
    Silifke hakkında size daha fazla bilgi aktarabilirim ama bence aktarmak yerine gidin gezin derim :)

    Filme gelince,bahsettiğiniz filmi seyretmedim ama bugün olmazsa bile yarın mutlaka seyredeceğim.

    Eh açılışı Silifke şarkısı ile yapmışsın o halde bende devamını getireyim (müsaadenizle)

    Kekliği Düz avladım,dinleyin dinlerken de seyredin.
    Sevgiyle kalınız.

    http://www.youtube.com/watch?v=ggbJGfYnOYg&feature=related

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Nuran,
      Ne güzel Silifke yöresinden yorum almak:)
      Vallahi Tatil Kitabı'nı seyretmeseydim, Silifke aklımın ucuna gelmeyebilirdi:) Oysa, bir film ilgimi kışkırttı. Silifke aklıma düştü şimdi. Silifke, Ankara demek, biraz da Seyfi Teoman demek benim için.

      Hemen seyredeceğim. Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Üzülerek söyliyeyim ki, her iki filmi de seyretmedim. Ama Bizim Büyük Çaresizliğimiz, bugün mutlaka seyredilecek :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahve Telvesi, seyredin seveceksiniz. Ayrıca ilginizi çekerse Bizim Büyük Çaresizliğimiz için epey yazı yazdım. İkisine göz atın isterseniz.

      http://hayalkahvem.blogspot.com/2011/12/bizim-buyuk-caresizligimize-kars.html

      http://hayalkahvem.blogspot.com/2012/05/bizim-buyuk-caresizligimiz.html

      Sil
    2. Seyrettim..az önce bitirdim.Ve teşekkür ederim böyle güzel bir filmle tanıştırdığın için...

      Sil
  4. cook keyıflı bi yazı olmuss yaa bayıldm ;)güle güle okudum ;)

    YanıtlaSil
  5. Gülcihan Taşöz Kahyaoğlu24 Eylül 2012 14:28

    Ne kadar güzel yazıyorsun.İnsan duyguları sonsuz versiyonlara uzanıyor.yaşamın bize hissettirdikleri çok kıymetli bir hazine bence ve onları çok güzel dıle getiriyorsun.Tebrik ediyorum.Yolun açık olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülcihan, ne güzel senden yorum almak bil bilsen:)
      Ne çok oldu görüşmeyeli ve sesini olmasa bile yorumunu okumak mutlu ediyor beni. Çok teşekkür ederim.

      Sil
  6. Bizim büyük çaresiziliğimiz in hem kitabını okudum hem de filmini izledim.Hakikaten süperdi.Tatil kitabını da izleyeceklerimin arasına alır,sevgiler gönderirim:)

    YanıtlaSil
  7. silifkeli biri olarak bu yazını çok beğendim:) silifkeye uğra bir gün güzeldir, bakir bir Akdeniz şehridir:) ve soruna cevap: kendine has yoğurdu eskiden varmış çingili(bakraç ın bizim yöredeki söylenişi) ters çevirdiğinde kalıp gibi çıkıyormuş. 26 yıllık silifkeli olarak ben bile hiç görmedim o kadar eskidenmiş yani:)
    sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah diyeyim Sude:) En azından film yoluyla Silifke'yi gezdim.

      Yoğurdu yoksa, Silifke'nin türkülere konu olan yoğurdu artık yoksa,
      yok olduysa, oturur ağlarım şimdi. Çok feci bir haber bu Sude. Çok feci.

      Sil