15 Ocak 2015 Perşembe

İnsan Yaşadığı Yere Mi Benzer?


Öğrencilik dönemimde, kitap okumayı, hikaye dinlemeyi seven  bencileyin biri için cezbedici olması gerekirken, en sevmediğim ders Tarih'ti.  Tarih dersinden ikmale bile kaldım yani öyle söyleyeyim. İttire kaktıra bitirdim.  Aradan yıllar geçti. Son zamanlarda, İnsanlık Tarihi, Uygarlık Tarihi, Dinler Tarihi'ni  tuhaf bir şekilde  merak eder oldum. İlk uygarlıklar hangileri? Bu uygarlıklar nerelerde kurulmuş? En baştan başladım okumaya... Anladığım kadarıyla ilk uygarlıkları  Çin, Hint, Mezopotamya Uygarlıkları diye tasnifleyebilirim.

Bu ilk uygarlıklar hakkında okumaya başladım. Binlerce kasırga aşkına!  Dünyanın bambaşka yerlerindeki bu uygarlıklarda, tarihin evrimsel süreci çok benzer gelişmiş. Misal,  bu üç bölgede  "yazı" eş zamanda ortaya ortaya çıkmış. Geometride, astrolojide, aritmetikte önemli çalışmalar gerçekleştirilmiş. İyi de, bu üç  bölgenin ne özelliği var?

Çin Uygarlığı, Sarı ve Gökırmak çevresinde, Hint Uygarlığı İndus Nehri dolaylarında, Mısır Uygarlığı Nil Nehri, Mezopotamya Uygarlıkları ise Dicle ile Fırat nehirlerinin arasında kurulmuş. Eş zamanlarda tarıma geçmişler, hayvanları evcilleştirmişler, kuyu kazmışlar, kanal sistemleri geliştirmişler, yamaçlara set çekmişler, örgütlenmeye, ticarete başlamışlar, ibadethaneler inşaa etmişler, ilkel sallarla nehir taşımacılığını öğrenmişler, daha neler neler...

Hey!.. Bunların hepiciği  nehir çevresinde yerleşen uygarlıklar vallahi... Sülalemin bütün bıyıklıları adına!  Yoksa... Topografik yapı insan zihnini geliştiren önemli bir etmen mi?

Hımm... Merakları muhtelif, ilgisi dağınık biriyim. Nehir deyince, Tarih dersini unuttum. Aklıma Zagor'u getirdim.  Acaba Zagor'un en yakın arkadaşı Doc'la oynadıkları "nehirde yüzen kütük üzerinde birbirini devirmece oyunu", nehir çevresinde gelişen bu ilk uygarlıklardan kalma bir oyun mu:)


4 yorum:

  1. Sevgili Hayal Kahvem,
    yine güzel bir yazı, yine akıcı bir anlatım.
    Su hayattır, bugün de stratejik önemini korumaktadır.
    Binlerce yıl önceden nehirlerin etrafında medeniyetlerin kurulması ve günümüze bir çok eserin ulaşmasını normal kabul etsek bile dünyanın su kaynakları daha çok olan bölgelerinde Çin, Hint, Mısır ve Mezopotamya benzeri günümüz tarihini etkileyen
    büyük medeniyetlerin olmaması (İnka, Aztek, Kızılderililer vs aynı etkileyicilikte değil diye düşünüyorum) tek nedenin su olmadığını düşündürüyor.
    Özellikle Asya kıtasının farklı bir anlamı olsa gerek. İnsanlık tarihini etkileyen peygamberler, filozoflar, devlet adamları ve sanatçılar hep bu topraklarda yaşamışlar.
    Neden acaba? Sen kolayına kaçıp Zagor'a bağladın, ben henüz insanlığın bilemediği belki bir gün öğrenebileceğimiz ilahi nedenlere.....
    Ama başlık sorunun cevabı daha kolay. İnsan Yaşadığı Yere Mi Benzer? sorusuna eeee tabiiiii ki diyesim var. Yaşadığımız yerin coğrafi özellikleri başta kan tablomuzu, rengimizi, beden kitle indeksimizi, genetiğimizi bile etkiliyor dolayısıyla huyumuzu da etkilemesi çok normal......
    Ukalalık yaptımsa affola......

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah Doktor Hanım,
      Aslında bir doktordan yorum almak iyi oldu. Teşekkür ederim:)

      Sana bir şey söyleyeyim mi, ben gene Tarih dersini unuttum, Zagor'da takıldım kaldım.
      Zagor'un tüm nehir maceralarını tekrar okumaya kararlıyım. En sevdiğim maceraları nehirde geçenlerdir.
      Off! Karamba Karambita! Bayılırım:)

      Sil
  2. robin hood da rahip küçük johnla ilk kez nehirde karşılaşmış ve atışmışlardı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vayy! Sahi mi Mavi.. Nehir deyip geçmemek lazım... Nehir Uygarlıkları'na sağlam bir dalış yapmam lazım:)

      Sil