8 Haziran 2015 Pazartesi

Sevdiğim 10 Bıyıklı Roman Yazarı


                       
                         






1- Hüseyin Rahmi Gürpınar (1864-1944) 
2- Mehmet Rauf (1875-1931)
3- Memduh Şevket Esendal (1883-1952)
4- Abdülhak Şinasi Hisar (1888-1963)
5- Reşat Nuri Güntekin (1889-1956)
6- Yakup Kadri Karaosmanoğlu (1889-1974) 
7- Kemal Tahir (1910-1973)
8- Orhan Kemal (1914-1970)
9- Oğuz Atay (1934-1977)
10- Ferid Edgü (1936- )





4 yorum:

  1. Sevgili Hayal Kahvem, çok şaşırtıcı bir liste yapmışsınız.... Sizin gibi iyi bir kitap okuru bu listeyi şüphesiz ki edebi olarak sıralamıştır. Ancak "bıyıklı olma hali" ile şekil konusuna girmeniz dolayısıyla bende bir saptama yapmak istiyorum. Her biri Türk edebiyat tarihinin önemli yazarları ve en az birer kitaplarını okumuşumdur çok şükür..... Ancaaaaak madem siz şekil yaptınız, ben de diyorum ki en yakışıklısı "Oğuz Atay"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayalcinin Arkadaşı, benim kafam tuhaf işliyor… Gerçekten.

      Nereden çıktı bu tasnifleme biliyor musun? Mehmet Rauf'un Eylül adlı romanını okumaya niyetlenmiştim. Türk edebiyatının ilk psikolojik romanı denir ya hani... Hep merak ettim. Fakat okumamıştım. Üstelik evde farklı yayın evinden çıkmış üç adet Eylül romanı var, iyi mi? Kısmet bugüneymiş diyelim. Veya kitap, bekledi, bekledi, bugün beni okumaya davet etti diyebilirim:)

      Gene okumaya başlayamadım ya, o ayrı hikaye… Bak şimdi…
      Önce kitapların kaplarını seyrettim tamam mı? Şu haziran gününde sonbahara gittim geldim. Sonra yazarın adını içimden tekrarladım. Sonra tipini hayalimde canlandırmaya çalıştım. Beceremedim. Vallahi tipinin nasıl olduğunu bilemedim. Ne yaptım? Oturdum gugıla sordum. İşte yukarıdaki fotoğrafına denk geldim. O ne afilli bakış öyle? Ya o gözlükler… Tavır… Çok sevdim. Sonra Mehmet Rauf kimdir diye merak ettim.

      Mehmet Rauf’un hayatı roman gibi… Hakkında yazılanları okuyunca, Eylül gene beklemede kaldı. Fakat artık okumaya davet aldım diye düşünüyorum. Bu günlerde Eylül’ü okuyacağım demek ki:)

      Sonra oturdum, sevdiğim romancılara tek tek baktım. Bıyıklıları ayırdım. Bir ara bıyıksız ve sakallı yazarları da Hayal Kahvem’e misafir etmeye niyetlendim.

      Diyeceğim odur ki, sen Oğuz Atay demişsin ya, ben Mehmet Rauf’ta kalakaldım:)

      Böyleyken böyle…

      Sil
  2. Hepsi bildiğim yazarlar. Ama fotoğraflarını gösterip bu kimdir diye sorsalar bilemezdim. Şimdi aşina oldum. Ayrıca
    yaşlarına göre tarihsel bir sırayla hazırlamışsınız. Ellerinize, yüreğinize sağlık. Bıyıksız ve sakallı roman yazarları tasnifinizi merakla beklemekteyim:)

    YanıtlaSil
  3. Çok haklısınız Victorious. Özellikle okul derslerinde isimlerini ve kitap isimlerini ezberlediğimiz yazarlar.
    Ferid Edgü'ye uzun ömürler dilerim. Diğerleri yerlerinde huzurla uyusunlar. Her biri hayatımızı manalandıran kitaplar yazmışlar. Ne mutlu canlarına.

    Edebiyat öğretmenleri belki kızacaktır bu tasnifime... Fakat, bıyıkları sebebiyle bir kaç yazarın sureti aklımızda kalsa, bir kaçının hayatını merak etsek fena mı olur mesela...

    Örneğin,
    4- Abdülhak Şinasi Hisar (1888-1963)
    5- Reşat Nuri Güntekin (1889-1956)
    6- Yakup Kadri Karaosmanoğlu (1889-1974)
    bıyık modelleri ne kadar çok benziyor... Aynı dönemde yaşamışlar.. Yaşamlarında denk gelmişler mi acaba birbirlerine?
    Haydi bakalım... Merak ettim şimdi:)

    YanıtlaSil