11 Ağustos 2009 Salı

Depardieu Mu, Cyrano Mu Andı Beni Ne?

Bak şimdi ne anlatacağım sana! Durup dururken, aniden... Aklıma ne geldi biliyor musun birden? Cryrano de Bergerac... Doğrusu ismini yazarken zorlandım... Tamam itiraf ediyorum google'dan doğru mu yazdım diye baktım. Yazılışında zorlandım ya okunuşunu kolay söylemem hiç mümkün değil. Zaten telaffuz konusunda özürlü birisiyimdir. Anlatacağım kişi ise, burnunun büyüklüğü, kılıcının gücü ama asıl önemlisi etkili konuşması ve büyülü yazılarıyla şöhretli birisi. Cryrano, kuzeni Roxane'ye aşık olan Christian'ın hem aşk mektuplarını yazar hem de buluştuklarında konuşmalarının suflörlüğünü yapar.

Ünlü Fransız oyun yazarı Edmond Rostand'ın, 1619-1655 yılları arasında yaşamış Fransız oyun yazarı ve silahşör Cryrano de Bergerac'ın gerçek hayat öyküsünden esinlenerek, 1897 de yazdığı bir oyundur. Benim seyrettiğim ise bir filmdi. Başrollerinde Gerard Depardieu vardı ve aktör bu filmiyle yüreğimin zirvesine yükselmişti. Sahi şimdi nerelerde bu aktör? Bu filmde mektupları yazan ve Christian yerine konuşan Cryrano'dur. Ama bilmez Roxanne... Christian yazıyor ve konuşuyor zanneder. Roxanne'nin aşık olduğu aslında Christian değil, yazılan mektuplar ve dinlediği aşk sözleridir. Gerard Depardieu bu filmdeki başarısıyla 1990 da Oscar'a aday olmuş. Cannes film festivalinde en iyi aktör ödülünü almış. Aktörün Asterix ve Green Card adlı filmlerini hatırladım şimdi de... Merak ettim doğrusu, durup dururken nerden bunlar aklıma geldi birden? Gecenin bu saatinde Depardieu mü yoksa Cryrano mu andı beni ne:)

2 yorum:

  1. İyi ki anmış seni, Misiz Vildan abla. Ben de çok severim Cyrano'yu. İlk defa yanılmıyorsam 1999-2000 sezonunda İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda izlemiştim ben. Cyrano'yu Bülent Emin Yarar, müthiş bir oyunculukla canlandırmıştı. Christian rolünde Taner Birsel-ki o da müthişti- Roxanne rolünde de Meral Bilginer vardı. Çok etkilenmiştim. Film olarak ise siyah beyaz dönemlerden 1950 yapımı, Cyrano'yu José Ferrer'in canlandırdığı, aynı isimli birebir uyarlanmış bir film var. Bir de 1987 yapımı Steve Martin ve Daryl Hannah'nın oynadığı günümüze uyarlanmış versiyonu var, Roxanne adında. Konu itibariyle her iki film de pek güzeldir...

    YanıtlaSil
  2. Sahi Tuğba Steve Martin'in filmini sen yazınca hatırladım.Seyretmiştim. Tiyatroda seyretmek ise ayrı bir güzellik olmalı tabii.. Ya peki o güzelim sözleri kitabından okumak da şahane değil midir? Sinema, tiyatro, kitap... Her biri hayatımıza bir renk kardeş, ayrı bir renk:)
    Teşekkürler!

    YanıtlaSil