13 Nisan 2010 Salı

Şiir Çarpması Diye Bir Şey Duymuş Muydun?

Bak ne diyeceğim. Hiç şiir çarpar mı seni? Hiç Şiir Çarpması'na uğradın mı yani? Duymadın mı yoksa? O zaman anlatayım başıma gelenleri... Hafta sonu nasıl olduysa Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nun Sevgi Üstüne adlı şiirinine denk gelmiştim.. Okumaya tövbeliydim üstelik. Kendime sözüm vardı, gördüğüm anda yüz çevirecektim. Evet, tövbeliydim ne var ki? Bazı şiirler efsunludur, bilirsin… Okuyunca, insanın içini dışına çıkarırlar sanki. “Bütün kitapları yakmalı./ Sevda üstüne ne söylenmişse yalandır” diye devam edince şiir… Her okuduğumda olduğu gibi, önce şöyle bir silkeledi… Gene yaptı yapacağını.. Sonra duvardan duvara çarptı beni… Ardından “Şiir denen o kalleş” diye başlayan, Aşkın Güngör'ün "Kakafona Silsilesi"ni arka arkaya okuyunca, artık benden hayır beklemesin kimse yani… Hey gidi şiir! “Beni kör kuyularda merdivensiz bıraktın, Denizler ortasında bak yelkensiz bıraktın”... Hay Allahım! Siz de mi Ümit Yaşar Oğuzcan, siz de mi? Ne sözler yazmışsınız böyle damardan, anlarsınız ya hisli hisli? Ben ordan nereye gittiysem artık, bensiz kalakaldım bir süre… “Sanki ben / Öylece kalakaldım / Hepimiz kalakaldık/Elimizde tetiği çekilmeyen / Namlusu yönsüz bir tabanca gibi” Aynen böyle kalakaldım yeminle… İyi de bu bir Edip Cansever şiiri değil miydi? Yoo… Hafızamın içinde bir şiire mi çarptım gene? Gene mi şiir? Sonra kafamı çevirmemle, gözüm denk gelmesin mi bir Metin Altınok şiirine? “Bir yüzük yaptım sana güvercin teleğinden,/ Bir yüzük bükerek hoşçakal sözcüğünden” diye… Yok artık.. Yok mu kurtaran? Yok mu kurtaran? İmdat! İmdat, yani? Tamam.. Dedim ki en iyisi ben içimden tekrar edeyim kerat cetvelini… Unutayım aklımın kuytularındaki tüm şiir dizelerini… İki kere iki dört.. İki kere üç altı…İki kere on yirmi …. Üç kere bir üç… Üç kere iki altı.. “Üç kere üç dokuz eder/ Bilirsin / Birin karesi birdir / Karekökü de/ Bilirsin / Mutlu aşk yoktur /Bilirsin” Yooo… Bu kerat cetveli değil ki… Bu Turgut Uyar’ın bir şiiri… Yooo…. Yooo… Ağlıyor muyum? Daha neler? Dışarıya baksana… Bak… Bak… Dışarda dolu mu yağıyor ne? Of!.. Tamam... İtiraf ediyorum... Şiir Çarpma'sına uğradım gene!

9 yorum:

  1. Ustaca...
    Şiirler kadar da "sarsıcı"...

    YanıtlaSil
  2. Wooowww! Müthiş olmuş! Beni de senin yazın çarptı:)Müthiişş!

    YanıtlaSil
  3. Bayıldımmm :)

    YanıtlaSil
  4. Üç kere üç dokuz eder/ Bilirsin / Birin karesi birdir / Karekökü de/ Bilirsin / Mutlu aşk yoktur /Bilirsin


    Bilirsin de ne diye ısrar edersin be salak..
    Sözüm kendime :p

    YanıtlaSil
  5. Karşıdan gelen bir şiir hızla bana çarpsın istedim.

    YanıtlaSil
  6. Bütün şiirleri beğenirim. Okumayı ve dinlemeyi severim. Yazmayı henüz beceremedim.

    YanıtlaSil
  7. @Aşkın Güngör... Memleketimin 13 kitabı yayımlanmış yazarından (doğru di mi:)böyle güzel yorum almak ne kadar sevindirici.. Teşekkür ederim.

    @Hülya... Hep yazdıklarım birini çarpsa demişimdim:) Ne yalan söyleyeyim, senin dediğin gibiyse çok sevindim.Sağol.

    @Oyumben... Öncelikle hoşgeldiniz Hayal Kahvem'e. Ne kadar söylensem de, bakmayın siz bana... Bir alıştınız mı? Şiir çarpması şahanedir:)

    @Profösör... Aynen katılıyorum size... Ben de hiç şiir yazmadım daha:) Okumaya ve dinlemeye bayılıyorum ama:)

    YanıtlaSil
  8. @Ci(aaa!)n.. Aaa! Ben neden sizi görmemişim:) Hem de o ilginç resminizle:)) Hoşgeldiniz!
    Güzel bir yorum olmuş Ci(aaa!)nnnn!

    YanıtlaSil
  9. @Dilekciim... Canım ya.. Sen de arada kalmışsın! Eyvah.. Beğendin demek ki.. Beğendiğine sevindim:)

    YanıtlaSil