12 Ağustos 2011 Cuma

Şairler Şehri Hayalim ve Can Yücel


Bir ara hiç unutmam… Şiir çarpmasına uğrayacağımı bile bile…  Turgut Uyar, Edip Cansever ve Cemal Süreya şiirleri arasında dolansam diye heves etmiştim. “Hiçbir şey umrumda değil diyorum… Aşktan ve umuttan başka…” dizelerinin şairi  Turgut Uyar’la başlamıştım ilkin. Sonraaa… Ne yazık ki vakit kalmamıştı diğer şairlerin kapısını çalmaya... Beklenmedik bir işim çıkmıştı. Şiir yolculuğuma devam edememiştim de gerisin geri dönüvermiştim. Olmazdı ki böyle şairleri yarı yolda bırakmak! Hatırlasana...  Ne derdi Cemal Süreya? “Seni bir kere öpsem ikinin hatırı kalıyordu… İki kere öpeyim desem üçün boynu bükük.” Eee… Ben bir tek Turgut Uyar’ın şiirlerinin kapısını çalmayla  kalsam, Cemal Süreya’nın hatırı kalacaktı. Sadece Turgut Uyar'la Cemal Süreya'nin  şiirlerine uğrayayım desem, bu kez Edip Cansever’in  boynu bükük kalmayacak mıydı? Eyvah! Kuşkusuz kalacaktı.  Of! Ben ne yapmıştım böyle? Nasıl boyumdan büyük,  muazzam bir işe kalkışmıştım. Hemen vazgeçmiştim hemen... Ani bir karar değişikliğiyle Can Yücel’e atlayıvermiştim. 

  
Hep ne hayal ederim biliyor musun? Öbür dünyada bir şairler şehri olmalı…  Düşünsene, şairler şehri varsa eğer... Bu dünyadan göçen şairler, illa ki o şairler şehrine yerleşmiştirler. Hey! Gördün mü? Kendim hayal etmiş kendim inanmıştım gene…  Düşündüm bu hayal üzerine… Şimdi o şairler şehrinde, sevdiğim tüm şairler komşudurlar ya... Sanırım Edip Cansever'le Cemal Süreya, ancak Can Yücel dizelerini yazarsam  bana sitem etmezlerdi.  Çünkü Can Yücel  tüm babaCANlığıyla  şair komşularına "Haydi ulan, üzmeyin kızı! Bekleyin sıranızı..." diye onlara seslenirdi.  Ve bence Edip Cansever'le Cemal Süreya sıralarını memnuniyetle Can Yücel'e verirlerdi. “Fazla yokuşa sürmeden, hemen atlayayım Can Yücel şiirlerine o halde...” demiştim. O güzeller güzeli sevdalı dizeleri…  “Sen gideli hastalar oldu liman…… Sen gideli… Sağır- dilsiz okulunda öğretmenim ben.” der ya hani... Of!  Ya şu şiirine ne demeli? “Ellerimde bir göz yaşı… gözlerim boş gidiyorum… Ne bileyim bir damlanın böyle deniz olduğunu. Şaştım… mavi bir fal gibi açılınca önümde.”  Ne müthiş değil mi? Her şair ayrı dünya… Ayrı tat… Ayrı lezzet… Ama dikkatini çekerim. Böylesine etkili aşk şiirlerinin şairi Can Yücel'i kızdırmaya asla gelmez… Çünkü nasıl ağzı bozuktur, nasıl küfürbazdır anlatamam! Söyleyeceğini bodoslama söyler…

Kibar Hırsızın Türküsü
Anamın ipiyle indim gökdelen damınızdan
Kelebek gibi girdim kelebek camınızdan
Taksinize mülkünüze dairenize
Heceleyerek üzerinde ayak ve el uçlarımın
Belledim seyyarenizi ve kelimelerinizi
Gözlerinize baktım, mukaddes ciltlerinize, büfelerinize
Vesairenize..
Şiir fenerimle de baktım, son çığlık!
Aşk yokmuş sizde beş paralık!
Gidiyorum ben boşçakallar
Sıçmışım ortalık yerinize
Kıçımın fosforuyla aydınlanın siz artık.

Tamam. Ne denir başka?  Ağzı bozuk diye Can Yücel’in şairliğinden kuşkulanmak mümkün mü? Asla… Eğip bükmeden sözcükleri savuruyor. Veee…  Can Yücel’in şiirleri beni derinden etkiliyor. Şimdi nereden aklıma geldi bütün bunlar biliyor musun? Bugün Can Yücel’in ölüm günü. Şair tam on iki yıldır Datça’nın koynunda dinleniyor.  Ruhuna rahmet Can Yücel“Sen gideli hastalar oldu liman… Karantinalara girdi..." İyi uykular!


9 yorum:

  1. geçen sene datçaya gittiğimizde o güzel sokaklarında c.yücelin evini aramıştık.bulunca bahçe kapısından içeriye baktık uzun uzun. o sırada bavullarıyla bir kadın geldi.su yücel.onunla tanıştık tesadüf..

    YanıtlaSil
  2. Konuşma Baloncuğu bunu bana yapmayın:)) Beni mimlemeyin...

    YanıtlaSil
  3. Buket, ne hoş tesadüf olmuş... Bir ara otursak konuşsak diyorum:)

    YanıtlaSil
  4. Fosfor'a çok güldüm :)) Ama iki şey geldi aklıma bir Fosfor'lu Cevriye iki çocukken balık yiyin fosfor var derlerdi, yani göz ve fosfor, çok manidar :)

    YanıtlaSil
  5. nessuno selam,
    fosforlu cevriye türkan şoray olmalı:) nerden aklıma getirdiniz şimdi? üşenmem repliklerini çıkarırım bir bir:))

    YanıtlaSil
  6. Hani o sormuştuk bir zamanlar Momentos'la, kuzum nerden buluyorsun bu replikleri, senaryoyu diye, yine ordan mı, nerden, nerden :) isteriz, isteriz :) şımardım nedense...

    YanıtlaSil
  7. Tamamdır. Okur isteği memnuniyetle yerine getirilecektir. Peki ne zaman? Hımm.. Du bakalım..
    Şu önümdeki debdebeli günleri atlatayım.. Hemen.
    Söz:)

    YanıtlaSil