27 Şubat 2012 Pazartesi

Sanat Yaşamaya, Sinema Hayatı Eşsiz Kılamaya Devam Edecek.


Az sonra Oskar ödülleri 84. kez sahiplerini bulacak. Ben seyirci olarak merak ediyorken, bu ödülü alma hevesinde olan sinemacılar nasıl nefeslerini tutmuş heyecan içinde bekliyorlardır kimbilir? Doktor Jivago günümüzden 46 yıl önce, 1966 yılında, 38. Oskar ödülüne on dalda birden aday gösterilmiş, "en iyi uyarlama senaryo", "en iyi görüntü yönetmeni",  "en iyi sanat yönetmeni", "en iyi kostüm", "en iyi orijinal şarkı" dallarında olmak üzere beşini kazanmış.

 

Bu sene Oskar'a aday olup, henüz seyredemediğim filmler dururken, niye gittim, taaa 46 yıl önce Oskar kazanmış bir filmi izlemek istedim acaba? İnan cevabını bilmiyorum. Ayrıca filmin konusunu anlatmak hevesinde ise hiç değilim. Klasikler arasında ilk yüze giren bu filmi seyretmiş olanlar zaten bilecektir. Seyretmemiş olanlar ise illa seyretmelidir.  Özetle savaşla bölünen bir ülke ile iki kadına aşkla bölünen bir yüreğin öyküsü olduğunu söyleyebilirim.   


Acaba bu filmin olağanüstü müziği eşliğinde, gelmiş geçmiş tüm filmlere bir selam çakmak istemiş olabilir miyim? Bir de kime selam çakmak istemiş olabilirim, biliyor musun? Şu anda çeşitli dallarda 84. Oskar ödülünü almakta olan filmleri, günümüzden 46 yıl sonra, yani 2058 yılında seyretmek isteyecek o kadına selam çakmak istiyorum. Kimbilir filmler hangi elektronik ortamda seyredilecek? Kimbilir o yıl nasıl filmler çekilecek? Mutlaka bambaşka ödül törenleri yapılacak... Ama inanıyorum ki,  sanat yaşamaya, sinema hayatı eşsiz kılamaya devam edecek... Şimdi çıkmalıyım... Gün bugün... Benim dönemim... Benim çağım... İşte televizyonun karşısına geçtim.  Oskar ödüllerini alacak olan filmleri ve kişileri, oturduğum yerden çoktaan  seyretmeye başladım. 

 

4 yorum:

  1. ah Ömer Şerif, kalbimin yakışıklıları arasında ilk 10'dadır biliyor musun? :)

    YanıtlaSil
  2. eski filmlerdeki dokuyu bende arıyorum arada sırada..
    bunu da ajandama kaydettim:)

    YanıtlaSil
  3. Selam Maya, çok hoş bir film sahiden. Yıllardan sonra tekrar seyretmek iyi geldi. Kalkıp Rusya'ya gitsem dedim yani o kadar:) Ruhumu sefere çıkardım. Trene atladığı gibi gitti. Az önce içim üşüdü. Sanırım karlı dağların arasında dolanıyordu:)) Tekrar seyretmeyi öneririm.

    YanıtlaSil
  4. Selam Saadet, hemen izleyin. Ama çok uzun film, peşinen söyleyeyim:))

    YanıtlaSil