20 Şubat 2018 Salı

Yufka İle Maceram

Bizim ofisten çıkınca,  martıları seyrede seyrede  sahil boyunca yürürseniz, yolun nihayetinde  tüm heybetiyle şahane bir çınar ağacına denk gelirsiniz. Kendisi o kadar yaşlıdır ki... Nolur  elinizi gövdesine  dayayıp,  saygıyla bir merhaba deyiveriniz. 

Soonraa... Adeta küsmüş gibi sırtınızı denize dönüverin... Marş marş... Yaşlı çınarın yanından arnavut kaldırımlı patika yokuşu bir solukta tırmanıverin. Yolun bitiminde, ünlem işaretinin sonundaki nokta gibi minicik bir yufkacı dükkanı sizi karşılayıverecek. Sakın beklemeyin olur mu? Kapıyı açıp hoop diye içeriye dalıverin.  İlkin sevimli bir çıngırak sesi işitilecek. Ardından en güleç yufkacı edasıyla Filiz abla başını mutfak kapısından dışarı uzatıverecek.  "Hoşgeldiiiin." 

Bu akşam iş çıkışı yufka almak istedim. Dükkana girdiğimde, o sevimli çıngırak sesini işittim işitmesine lakin Filiz ablayı göremedim. Bir süre bekledim. Baktım çıt çıkmıyor. Mutfağın kapısını tıktıklamaya karar verdim. Kimse, bana mısın, demeyince, kapının kolunu tutup açtım. Aaa! Gözlerime inanamadım. Küçücük yufka dükkanının arkasındaki mutfak koooskocamandı. İçerdeki insanlar  arı gibi çalışmaktaydı. Filiz abla yanıma geldi. Ağzım açık şaşkın şakın baktığımı görünce, gamzelerini yaya yaya gülümsedi. Sen gelip yufka alıp çıkıyorsun. Galiba mutfakta neler olup bitiyor hiç bilmiyorsun, dedi.


Allahım yarabbim... Ben var ya cahilin önde gideniyim. Mesela her daim börek yaptığım yufkanın ne işlemlerden geçtiğini hiç bilmiyordum. Önce hamur yapılıp yoğuruluyor. Sonra tek tek yufkalar açılıyor. İtiraf etmeliyim ki işte bu kadarını biliyordum. Meğer devamı varmış. Meğer açılan yufkalar  saç ocakta pişiriliyor, sonra suda ıslatılıyor, sonra kuruması bekleniyor, en sonunda paketlenip, tezgaha çıkarılıyormuş. Heeyy! Yufka yapmak ne meşakkatli işmiş.



Marketlerden alış veriş yapa yapa önüme gelen nimetlerin zahmetini unutmuşum. İşte buyrun... Bu yaşıma kadar böreğe denk gelince hapur hupur yemişim. Yufkanın nasıl yapıldığını hiç merak etmemişim. Ne acayibim!  Gugıllayınca öğrendim. Birleşmiş Milletler Bilim Ve Kültür Örgütü (UNESCO),  Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne yufka ve lavaşı da eklemiş. Ne güzel haber... Sevindim. Bu akşam tava böreği pişirdim. Yufkanın nasıl yapıldığını öğrendim ya,  böreği yerken her lokmayı hımlaya humlaya lezzetine vara vara yedim bitirdim. Du bi...   Çevremdeki esnafları  daha fazla desteklemeliyim.




8 yorum:

  1. ben de sacda pişirmeye kadarki kısmı biliyordum sadece vay be.. böyle güzel esnaflar kalmış mı hala :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bi Poşet Kitap, gene de bizim Filiz abla biraz makineleşmiş. Videoda seyrettim, hani yukarıda ıslatma ve kurutma ünitesi var ya, eskilerde o da yok.. Tek tek yufkalar ıslatılıyor, her birinin arasına ince tülbent konuyor, öyle kuruması bekleniyor. Marketten alınan yufka ile mahalle yufkacısından alınan yufka arasında dağlar kadar fark haybeye olmuyormuş demek ki.

      Sil
  2. Tava böreği yapacağım eve gidince :) annemi de çağırayım
    elişini alsın gelsin, oturalım beraber. bir de çayı demleriz ohh.
    bak sabah sabah aklıma neler soktun hayalkahvem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buket o halde bak sana benim tarifimi vereyim. Şahane oluyor:)
      İki yufka ve bir tava gerekiyor.
      Tavayı yağlayıp ilk yufkayı içine yayacaksın. Kenarlarda çok bırakma ama çoğunu ortasına buruşturacaksın.
      2 yumurta, yarım çay bardağı yoğurt yarım çay bardağı süt yarım çay bardağı zeytinyağ
      Bunları karıştırıp harcı hazırla. Her kata bu harçtan dökeceksin. İkinci yufkayı ortadan ikiye böl. Birincisini koparıp koparıp tavaya ikinci kat yap. Ben yukarıda dil peyniri kullandım. Sen istediğini kullanabilirsin. Sonra 2. yarım yufkayı yay. İlk yufkanın kenarlarını üstüne kapa. Ama tavanın kapağını kapama:)
      Düşük ısıda altı kızarıncaya kadar pişir. Sonra bir kapak yardımıyla ters çevir. Öbür yüzünü çevir. Off! Hem pratik, hem leziz:)

      İki yüzüne de tereyağ gezdirince, oluyor tadı fevkaladenin fevkinde:)

      Sil
  3. TRT de izlediğim Baba Candır dizisi geldi aklıma. Yufkacı Salih.
    Çok isterdim böyle küçük bir dükkanımın olmasını.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa! Hangi diziymiş o Nil? Hiç duymamışım. Gugıllayayım:)

      Sil
  4. El emeği, lezzetli yufkalar, hijyenik tertemiz ortam....
    Bir de hazır yufka derler, bu yufkayı da elde açıyorlar işte.
    Ellerine sağlık. Hem yufkayı açanların hem de yazıyı yazanın.....

    YanıtlaSil