2 Aralık 2018 Pazar

Ya Tutarsa!


İnanamadım kendime... Güya, meraklı biriyim, diye geçinirdim. Neredeee? Bakınız, şimdiye kadar Nasrettin Hoca'nın kim olduğunu  merak etmemişim. Elbette bildiğim Nasrettin Hoca fıkraları vardı. Üstelik bu fıkraların,  kimi zaman  yolumu açtıklarını yeni anlıyorum. Mesela, denemek istediğim halde  olanaksız gibi görünen kimi işlerimde, Nasrettin Hoca'nın göle yoğurt mayalamayı düşündüğünde, göl maya tutar mı, diyenlere, ya tutarsa, dediğini hatırlayıp, cesaretlendiğimi hatırlıyorum.  

Hani "Birbiri ardına öğrenilen yedi Nasrettin Hoca hikayesinin mistik etkisinin kişiyi aydınlanma noktasına  doğru hazırlayacağına inanılır."  diye okumuştum da, dün   7 fıkrasını yazıp aydınlanmayı beklemeye başladım ya ...  Niyet gene aynı... Ya tutarsa:)

Şaka bir yana, Nasrettin Hoca merakımı iyice kışkırttınca, araştırmaya başladım. Akademisyen Evrim Ölçer Özünel'in "Kolektif Bilinç Dışında Nasrettin Hoca Fıkraları ve Bilgelik" başlıklı makalesine denk geldim. Hevesle okumaya başladım. Daha ilk paragrafta, "Hay canına sayın seyirciler!" dedim.

Evrim Ölçer Özünel, hem Nasrettin Hoca'nın metinlerindeki mizahi bilgelik anlayışını, 13. yüzyıldan bu yana  anlatılageldiği için kollektif bilinç dışı kavramıyla ele almış, hem de Zen ustaları tarafından anlatılan ve adına koan denilen mizah ve bilgelik anlayışı ile karşılaştırma yapmış.

Evrim Ölçer Özünel, "Kimilerinin inancına göre Tanrı, evreni, bir kahkaha tufanı ile yaratmıştır." cümlesiyle başlayarak, kendine has tatlı tatlı anlatımıya, misaller vererek, çözümleyerek, karşılaştırarak yazdığı zihin kışkırtan makalesinin tamamını okumanızı tavsiye edeceğim.

Yukarıdaki enfes gülümsemenin sahibi Evrim Ölçer Özünel'i tanımıyorum. İyi ki var... İyi ki memleketimin şahane insanlarından biri. Makalesine denk getirdiği için feleğe şükranlarımı sunuyorum...  Bayıldım:)

Makale işte BURADA.

-NOT- 
Geçen sene Evrim Ölçer Özünel'le ilgili bir yazı yazdığımı hatırladım. 
Çok sevindim. 

3 yorum:

  1. Şimdi seninle beraber ben de hiç aslında kim olduğunu merak edip araştırmamışım. Fıkralarını günlük hayatımın bir parçası yapmama rağmen özüne inmemişim, link için teşekkürler derhal okuyacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasrettin Hoca, pir'lerimden biri:) Aynı Evliya Çelebi, Hazafen Ahmet Çelebi gibi. Bakınız:)
      http://hayalkahvem.blogspot.com/2012/09/benim-sevgili-pirlerim-yoksa-gurularm-m.html

      Ya Yunus Emre'ye ne demeli?

      Sil
  2. Nasreddin Hocayı iki şehrimiz de sahiplenir. Hem Konya Akşehir hem de Eskişehir Nasreddin Hoca köyü. Nasreddin Hoca Köyünün dünyanın merkezi olduğuna inanılır. Küçük ama sevimli bir köydür. Akşehir ise turizmde daha çok yararlanır hocadan. Hem Nasreddin hoca parkı vardır, hem de şenlikleri. Mezar yerinin ise her yeri açık ama kapısı kilitlidir. Kültürümüzün ne güzel bir öğesidir hoca.

    YanıtlaSil