23 Ekim 2017 Pazartesi

Evvel Zaman İçinde Kalbur Saman İçinde, Cinler Cirit Oynarken Eski Hamam İçinde



Gazi Üniversitesi Türk Halk Edebiyatı bölümünden yardımcı doçent  Evrim Ölçer Özünel'in uzun zamandır takibindeydim. Kendisi  aynı zamanda Ankara'daki Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi'nin koordinatörüymüş. Ne hoş! Ankara'ya gidip o müzeyi gezmek, Anadolu masalları dinlemek, bilmecelere kafa yormak, eskiden kullanılan eşyaların etrafında dönen  geleneksel yaşamı hatırlamak  kim bilir ne heyecan vericidir. 

Ayrıca Evrim hocanın yüksek lisans tezi olan, Masal Mekanında Kadın Olmak adlı kitabını epeydir arıyordum. Arayan bulur derler ya... Sahiden buldum ve tüm merakımla okudum. Okumakla kalmadım,  masal kadınlarını anlatırken seçtiği bazı metinlerin içinde bulunduğu Prof. Dr. Saim Sakaoğlu tarafından olağanüstü emek verilerek hazırlanmış, Gümüşhane ve Bayburt Masalları adlı derleme kitabını da aradım, taradım, buldum, aldım. Evrim Ölçer Özünel'in  kitabını ilk kez okurken, örnek gösterilen masal cümlelerinin altını çizmiştim. Şimdi o masalların orijinallerini, Saim hocanın kitabından okuyacağım. 

Tolkien, masal diyarının "tehlikeli bir ülke"  olduğunu; "bu diyarda ihtiyatsızlar için tuzaklar ve fazla cesur olanlar için de zindanlar" bulunduğunu söylüyor. Son günlerde masalların menzilinde  ihtiyatsızca ve cahil cesaretiyle hoplaya zıplaya gezinmekteyim. Nanananoom! Misal, az sonra Gümüşhane ve Bayburt yöresi masal diyarına  bodoslama gireceğim.  

Masal diyarı sahiden tehlikeli bir ülke mi? Koskoca Tokien söylemiş... Tuzaklar ve zindanlar varmış öyle mi? Heyy!  Üstelik masal mekanında kadın başıma kaldım di mi? 

Haydi ordan! Kimden korkacakmışım ki?  Başlıyorum işteee:  "Evvel zaman içinde kalbur saman içinde, cinler cirit oynarken eski hamam içindeeeee.........."


8 yorum:

  1. Ankara'da yaşayan biri olarak böyle bir müzenin varlığından haberdar olmayışıma önce üzüldüm, sonra da sayenizde haberim oldu diye sevindim. İlk fırsatta gidip gezmek, okumak, görmek isterim.
    Blogların en sevdiğim yanı bu. Fikir vermesi, bilinmeyeni öğretmesi. Çok teşekkür ederim size.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim. Nazik yorum için be teşekkür ederim

      Sil
  2. Ankara'yı gezmek için bir kaç gününü ayırman gerekiyor sevgili Hayal Kahvem. Eski Ankara'nın tarihi mirasının çoğunun bulunduğu Ulus civarı (Altındağ ilçesinin semti)sana çok çekici gelecek eminim.....
    Altındağ Belediyesi tarafından restore edilen onlarca tarihi Ankara konağından biri olan “Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi” bu gezi turunun duraklarından.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelecem inşallah canım. Sonbaharda ne güzel olur aslında. Kaçırmasam bu güzel günleri keşke.
      Sağolasın.

      Sil
  3. "Cazi karisi kapinin arasindan ince uzun ellerini uzatmıstı" diye baskiyir mu hikayeler. Anadolu masallarının sonu pek bağlanmıyor olsada severim. Gümüşhane Bayburt yöresinide ayrıca merak ettim. Nenem Gümüşhanelidir. Erenler, Kırklar hikayeleri ile büyüdüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acemi Bloger, ne güzelmiş... Keşke Erenler, Kırklar masallarını bloğuna yazsan.

      Sil
  4. Tolkıen ne demişse de masalların sonu hep güzel biter :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, tüm tekinsizliğine, canavarlarına, cadılarına, devlerine, acı dolu yollarına rağmen her masal mutlu biter:)

      Sil