17 Haziran 2009 Çarşamba

Zil Takıp Oynamak!

Pop müzik tarihine imza atan Beatles’in zilleri devamlı döven davulcusu Ringo Star, Rolling Stones'un davulcusu Charlie Watts, siyahi solak gitarist Jimi Hendrix’in bateristi, Deep Purple, Pink Floyd, Gun’s and Roses hep baterilerinde hangi zilleri kullanırlarmış biliyor musun? Ön yüzünde ay yıldızlı "Made in Turkey İstanbul “ damgasının, arka göbeğine Zildjian özel imzasının olduğu, Türk el yapımı zilleri.. Ne hoş değil mi?


Şimdi anlatacağım gerçek bir yaşam öyküsü.... Büyükbaba Krope Zildjian (Zilciyan), Trabzon’da kalaycılık yaparmış önceleri... 1623 yılında kendi bulduğu özel formülle bateri zili üretimine başlamış. Ses bakımından çok hassas oluşu, uzun tonalite vermesi, şeklinin asla bozulmaması ve kırılmaması sebebiyle caz, senfoni, pop orkestralarından, bando, mehter takımlarına kadar tüm dünyada kapışılan bir zil olmuş. Zilciyan ailesi nesilden nesile bu zilleri kendi atölyelerindeki el tezgahlarında yapmışlar. Özel formülle bakır ve kalay karışımını hazırlarlarmış. Bu özel karışım gene özel kalıplarına dökülür, sonra dövülerek zil haline getirilirmiş. Torna tezgahlarında çelik kalemleri zilin her tarafına dokundurularak zilin sürekli ses vermesi sağlanır ve en iyi ses bulunana kadar bu işleme devam edilirmiş. Zil yapımında kullanılan karışımı bizzat kendileri hazırlayıp,yanlarına kimseyi sokmadıkları için,ailedeki son torunun ölümüyle ve aynı mesleği devam ettiren aileden kimse kalmayınca, üç yüz yıldan bu yana en iyisi olduğu dünyaca ispatlanmış ünlü Zilciyan zillerinin efsanesi sona ermiş.

Gizli gizli ustalarının yaptığı karışımı izleyen iki çırak, bu formülü hayata geçirmeye çalışmışlar. Ortak olup bir atölye açmışlar. Başarmışlar. Daha sonra bir çoğu Zilciyan atölyesinde yetişmiş olan ustaların kurduğu yeni zil firmaları İstanbul Agop, İstanbul, Pahsa, Turkish, Bosphorus, Amedia gibi markalarla zil yapımına başlamışlar. Zilciyan ailesinin yanında yetişen bu çırakların yaptıkları ziller de dünyaca tanınmışlar. Zira dünya zil piyasasında, el işi zil sadece Türkiye’de yapılıyormuş.
Okuduğumda bayılmıştım bu bilgilere...Bütün bunları öğrendiğimde, zil takıp oynayacaktım neredeyse!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder