24 Ekim 2009 Cumartesi

"D" Harfiyle Başlayan Deyimlerle Bir Deneme

Bugün gene kırk kapının ipini çektim. Bir kedi misali dört döndüm diyebilirim. Değirmendere’den başladım. Ver elini İzmit!.. Sonra İstanbul... İşlerimi bir güne sıkıştırdım. Dolu dizgin koşturdum. Arabama okadar çok inip binmişim ki, bir ara dizlerimin kesildiğini hissettim. Amacım müşterilerimle dobra dobra konuşmaktı. Kriz var ya üzerinize afiyet. Vaziyetimi doğru dürüst anlamalılar diye düşündüm. Sorunları kendilerine dizi dizi sıraladım. Diyecek bir şey yok ki doğruların karşısında. Enseyi karatmadan, bu işi atlatana kadar dişimizi sıkacağız dedim.İnanılacak şey değil, konuyu anlatana kadar resmen dokuz doğurdum. Diz boyu sorun var tabii ki. Diz dize oturup konuştuk. Dolap çevirmiyorum ki kimsenin arkasından. Açık açık konuşuyorum işte. "Dişimizi sıkacağız" dedim. Hepimiz dişimizden tırnağımızdan arttırıp bir şeyler yapmaya çalışıyoruz, dirsek çürütüyoruz ya madem. Dişe dokunur bir şeyler çıkmalı ortaya. Allah dirlik düzenlik versin hepimize öyle değil mi? Dişsiz kile,boş ambar değil ki yaptığımız hepbirlikte. Dilimde tüy bitti vallahi durumumu anlatacağım diye.

Kızdığım bazı konular vardı aslında, dilimin ucuna kadar geldi ama, haydi şimdi söylemeyeyim dedim bazılarına. Neyse ki çoğu dilimden anladılar. Okadar çok dolanmışım ki dilimin bir karış dışarıya sarktığını hissettim. Dilim damağım kurudu yemin ederim. Yok yok aslında dilim damağıma yapışmıştı diyecektim. Dile kolay kırk kapının ipini çekmek. Bazıları dik dik baktılar yüzüme. Bazıları ise dikkat kesildiler söylediklerime. Yüzüme dik dik bakanlara dik başlı göründüm. Dikkat kesilip dinleyenlere ise dert yandım. Kimi dert edindi anlattıklarımı. Kimi deve kini yaptı. "Derdimi Makro Paşa’ya mı anlatacağım. Tabii ki dert ortağım olan sizlerle paylaşacağım" dedim. Bazılarının dünyadan haberi yoktu. Bazıları ise dünyadan elini ayağını çekmişti de beni görünce dünyalar onların oldu. Kiminin kriz umrunda değildi. Dünyayı tozpembe görüyordu. Kimi ise "Düşmez kalkmaz bir Allah" diyordu. Kimi anlattıklarımdan sonra,bana düşman kesildi. Neyse ki bazı konuları dengine getirdim de dediğime geldiler böyleleri. Bazıları da maalesef beni defterden sildiler. Ne yapabilirim? "Değirmenin suyu nereden geliyor" sanıyorsunuz dedim. Damarı tutan olmadı değil, oldu. Dallarına basmamaya gayret ettim. Sinirlenenler dalga geçmediğimi, krizin ciddiyetini anladılar da Allahtan, dayak yemekten kurtuldum. Bazıları dağ başındaydı, dere tepe düz gittim.Yoruldum. Bazıları dağ gibiydi. Anlatırken derdimi, çok korktum.

Dağlara taşlara hepsi iyidir ama birbirlerinden. Deli divane olurlar benim için. Kaç yıllık müşterilerim. Dış kapının dış mandalı değilim ki. Derdime ortak olurlar daima. Diz boyu sorun var ortalıkta. Benim derdim onların da dertleri. Düşünceye dalmanın alemi yok. Hepbirlikte düşünüp taşınacağız.Kriz bitene kadar düzene sokacağız işlerimizi. Hepsini çok severim. Dostlar başına insanlardır her biri!

NOT: Artık bloğa yazı yazdığıma göre işi ciddi yapayım istedim. Her işim ciddidir de benim. Hiç abartmam hanım hanım yaparım her işimi. Artık elimde Türkçe Deyimler Sözlüğü. Düzgün Türkçe ile yazmalıyım. Bugün gözümü kapadım. Sözlüğün bir sayfasını açtım. D harfi çıktı şansıma. Ben de D harfine uygun "Deyim"lerle, bir yazı "Deneyeyim" dedim. İşte "Denedim". ( Bu yazı eski bir denemem)

6 yorum:

  1. Demek Deli Dana gibi Döndüp Durup, Dilleri Dilşad edip, Değirmen Dereye Döndün.
    Döndün De..
    Davana Dair Divane Dolaşımından Darlandım
    Daha da Dolaşma.

    YanıtlaSil
  2. "Dilek"! Senin yazını görünce "duygulandım".
    Yoo.. "Depresyona" falan girmedim.
    "Dilek dilemek" istedim nedense:)
    Dedim ki" "Dilerim Dilek Dilediği gibi Diplomatik bir Derneğe bir Demet Dereotu ile gider de, içerdekiler bu Dilek Hanım, ne Demek istiyor diye düşünürler."
    Haydi burdan yakın bakalım:) D harfi ile başlayan kelimelerle bir yorum yazayım dedim böyle bir şey oldu işte.. Dilerim Dileğin hoşuna gider:) Ciddi ciddi yazdım ne var ki? Böyle...

    YanıtlaSil
  3. Slm Vildan
    Türkçe de ne kadar çok D harf ile başlayan deyimler var.
    Bunların manasını anlamaya çalışacağım.
    Ben Türk deyim ve ata sözler çok seviyorum.
    Birde benim ' lang 8' diyen sitemin adım
    damlaya damladır.
    Ben 'damlaya damla göl olur' ve 'ayağını yorgana göre uzatmak' deyim hoşuma gitti.
    Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Damlaya damlaya göl olur" atasözü ne güzeldir sahiden. Teşekkür ederim. Türkçe şahane bir lisan. Ve şahane deyim ve atasözlerimiz var. Maalesef kullanılmaya kullanılmaya unutuluyorlar. Ben böyle deyimlerle arada kompozisyon yazmayı deniyorum. Anlamlı bir şeyler çıkarmaya çalışıyorum. İnanın hiç kolay değil. Fakat size bir şey söylemeliyim Masakuni.
    Türkçeniz her geçen gün daha güzel oluyor. Gayretinizi ilgiyle takip ediyorum.
    Yorumunuz için tekrar teşekkür ederim. Sağolun!

    NOT: Diğer sitenize nasıl erişebilirim?

    YanıtlaSil
  5. Dildan Dalemsin Dalla. Dorumuma Derdiğim Devap Dok Düldürdü Deni. Dİnsan Düm Daatlerini Dülmeden Deçirip Dakşamın 21 de Daniden Dakaraları Dalarsa Dartık Dannemle Dabamın Dakışını Dayal det.
    Dımmm..! demek
    Diplomatik Derneğe Dere Dotu Dile ditmek Diyorsun
    Develerin Diyarında derelere delik demir döşiyim daha degerli.
    dilek

    YanıtlaSil
  6. Dilek Dilerim Değirmendere'nin Deresine Dereotu
    Dökersin:))

    YanıtlaSil