20 Nisan 2010 Salı

Çok Bir Şey De Getirmez Eli Boş Da Gelmez!

Her ziyaretlerine gittiğimde, bayram öncesinde hele,anneler, kardeşler, arkadaşlar için çam sakızı çoban armağanı hediyeler alırım. Herkes büyüklere çikolata veya tatlı alır bayramlarda yada ziyaretlerinde. Bense öyle bir şey almalıyım ki bitmemeli, kullanışlı olmalı, hep eline gelmeli, işine yaradıkça memnuniyetle adımı anmalı. Yenip bitirilecek yiyecek yada koklanıp atılacak çicek değil de, genelde mutfakta kullanılacak bir gereçtir aldıklarım. Elma şeklinde komik bir komposto takımı mesela, birbirine sarılan romantik bir tuzluk karabiberlik ya da, bir cam sürahi veya salatalık kasesi ama pratik mi pratik, hiç olmadı süzgeç bile olabilir plastik... Hediyenin azına çoğuna bakılmaz. Bilinmelidir ki ama asla boş olmaz!

Bizde adet böyledir. Bu ailemin kadınlarından bana intikalen geçmiştir. Anneannem , annem ve şimdi de ben. Böyle gördüm, bu adet böyle gidecek. Çok küçükken yadırgardım annemi. Yolda aklımıza geldi ve misal bu ya, annemin bir arkadaşının evine gireceğiz ayaküstü. Boş gitmek olmaz ama. Mümkün değil! Etrafta bakkal varsa bir paket çay, bir paket kesme şeker belki... Ya da bir kutu pötibör bisküvi... Fırın varsa etrafta bir yada iki tane ekmek bile alıp götürürdü. Nasıl utanırdım! Bir şey söylemezdim ama "Böyle şeyler hediye diye götürülür mü?" diye aklımdan geçirirdim. Annem götürürdü. Göğsünü gere gere girerdi misafir gittiğimiz eve, hiç aldırmazdı. Girdiğimiz evde de, nasıl hora geçerdi götürdüğümüz hediye inanamazdım. Hemen çay yapılırdı misal, "Çay yanına evde başka bir şey kalmamıştı vallahi !"deyip bizim bisküviler ikram edilirdi. Nasıl da yerdik iştahlı iştahlı, anneme hayretle bakardım. Ne rahattı!!

Bende de vardır aynı huy şimdi. Besbelli ki geçmiş genlerle. Bayramlar özel tabi, ama gene de çok büyütmem gözümde. Elime ne gelirse, ne uygunsa keseme, içime ne sinerse, karınca kararınca mutlaka alırım bir hediye. Boş gitmem kimseye... Mümkün değil! Bazen arkadaşıma giderken alırım bir paket kahve veya halama giderken ekmek bir yada iki tane, amcama uğrayacağım baktım misal, vitrinde saplı büyük bir bardak var, ne olacak rahatça su içsin diye; hiç aldırmam alırım ve götürürüm göğsümü gere gere... Eğer yeni tanıdığım birilerine, böyle bir hediyem denk geldiyse, gülerler götürdüğüm hediyelere önce, sonra şaşarlar nasıl da hora geçti diye, ayrıca gıpta ediyorlardır nasıl yapıyorum diye... Eminim, kesinlikle! Bilirim bazı arkadaşlarım, bebek yada ev nedeniyle, hayırlı olsun demeye gidemezler, ellerinde iyi bir hediye yok diye... Bebek büyür, ev eskir, bizimki halen bir hediye beğenememiştir. Ben bebek mi oldu? Yol üstünde varsa bir eczane, alırım bir paket çocuk bezi. Ne var? Komik mi şimdi? Kaç bebekli arkadaşıma denk gelmişimdir. Tam bezleri bitmiş, ne yapacaklarını bilemezken, ben elimde çocuk bezi paketiyle ile salına salına gelmişim. Hem çok şaşırmışlar hem de sevinçlerinden havalara uçmuşlar! Hala anlatırlar! Bizim için şöyle derler : "Çok bir şey de getirmez ama eli boş da gelmez!" Bu geleneği bozamam ben! Üzgünüm arkadaşlar... Çok bir şey de getirmem ama eli boş da gelmem!!... Böyleyken böyle işte!

7 yorum:

  1. "Çok bir şey de getirmem ama eli boş da gelmem!"
    Son günlerde okuduğum en iyi paylaşımlardan biriydi. Aynen sizin gibi düşünüyor ve yapıyorum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Ali Zafer, Eski bir yazımdı aslında.. Hem bizim ailenin kadınlarını hatırlıyorum hem de bu yazıyı seviyorum:) Ben son zamanlar da bir kutu süt veya 1 kilo elma götürmeye başladım biliyor musunuz? İyi oluyor gerçekten. Ne var ki!Tamam.. Çok bir şey götürmüyorum ama elim boş da gitmiyorum:) Sizin de böyle yapmanıza sevindim.

    YanıtlaSil
  3. Böyle alışkanlığa can kurban :) Bizde de vardır birine gidilirken bir şeyler götürmek ama genellikle uzun zamandır görmediğimiz biriyse alırız bir şeyler. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Demek herkesde var bu alışkanlık:) Yoo.. Her seferinde götüreceksiniz Mit! Bakın en son ne mi götürdüm? Naneli ciklet! Verdim arkadaşıma. Dedim ki bu sana benden hediye. Şaşırmadı biliyor musun? Çünkü bir paket bonibon şeker götürmüştüm bir önce gittiğimde:))

    YanıtlaSil
  5. Bilmezmiyim vildancığım. Annemle babama son geldiğinde içleri kremalı bisküvitler getirdin ya..meger hayatlarında yememişler onlardan. Yerken içleri açıldı. Ayrıca her kahvaltıda ilaçlarını onlarla yutmak daha kolay oluyormuş.
    Allah razı olsun kardeş. Hem onlar hem benim hayatıma kolaylık oldu. Hap deyip geçmeyin irili ufaklı o kadar zor ki yutmak onlar için.
    :) Öpüldün

    YanıtlaSil
  6. Aaa! Sahi mi Dilek! Çok sevindim..
    Sen de bana gelirken çikolata getirirsin ya bazen:)
    Bayılıyorum çikolata getirdiğin zaman bak açık açık söyliyim.. Hep getir olur mu?Lütfen!
    Tamam.. Madem artık hep getireceksin, bademli ve kuş üzümlüsü tercihim..Dilek unutma e mi? Her seferinde getir lütfen!
    Geçen gün ofise geldiğinde.. Kızlar Dilek Abla geldi dediler. Hey! Yaşasın çikolata gelmiş diye sevindim. Baktım elinde yok. Bekledim çantandan çıkaracaksın diye.. Yok.. Olmaz ki ama Dilek.. Ben.. Ben.. Çikolatamı isterimmm:))

    YanıtlaSil
  7. A..neden akıl edememişim ki..tamam iyi dedin.
    bir daha ki sefere tamam dır kardeş :)
    Kızlara da aynısından mı olsun :)
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil