2 Temmuz 2011 Cumartesi

Kitap Kapaklarını Seyretmeyi Severim..


Kitapları tabii ki kapakları için almam!.. Ama güzel kapaklı kitaplara ayrı bir ilgi duyduğumu itiraf etmeliyim. Çünkü kitap kapaklarını seyretmeyi severim. Eğer günün birinde elindeki kitabın sayfalarını karıştırıp okuyacağına, kapağına uzun uzun bakan birini görürsen, anla ki işte o benim!.. Bana göre, Aşkın Güngör öncelikle genç yaşına rağmen çok sayıda kitap yazmış memleketimin  iyi yazarlarından biridir. Çocukluğumda Kemalettin Tuğcu öyküleri okurken ağladığımı bilirim. Yıllardan sonra beni ağlatan kitap Aşkın Güngör'ün   Gohor adlı  fantastik romanı olmuştur. Bana göre öykülerin insana acı ve keder hissi vermesi kötü bir şey değildir. İnsan böyle öyküleri okudukça acıyı, merhameti, şefkati, vicdan azabını, insana dair olması gereken duyguları öğrenmeye ve hissetmeye başlar. Kederdeki zevki tattırır bu öyküler insana, yalnızlık hissini törpüler. Acı ve keder paylaşılır olur. Herşeyden güzeli acı ve keder anlaşılır olur. Aşkın Güngör'ün çocuk kitapları Edebiyatımızda eksikliğini duyduğumuz bu lezzetteki öyküler açısından emsalsizdirler. Hazır tatile girmişken Aşkın Güngör'ün kitaplarını  çoluk çocuk hepimiz okumalıyız diye düşünüyorum. Ayrıca Aşkın Güngör Türkçeyi  müthiş  etkili kullanan bir şairdir. Şiirleriyle ilgili özel bir yazı yazmayı düşünmekteyim. O nedenle şiirlerine şimdi  fazlaca değinmeyeceğim. Veeee.... Aşkın Güngör'ün kitaplarının kapaklarına da bayılırım. Şimdi Hayal Kahvem'i Yazar'ın sevdiğim kitaplarının kapakları ile süsleyeceğim...

 

NOT: Sevgili Salak'ı okumak isteyenler askingungor [at] yahoo.com adresine, ad ve soyadını, açık adresini ve kargo gönderisi için gerekli olan bir telefon numarasını gönderirse (ve tabii üç - dört lirayı geçmeyeceğini sandığım kargo tutarını ödemeyi de göze alırsa), Aşkın Güngör okurlarına bu kitabını ücretsiz olarak ulaştırıyor. Size sadece okumak kalıyor :)

15 yorum:

  1. bence kitap kapakları önemli. ilk bakışta insanı etkilemeli.

    kendim için şöyle bir durum da var; aynı kitabın farklı basımlarının kapaklarına baktığımda beni aynı ölçüde etkilemiyor. bazı kapaklar kitabın içeriğini daha iyi anlatıyor gibi.

    YanıtlaSil
  2. Çoğunlukla kitap kapakları kitabın içeriğini anlatmasa da onlar üzerinde hayallere dalmak da çok güzel...
    Bu arada ben de Kemalettin Tuğcu okumuştum,çok ağlatır...
    Ben bir kediyim kapağına mest oldum:)

    Baykuş gözüyle

    YanıtlaSil
  3. Kitap için kapak tasarımı yapmak çok ciddi bir şey bence. Elbette içerik birinci planda gelir ama kapak da çok şey söyler hem kitap hem yazar hem de yayınevi hakkında...

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Vildan, beni bir kez daha onurlandırdığınız için size ne denli teşekkür etsem azdır. İyi ki varsınız... İyi ki Hayal Kahvem var...

    YanıtlaSil
  5. Selam ry,
    Çok haklısınız. Özellikle eski basım kitap kapları çok daha güzel değil mi?
    Özellikle Türk edebiyatındaki romanların eski basımlarıyla yeni basımları arasında dağlar kadar fark var. Ve yeni basımları ne yazık ki çok renksiz, özensiz.

    YanıtlaSil
  6. Selam Ceren,
    Sizin gibi sanatçı böyle diyor ve kitap kapakları önemli diyorsa, doğru düşünüyorum demektir. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  7. Selam Aşkın,
    Siz onurlandırıyorsunuz Hayal Kahvem'i. Haybeye yazmıyorum ki... Baksanıza kitaplarınızın kapları ne hoş!

    İçlerini de biliyorum. İşte bakın yüreği yüzüne yansıyan kitaplar bunlar. Bir okurunuz olarak ben edebiyatımıza ve hayatımıza yaptığınız katkı için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  8. Buradan belirteyim o halde: Gohor yeni evini buldu. Yakında yeniden iki kitap olarak yeni yayınevinden çıkacak. Ve bu kez fazla uzamadan üçüncü kitap Cin Saldırısı da raflardaki yerini alacak.

    Diğer kitaplarım da yayınevi değiştirecek: Olağan Mucizeler, Aykolik vb. Ama şu anda net bir şey söyleyemiyorum.

    Ve her yaştan okur için keyifli okunan bir seri olmasına gayret ettiğim Gizemli Şeyler Dedektifi Bol Bel'in İnanılmaz Maceraları'nın ilk kitabı da çizerde, resimlemede. Bir aksilik olmazsa İstanbul Kitap Fuarı'nda arzıendam edecek. Yanında da Gohor'ların yeni basımları olacak.

    Şimdilik verebildiğim haberler bunlar :))

    Dostlukla...

    YanıtlaSil
  9. Heyy, ne güzel haber bunlar Aşkın Güngör!
    İstanbul kitap fuarında imza kuyruğuna gireceğiz o halde:) Umarım seneye Kocaeli Kitap Fuarında görürüz sizi... Mit dayanamaz illa gelir İzmit'e. Gazoz sözüm var ya.. Yanında köfte:)) Off! Şahane olur! Kendim yazdım. Şimdi karnım acıktı iyi mi? Haydi bakalım kalkıp köfte yapacağım bu saatte iyi mi:))

    Başarılar Aşkın Güngör... Biliyorsunuz bizim köy, komple takibinizdeyiz:))

    YanıtlaSil
  10. evet. eski basım kitapların sayfaları, ciltlenmesi bile daha etkileyici. belki günümüzdeki kadar kaliteli ve sağlam değiller ama çok farklı bir havaya sahipler.

    dipnot; ben -siz/sız ekine alışık değilim, sen kullanınca kendimi garip, önemli biri gibi hissediyorum. bu eke gerek yok bence.

    YanıtlaSil
  11. :)
    Bizim köyde de Kahve'den çıkmıyoruz hiç.
    Birilerinin 'Hayal Kahvesi'nden yani :))

    Dostlukla...

    YanıtlaSil
  12. ry, bir keresinde kuyruklu yıldız altında bir izdivaç adlı kitabı vardır ya hüseyin rahmi gürpnar'ın.. işte o kitabın kapak fotoğrafını arıyordum google'da.. bir eski basım bir de yeni basım kitap kapağını görmelisiniz. arada dağlar kadar fark var. hele eski polisiye kitaplar var. inanılmaz. her birinin kapağı bir tablo gibi:)

    dipnot; ben var ya -siz/sız eksiz kolay kolay yazamam ry.. üzgünüm.. siz birinci tekil şahısla yazabilirsiniz ama hiç dert değil. canınız nasıl istiyorsa öyle yazın.

    YanıtlaSil
  13. teşekkür ederim aşkın. sağolun.

    YanıtlaSil
  14. ben peyami safa '2ın cingöz recai kitap kapaklarını seviyorum. alkım yayın evinin çıkardığı serinin kapakları da fena değil ama eski kapaklarla karşılaştırılamaz bile.

    YanıtlaSil
  15. aşkın güngör'ün kitap kapakları da çok güzel değil mi ry?

    YanıtlaSil