12 Aralık 2011 Pazartesi

Abartıyor Görünsem Bile İçime İyice Belletmeliyim Ki Ben... Ben...



Hafta sonu arkadaşlarımla Konya'ya, Şeb i Aruz törenine gittim. Dönüşte Hayal Kahvem'e yazdığım son yazıya göz gezdirdim. Allahım, inanamıyorum kendime... Gider ayak nasıl afralı tafralı bir yazı döşenmişim! Bir bünye nasıl bu kadar mübalağacı olur böyle? Güya kalbim bana "git" demiş. Belki de birileri, "ne olursan ol gel" demiş olabilirlermiş. Aklımsıra esrarengiz bir yolculuğa çıkıyormuşum... Veee acaba dönüşüm nasıl olacakmış? Bilmiyormuşum.  Vay canına sayın seyirciler! Peki, bencileyin birinin, kenarları dantelli böyle eften püften sözlerine kim inanır? Biliyorum, kimse inanmıyordur bana... İyi ama ne yapabilirim? Bak şimdi...  Saatlerdir oturdum, bir şeyler yazmak için nasıl çabalıyorum anlatamam. Yok, başka türlüsünü asla beceremiyorum. Bir cümleye başlıyorum tamam mı? Sonunu getirmeden yazdığım cümleyi hoop diye siliyorum. Niye? Çünkü Mevlana ne demiş biliyor musun?  "Dün geçti gitti; dün gibi, dünün sözü de geçti. Bugün yepyeni bir söz söylemek lâzım." İşte bu sözü öğrendiğimden beri artık bambaşka şeyler yazmak istiyorum. Yazacağım yazmasına ama hayallerimden vazgeçemiyorum. Neden biliyor musun? Çünkü hayalcimeşrepli biriyim ben. Yeni bir şeyler söylemek hevesine kapılsam bile, mümkün olmuyor hayal etmeden durabilmem. Mevlana ne diyor? "Ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol." Öyleyse abartıyormuşum gibi anlaşılacağımı ya da tuhaf görüleceğimi bilsem bile, olduğum gibi görünmekten vazgeçmek istemiyorum. İşte itiraf ediyorum. Tüm yazdıklarım gerçek. Ben uzak bir yere gidiyorsam eğer.... Sahiden ya kalbimin "git" dediğine ya da  hayali bir davet aldığıma inanıyorum. Sakın sorma bana, neden böyle olduğumu inan bilemiyorum. Hah işte... Bak ne demiş Mevlana... "Gönül, ne tarafı işaret ederse, duygu da eteklerini toplayıp o tarafa gider." Of, çok şükür!... Tam ruhuma denk düşen, tam bencileyin sözler... Aynen böyle... Eğer gönlüm bir tarafı işaret ederse, elimde değil inan... Duygularım da  eteklerini toplayıp tıpış tıpış  o tarafa gidiyor. İster inan ister inanma gönlüm şu anda ne tarafı işaret ediyor biliyor musun? Odanın ortasını... Hissediyorum. Duygularım çooktan eteklerini topladı gönlümün işaret ettiği yere yöneliyor. Az sonra sağ elimi gökyüzüne sol elimi yere çevirerek açacağım. Bir mevlevi dervişi misali, kendimi dünyadan soyutlayıp dönmeye başlayacağım. Vee dönerken dönerken... Biteviye içime Mevlana'nın sözünü tekrarlayacağım... "Âlemde benim adımı hiç duymadın mı sen? Ben hiç olan biriyim, hiçim, hiç."  Bir süre sonra iki elimi göğsüme kapatacağım. Sol ayak parmaklarımın üzerine sağ ayağımı koyacağım. Ayakta  Elif harfi gibi duracağım.  "Şu karmaşık dünyada kimiz biz? Elif gibiyiz, Elif'in kendiliğinden nesi var? Hiç, hiç." İçime iyice belletmeliyim. İyice bilmeliyim. Hiçim ben. Hiçim. Hiç.


27 yorum:

  1. bugün arkadaşımla mevzusu geçti bu konunun.gitsek görsek Konya'yı , Şemse gitsek, Mevlanaya gitsek diye.. yazını keyifle okudum.Hala oranın etkisinde olduğun kesin.Benim gönlümde gitme yoluna girmek istedi, ama senin gibi harekete geçemeyeceğim galiba :)

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir yazıydı. Feyiz aldık. Sen hiçliğini öğrenmiş isen ne mutlu sana..

    YanıtlaSil
  3. Eline, gönlüne sağlık. Keşke ben de olsaydım diye düşündüm.

    YanıtlaSil
  4. Hz. Mevlana Hazretlerine özel bir ilgim var aslında,sözleri alıp götürüyor düşünmeye davet ediyor, garip hissediyorum adını bile duyunca,güzel yazmıssınız..

    YanıtlaSil
  5. kaç gündür yorum yazamıyorum.bilgisayarımda mı blogda mı sorun var anlamadım.aşağıdaki yazıyı okuyunca dedim hayal kahvem şeb-i aruz'a gitmiş.ben de yıllardır gitmek isterim,ama o kadar kalabalığın içine girmeyi göze alamam.olduğun gibi görünmek çok önemli.mevlana ve mesnevi'si bu çağda yazılan pek çok psikoloji ve kişisel gelişim kitabının temel taşıdır bence.kendime yılbaşı hediyesi olarak mesnevi aldım.henüz açıp okumaya başlamadım,ama 2012'de büyük bir aydınlanma yaşayacağım. :))

    YanıtlaSil
  6. "Dün geçti gitti; dün gibi, dünün sözü de geçti. Bugün yepyeni bir söz söylemek lâzım."
    buradan yola çıkalım..bu söz, dünün sözü olduğuna göre artık bu sözde geçmiştir..ama geçmediğini kabül edeceğim.
    Dün gibi dünün sözü geçerse kaypaklık,sözünde durmama ortaya çıkmaz mı?
    bir de bugün illaki birşey mi söylemeli,sussak olmaz mı?

    "ne olursan ol gel"
    bir kez de sen gel,bi çayımızı çorbamızı iç Mevlana diyen çıkmamış mı?

    "Ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol."
    "Sevilenin yanlışları görülmez
    Sevilmeyenin görüntüsü yanlıştır . " demiş Asaf...senin görünmen kadar sevilmen,sevilmemen de ...
    hem olduğun gibi görün, hem de göründüğün gibi ol diyorum...

    "Âlemde benim adımı hiç duymadın mı sen? Ben hiç olan biriyim, hiçim, hiç."
    bunu sözü söyleyen değil bir bakası söylemiş olsa hakaret mi ediyorsun der;evet o halde Mevlana hiç, sen de hiç olma yolundasın;hiç'in hacmi ağırlığı rengi sesi varlığı olur mu?hiç işte
    .....yok,hiç farsça imiş ve herhangi bir demekmiş,yani var,ama herhangi...mütevazi bişey oluyor;)...tdk:Boş, değersiz, önemsiz olan şey veya kimse..insan değersiz olur mu,can değersiz olur mu?

    YanıtlaSil
  7. Harikasın!!..daha ne diyeyim..hızlı tren seferleri başlamışken bi koşu gitsem mi diyorum..:))İnsanın içini coşturuyorsun..:))

    YanıtlaSil
  8. Merve, yolculuğa önce niyetle başlanıyor sanırım. Çünkü ben de yıllardır Şeb i Aruz'a gitmeye hep heves ederim. Bir türlü olmadı. Ama niyetine girip, ah gidebilsem diye hayal etmek süreci de muazzamdı:)

    YanıtlaSil
  9. Profesör, öğrenebilir miyim hiç? Mümkün mü? Bencileyin hayalperest ve mübalağacı birinin "hiç" olduğunu kabullenmesi kolay mı:) Çok zor inanın. Ama içime sık sık tembihliyorum. Diyorum ki: "Sen kimsin? Kendini ne sanıyorsun? Sakın bir şeye böbürlenme. Hiçsin. Hiç."

    Ruh inşaatı çalışmalarım devam ediyor:)

    YanıtlaSil
  10. Sağol Bolat. Umarım gidip görmek mümkün olur:)

    YanıtlaSil
  11. Biricitconsungunlugu,evet Mevlana'nın sözleri düşünmeye sevkediyor sahiden. Sağolun:)

    YanıtlaSil
  12. Hey Kara Kitap okudukça yaz olur mu?
    Öğrenip biz de aydınlanalım:) Sağolasın.

    YanıtlaSil
  13. Infantulus, siz galiba bana "yeni bir şey söylemeliyim diye çabalayacağına, sussan bizim için daha hayırlı olur." diyorsunuz:)) Peki.

    Şaka bir yana Infantulus, ben sürekli "ben" kelimesini kullanan biriyim. Kimi zaman kendimi abartılı buluyor, sahiden fazlasıyla müblağayı ve hayali seviyorum. İnsan olmak çok zor geliyor bana. Sayısız duyguyla mücadele etmek. Hiç kolay değil. Bir de üzerine ölüm var ya...
    Var mı ölümü durduracak bir ab ı hayat:) Yok.

    Acizim öyleyse. Hiçim. Hiç.

    Sağolun:)

    YanıtlaSil
  14. Eyvallah Crazywomanrosemary:))
    Özlemişim sizi:)

    YanıtlaSil
  15. Dünyada hiçbirşey varken yok olmaz..varken de yok olmaz.
    İllaki bir şeyizdir bir nebze.
    O kadar da hiç olunurmuymuş.
    Okulda bile on üzerinden 1 alınır.
    Hayatta bir okul. Boş kağıt vermemişizdir herhalde.
    Aklım buna erdi bunu yazdım.

    YanıtlaSil
  16. Canım Mahmurecim, senin gibi 10 üzerinden 10 luk biri kabullenemez tabii böyle şeyi.

    Ama bencileyin hep "ben... ben..." diyen, "abartmayı" "hayal etmeyi" fazlasıyla seven biri sık sık içine doğru seslenip "hiçsin. hiiiç!" demeli:))

    YanıtlaSil
  17. hoşgeldin hayalkahvem, hiçliği öğrenebilirmiyiz acaba? bu mertebeye yaklaşabilir mı acaba insan? ama oraya kadar gidip azıcıkta olsa feyz almamak mümkün değil. gerçekten Mevlana çok değerli.ilerki postlarında çok şey okuyacağız gibi geliyor..

    YanıtlaSil
  18. "Pergel gibiyiz; bir ayağımız sımsıkı şeriata bağlı,
    Diğer ayağımızla yetmiş iki milleti dolaşıyoruz."
    Hz. Mevlana Celaleddin Rumi

    “Kendine gel, yepyeni bir söz söyle de dünya yenilensin! Sözün öylesine bir söz olmalı ki dünyanında sınırını aşmalı. Sınır nedir, ölçü ne? Bilmemeli!”
    Hz. Mevlana Celaleddin Rumi

    Bu sözleri beni benden alıp götürüyor..

    YanıtlaSil
  19. "yeni bir şey söylemeliyim diye çabalayacağına, sussan bizim için daha hayırlı olur."
    ben bunu söyler miyim,özellikle "sussan" kısmını;bence hiç susma,susmasın...(şaka yaptığını sende söylemişsin,sadece yanlış anlasıldıysam kusur bende)

    bende ben'imle ilgili çok konusurum,demekki hayalperestlerin ortak özelliği kendinden başlayıp dışa açılmak...
    ölümün gerçek olması aciz olduğumuz anlamına gelmez ki,faniyiz,o kadar..Allah başka konularda aciz etmesin,emin...

    kalemin rengine sağlık

    YanıtlaSil
  20. Selam Buket, sen ve ben.. Birbirimizden habersiz ayrı ayrı şehirlere yol almışız:)

    Bakma bana Buket, hiçliği kabullenmek kolay değil. Derdim kendimle. Uğraşıyorum:)

    YanıtlaSil
  21. Selam Infantulus, Allah umduklarımıza nail, korktuklarımızdan ve bilmediklerimizden emin eylesin bizleri diyelim mi büyükannem gibi:)

    Sonra tüm dualara diyelim. AMİN.

    YanıtlaSil
  22. Selam biricitconsungunlugu, paylaştığınız sözler için teşekkür ederim. Sağolun:)

    YanıtlaSil
  23. Hep olur "hiç" olduğunu farkeden...

    YanıtlaSil