25 Aralık 2011 Pazar

Öteki Sinema Ve Noel Korku Filmleri Serüvenim



Öteki Sinema Blog'un, En İyi 10 Noel Korku Filmi diye başlığını görünce, editörün korkunç değil  şirin mi şirin yazısını  tüm merakımla okumaya başladım. Diyordu ki...

"Noel/Christmas filmlerini bilirsiniz. Küskünler barışır, Anneler, babalar çocuklarının, Çocuklar büyüklerin kıymetini anlar, herkesi bir huzur, bir müşfiklik sarar, düşmanlar bile dost olur. Noel’in bu barıştırıcı ve yatıştırıcı duygusu benim de hoşuma gider esasen ama her Noel filmi de böyle keyifli ve huzurlu değil tabii… Allahtan değil!  Fantastik sinemanın Noele el atmaması elbette düşünülemezdi ve öyle de oldu. Silent Night, Deadly Night gibi kimi örnekler zamanında Hristiyan aleminin ve hindi pişirmekten delice zevk alan ailelerin tepkisini çekip yasaklansa bile zaman içinde “geyik” tabir edilebilecek bir alt tür bile oluşturdu denebilir, yeni yıl sapıklarının terörünü anlatan bu tür filmler. İşte Öteki Sinema yazarlarının seçtiği ya da editörleri olan bendenizin seçip onlara Çinli işçilere davranılan bir merhametle yaklaşarak yazdırdığı 10 filmlik “Öteki Noel Filmleri” Yılbaşını yapayalnız geçirecek kadar umutsuzsanız iyi bir alternatif olacaktır bu liste… Sizi kimse düşünmüyorsa bile biz düşünüyoruz. Hadi, sevinin! Mutlu Noeller! Ho, Hoo, Hooo!"

Ben bu yazıyı okudum ya...  Önce aynaya baktım.. Sonra aynı Öteki Sinema'nın editörü gibi  "Ho, Hooo, Hooo!" demeye başladım. Niye mi? Bugün bu yazıyı okurken, saçımda ve yüzümde bakım maskesi vardı. Eskaza biri beni görse sahiden  korkardı. Aynadaki kendi suretimden kendim korkmuştum çünkü... Evde yalnızdım. Günler kısaydı. Beş deyince hava çoktan kararmıştı... Tam Noel haftasıydı. Heyy! En Korkunç Noel Filmleri'ni seyretmenin yani tam zamanıydı... Hemen havaya girdim. İlk filmimi indirdim. Işıkları söndürdüm. Nanananooommm! İlk Noel Korku Filmim...  Black Christmas!



Ne yalan söyleyeyim, 1974 yapımı eski bir filmi seyretmek nostalji duygusu yaratıyor. Hele o kablolu telefon her çaldığında, insanın içinden "nerede o eski telefon sesleri" diyesi geliyor. Bu film aslında başyapıt kabul ediliyormuş. Daha sonra çevrilen bu tarz filmlere ilham kaynağı olmuş. Öteki Sinema'daki yazısında Mert Ulus "Yetmişlerin mütevazı çekim teknikleriyle oldukça başarılı bir atmosfer yaratılan filmde, daha sonraları klişe olacak telefonla korkutmalar, seri cinayetler, vahşice öldürülen genç kızlar ve sırada kim var sorusu ile döneminin en başarılı örneğidir." diyordu.


Oh! Nasıl özlemişim korku filmi seyretmeyi anlatamam! Üniversiteli kızların bir arada kaldığı evde olanlar oluyordu. Filmin sonuna doğru heyecan iyice tavan yapıyordu. Film bittiğinde yerimden kalktım. Işıkları açmadım.  Mutfağa geçtim. Çekmeceden en büyük boy bıçağı çıkardım. Bıçağı iki elimle kavrayıp havaya kaldırdım… Yüzümde ve saçlarımda halen bakım maskesi vardı. Aynanın karşısına geçtim. Camdan odaya vuran  ay ışığının huzmelerinde  kendi halime baktım… Tam o anda telefon çaldı.  Karanlıkta telefonu açtım…  Niye bilmiyorum… “Alooo!” demedim… “İmmmdaaat!” diye bağırdım.

10 yorum:

  1. bayılırım korku filmlerine..ama korkan arkadaşlarla seyretmeye daha çok bayılırım. asıl 1930ların korku filmlerine bayılıyorum .

    YanıtlaSil
  2. tamam buket.. bir korku filmi günü yapalım seninle ne dersin? önce filmlerimizi ayarlayalım... sonraaa... nanananooommm.... İMDAATTT:))

    YanıtlaSil
  3. ben eskıden cok korkardım evlendıgımız ılk yıllar da izlemek istiyordum ama eşim korkuyordu cidden:))
    şimdilerde bende nedense hiç izlemek istemiorum bir ürperti bir korku geldi bana boşu boşuna kendini hiç kasma diyip geçiyorum..

    YanıtlaSil
  4. bende bayılırım bu dunyada tek gercek korku ve gerılım fılmlerıdır :)

    YanıtlaSil
  5. Hollywood usulü korku filmlerinin büyük kısmını hamburger toplumunun boğazından tıkıştırılan vıcık vıcık yağlı köftelere benzetirim.:)) Sevemedim gitti, "ilk önce gözlüklü ölür" filmlerini. Tamam, Carpenter var; tamam ellerinde King gibi bir usta var ama.. Yok, ısınamadım bir türlü. Kültüne de ısınamadım, iyisine de.:)

    YanıtlaSil
  6. ben de korku filmleri severim :) ama mantıklı olması lazım yoksa korkuyorum :D umarım bu da bir sonuca bağlanıyordur..

    YanıtlaSil
  7. Selam Halil, ne yalan söyleyeyim ben korku filmlerini özlemişim:) Bi de baksanıza efsane bir filmmiş meğerse... Tarzının ilklerinden.
    Beni korkutmaz bu filmler ne yazık ki... Beni korkutan film Uyumsuz Adam:))

    http://hayalkahvem.blogspot.com/2011/03/hayatmda-seyrettigim-en-korkunc-film.html

    YanıtlaSil
  8. Selam Esotron, sizi çok iyi anlıyorum:))

    YanıtlaSil
  9. yeni yıla böyle korkarak girdiğini düşünsen. tüm yıl korku filmi gibi geçiyor, gerim gerim geriliyorsun :P komedi izlemeyi tercih ederim :)

    YanıtlaSil
  10. Men de Boor, tam şimdi benim canım korku filmi seyretmek istedi:)
    Du bakalım....

    YanıtlaSil