20 Temmuz 2015 Pazartesi

Istırabı Zevk Edindim. Pancarlı Kısır Pişirdim.

"Pancar sebzelerin en keskinidir. Turp, elbette ki daha ateşlidir, ama turpun ateşi soğuk bir ateştir. Hoşnutsuzluğun ateşidir, yoksa ihtirasın değil. Domates, doğrusu şehvetlidir. Fakat onda da bir su altı akıntısı halinde uçarılığı, havailiği sezersiniz hep. Pancarlar ise korkunç ciddidir.  

Pancar aslında melankolik bir sebzedir. Istırap çekmeye onun kadar isteklisi yoktur. Örneğin insan şalgamı ne kadar sıksa kanatamaz... 

Pancar tıpkı suç yerine geri dönen katile benzer.  Vişnenin havuçla işi bittiğinde ortaya çıkan şeydir pancar. Sonbahar mehtabının kuşaklar önceki, sakallı-bıyıklı, çoktan gömülmüş atasıdır. Fosilleşmesine ramak kalmış! 

Eski bir Ukrayna atasözü vardır: "Pancarla başlayan hikaye şeytanla biter." 

Eh, o riski göze almak zorundayız artık."

Tim Robbins'in Parfümün Dansı adlı kitabının girişinde  yazan pancarla ilgili yukarıdaki cümleler aklıma gelince, eh, ben de o riski göze alayım dedim. Ve sabah işe gelmeden  pancarlı kısır pişiriverdim.  Denemeyen varsa, hararetle tavsiye ederim. 

Yok katile benzer, yok melankoliktir, yok ıstırap çekmeye meyillidir  gibi sözler etseler  bile, hiiiiiiç aldırmam. İşte az önce hepiciğini yedim bitirdim. Pancarlı kısır, hele buzdolabında soğutup yerseniz, lezzeti fevkaladenin fevkinde bir yaz yemeğidir.  Bakın buraya yazıyorum:  Pancarlısına kefilim:)

8 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Vallahi hem missssssss hem nefissssssss:)

      Sil
  2. yemek tarifimi okudum, hikayeme okudum ben de bilemedim... pancarı ve kısırı çok severim, mutlaka deneyeceğim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeynep tarifi çok kolay.
      1 bardak ince bulgurun üstünü 1 parmak geçecek kadar sıcak su döküp, kapağını kapayacaksın.
      1 adet pancarın kabuklarını soyup dört parçaya bölüp sıcak suyun içinde 15 dakika kadar kaynatacaksın.
      10 dakika sonra suyunu çekip yumuşayan bulgura
      1 tatlı kaşığı biber salçası
      1 tatlı kaşığı domates salçası,
      1 tatlı kaşığı karabiber ve kırmızı biber (toz)
      1 tatlı kaşığı sumak
      1.5 tatlı kaşığı tuz,
      2 tatlı kaşığı nar ekşisi
      5 çorba kaşığı zeytinyağ
      ekleyip kaşıkla iyice karıştıracaksın.

      Kaynayıp yumuşayan pancarı rondoya atalım ya da bıçakla minik minik doğruyalım.
      Kısırın içine ekleyelim. Pancar suyundan da 6 çorba kaşığı kadar ekleyelim.
      Yarım limon sıkalım. Bu kadar. 20 dakikada hazır:)

      Üç taze soğan, ve bolca roka doğruyalım. Kısırımıza ilave edip karıştıralım.
      Lezzeti olağanüstü Zeynep anlatamam:)
      Hele soğutursan, yaz günleri için elzem bir yemek olup çıkıyor.
      Yanına buz gibi limonata veya elbette ayran çok yakışıyor.
      Dene bakalım. Beğenecek misin?
      Abarttım mı yoksa:) Eyvaah!

      Sil
  3. ayy diyememiştim, tarif geldi. teşekkür ederim. pancar turşusu olur mu haşlanmışın yerine acaba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette Zeynep. Pancar turşusu işi daha hızlandırır.
      Bu durumda pancarlı kısır 15 dakikada hazırlanır:)

      Sil
  4. Merhaba, öncelikle blogunuz çok güzel. Sizinle blog arkadaşı olmak isterim. Sizin için uygunsa yeteneklieller.com u blogunuza ekler misiniz? Daha sonra siteme yorum yazarsanız ben de sizi eklerim. Hem böylece daha çok insana ulaşmış oluruz. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Yateneklieller. Elbette blog arkadaşı olmak ben de isterim. Elbette bloğuma eklerim.
      Aaa! Sitenize yorum yazmazsam hayal kahvem'i eklemeyeceksiniz öyle mi? Küstüm:))

      Şaka. şaka... Boşverin siz eklemeyiverin. Sevgiler.

      Sil