13 Mayıs 2018 Pazar

Ömrüne Bereket...


Buzdolabında geçen haftadan kalan yoğurt kabını görünce,  Refika usulü yayla çorbası pişirmeye niyetlendim.  

Refika'nın Mutfağı videolarını ilgiyle takip ediyorum.  Ayrıca, yemek pişirirken Refika'nın muhabbetini dinlemeyi de çok seviyorum. 

Misal, bu akşam seyrettiğim videoda Refika,   naneli tereyağını  çorba tenceresine boca ederken, Amerikan şirketlerinin kullandığı sustainability kelimesine karşılık Türkçe'de sürdürülebilirlik kelimesinin kullanıldığını, oysa sustainability'nin  gerçek anlamda türkçe'sinin sürdürülebilirlik olmadığını söylüyordu.  İnanın kulaklarımı diktim... Tüm merakımla dinlemeye   devam ettim.  Refika, bizim kültürümüzde sürdürülebilirliğin binlerce yıldır kullanılan karşılığının hangi kelime olduğunu düşünüyor, bilin bakalım?  

Bereket! Hoş değil mi? Bayıldım vallahi. 

Neden peki?  Amerikan mantığına göre sustainability'nin karşılığı, bir şey yaptığında ondan çıkan şeyin sana katkısının hep devam ediyor olması, bizdeki karşılığı ise bir işi bereketli yapmaya devam etmek...  Refika, bereket kaçmaması için ne yapılır bizim mutfakta diye soruyor?  Ardından kendi sorusunun cevabını veriyor:  Bizde hiç bir şey atılmaz, hiç bir şey ziyan edilmez, diyor. Büyükannemin ruhuna rahmet.  Yeminle aynısını söylerdi.  

İlk anda, bir şeyin bereketli olması sanki o şeyin  miktar olarak çokluğunu ifade ediyormuş  gibi gelebilir.  Ben de Refika'ya katılıyorum. Bana göre de bir şeyin bereketli olması, o şeyin çokluğu kadar, faydalı olması, o çokluğun ve faydanın sürekli olması anlamına geliyor.

O değil de, azıcık yoğurttan nasıl bereketli bir  yayla çorbası pişirdim anlatamam.  Ohh! Şifa  olsun.... Ben yedim. Komşulara verdim.  BitmediJ



8 yorum:

  1. Refika Hanım çok iyi yerden yakalamış. Mutfaklarda unutulmaya yüz tutmuş "bereket" kelimesini dile getirmesi nedense beni çok memnun etti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep, dikkat ettim de "bereket" kelimesini çok kullanıyorum aslında. Lakin anlamının farkında olarak değil, ağız alışkanlığı olarak kullanıyorum galiba:) Bak şimdi...

      Misal, bir misafirliğe gittiğimde, yemek yiyorlarsa "bereketli olsun" derim. Diyelim ben de oturdum, onlarla birlikte yemeğe niyetlendim. "misafir bereketiyle gelir" derim. Ofiste arkadaşlarımdan biri işimizi kolaylaştıracak bir fikir ortaya atarsa "hay ömrüne bereket!" derim. İnan bana daha düşünecek olsam çok örnek bulabilirim. Sürüsüne bereket yani:)

      Sil
    2. Köfteci Yusuf'ta dikkat ediyorum da kasiyer kızlar hep "Allah bereket versin" diyor ödeme aldıktan sonra. Çok ince bir ayrıntı aslında...

      Sil
  2. Kesenize bereket, denir.Sofranız bereketli olsun ,denir.Kesinlikle katılıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte buyrunuz! Mehtap da iki örnek bulmuş. Ömrüne bereket Mehtap:)

      Sil
  3. Refika gerçekten çok yetenekli ve özel bir kadın, hiç bir tarifinin olmadığı olmadı, özellikle de bi soğan halkası tarifi vardır, denemediyseniz tavsiye ederim...
    Ellerinize sağlık, afiyetler olmuştur inşallah...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Ecehan. Refika'nın Mutfağı videolarını seviyorum. Bi kere pratik tarifler, sonra videolar kısa, muhabbeti gereksiz uzatmıyor. Ve eğer yemek dışı muhabbet ediyorsa ufkumuzu açıyor.

      Yayla çorbamın lezzeti fevkaladenin fevkindeydi Ecehan. Üstelik bereketi içindeydi. Ye ye bitmedi:)

      Sil
  4. Refika hanımı da sizi de tebrik ettim şu an.
    Afiyet olsun:)

    YanıtlaSil