15 Ocak 2009 Perşembe

Wong Kar Wai ve Aşk Zamanı

Şimdi anlatmak istediğimHong Kong'lu yönetmen Wong Kar Wai'nin In The Mood For Love- Aşk Zamanı - adlı filmi. Son zamanlarda seyrettiğim en güzel aşk filmiydi.

Film müzikleri benim için çok önemlidir. Hele aşk filmlerini müziksiz düşünmem mümkün değildir. Aşk Zamanı'nın film müziği Yumeji's Theme insanı derinden etkileyen bir müzik. Zarif film uslubu, şahane görselliği ve etkileyici müzikleri ile bu film en sevdiğim on film arasına çoktan girdi bile...



Bir şirkette sekreter olarak çalışan Bayan Chun, sürekli iş gezilerine çıkan kocası sebebiyle genelde yalnız yaşamaktadır. Yeni bir eve taşınırlarken, karşı daireye de başka bir çift taşınmaktadır. Yeni komşuları Bay Chow bir gazetede editördür. Bay Chow'un da karısı genelde seyahattedir. Bu iki yalnız komşunun yollarını kader kesiştirmiştir.
Bayan Chun ve Bay Chow zamanla eşlerinin kendilerini aldattıklarını anlarlar. Ortak dertlerini birlikte zaman geçirirek paylaşırlar. Eşleri gibi sadakatsiz olmayacaklarına dair birbirlerine söz verirler. Lakin heyhat! Dünyanın her yerinde olduğu gibi Hong Kong da da aşka söz geçirmek mümkün olmayacaktır. Ve aşk bacayı sessizce saracaktır.



Ne yazık ki bu dile getirilemeyen bir aşktır. Onların birbirleriyle konuşması gereken yerlerde filmin olağanüstü müzikleri devreye girmektedir. Filmin müziğindeki keman, o muhteşem sesiyle, onların yerine ağlayarak sanki aşklarının itirafını yapmaktadır. Bu kendilerince seslendirilemeyen ve ten teması olmayan bir aşktır.
Film değişik bir kurguyla çekilmiş. Aşkı kadının ve erkeğin dünyasından ayrı ayrı yansıtıyor. Gelenekler, dedikodu korkusu, gene de birlikte olabilmek için sarfedilen gayretler, zaman ve mekan yansımalarının estetik görüntüntüler eşliğinde seyirciye aktarılması, filmin modu oldukça ağır olmasına rağmen, seyredeni filmden koparmıyor.




Bayan Chun'un hep aynı modelde ancak herbiri ayrı güzel desendeki elbiselerinden, zarafetinden,nahif ve hoş fiziğinden etkilenmemek mümkün değil. Hong Kong'lu yönetmenimiz Wong Kar Wai 'nin en güzel filmi olan Aşk Zamanı "Geçmişte kalmış bir döneme ve kaybolan aşka bir selam"diye nitelendirilmektedir.




Filmin bir sırrı olacaktır aslında... "Eğer birinin kimseyle paylaşmak istemediği bir sırrı varsa,bir dağa çıkar,bir ağaç bulur,ağaca bir delik açar ve sırrı o deliğe fısıldar.Ve onu çamurla kapar. Böylece sır orada sonsuza kadar kalır." Filmde ki sır da filmin sonunda Bay Chow tarafından bir deliğe fısıldanır ve üzerini otla kapatılır...

Bu filmi seyretmediyseniz, vakit geçirmeden seyretmelisiniz.


Şiddetle tavsiye ederim!



2 yorum:

  1. Merhabalar,

    Aslında bu yazının altına yorum olarak değil de, genelde hissettiklerimi yazmak istedim buraya... Bu blog yazısını seçmemin en büyük sebebi ise, "In the Mood for Love" filmini çok sevmem..

    Tesadüfen keşfettim sizi... Google'da Nazım Hikmet'le alakalı bir şeyler aratırken, sizin blogunuz çıktı karşıma... Ne de iyi etti... Biraz okuyayım deken, daldım gittim, çoğu yazılarınıza.. Şimdi yeni müdaviminiz olarak, 2008'den başlayıp şu ana kadar olan herşeyi okumak istiyorum, sırasıyla... Her okuduğumda hayretlere düşüyorum.. Ne kadar yakın bana.. Ne kadar çok aynı hissettiğim şey var..

    Şimdi, sizi kendime bu kadar yakın hissettiğim için, zevkle okuyorum, benim bilmediğim, okumadığım, izlemediğim herhangi bir şey olabilir, kaçırmamalıyım diye...

    Bu arada ben de size "In the Mood for Love"ın devamı niteliğinde olan 2046 isimli filmi izlemenizi öneririm, eğer daha önce izlemediyseniz ya da sonralara doğru blogunuzda bahsetmediyseniz (ben daha başlardayım, o yüzden bilemiyorum). Aynı tadı yakalayacaksınız..

    Sevgileirmle,

    Elif Varlık - Ankara

    YanıtlaSil
  2. Selam Elif,
    Ne hoş bir yorum bu. Ayaklarımı yerden kesti:)
    Çok teşekkür ederim. Evet, şahane bir filmdir In The Mood For Love ve haklısınız akabinde hemen 2046 yı seyretmek gerekir.

    Sevgiler benden size... Sağolun.

    YanıtlaSil