2 Ocak 2009 Cuma

Sir Yes Sir! Stanley Kubrick-Full Metal Jacket

Stanley Kubrick’in bu kez anlatacağım 1987 yapımı filmi Full Metal Jacket’i seyrettikten sonra ne çok söz aklımda kalmış diye düşündüm. Ama en fazla beynime işlenen ve film boyunca sürekli tekrar edilen “Sir yes Sir!” . Full Metal Jacket’i bence tam olarak bu cümle simgeliyor. Bu nedenle konu başlığıma bu kelimeleri de ekledim.

Bu kez ne 2001 deki gibi uzaydayız nede Otomatik Portakal’daki gibi bilinmez bir zamandayız. Full Metal Jacket te artık gerçek dünyadayız ve tarihin önemli bir dönemindeyiz. Vietnam Savaşı öncesi Amerikan ordusunun eğitimini görmekteyiz.


Amerikan ordusuna gönüllü olarak katılan gençler Çavuş Hartman’ın çok sıkı disiplini altında eğitime alınırlar. Sıkı disiplin demek aslında hafif kalacaktır. İnsanlık dışı her türlü uygulama, dayak, küfür, aşağılama ve ceza yöntemlerini acımasızca acemi askerlerine uygulayacaktır.

Gençlerin hepsinin bu denli ağır baskıya dayanabilmesi mümkün değildir tabii ki.Aralarından en çok aşağılanan ve arkadaşları tarafından da dışlanan er Pyle psikolojik olarak fazlaca etkilenir.


Er Pyle'in baskılara dayanaması sonucunda hazin bazı olaylar yaşanacaktır. Bu filmi askere gidecek çocukarın izlememesini özellikle söylemem gerekir diye düşünmekteyim. Kubrick gene etkileyici ve duygularımızı alt üst edici bir tarzda filmini anlatmaya devam etmektedir.


Bu ağır eğitimden geçen askerler artık sıcak savaş ortamında, gerçeklerle yüzleşmeye başlarlar. Savaşın çirkinliğini hep birlikte seyretmekteyiz şimdi Kubrick'in kamerasından...Niçin Vietnam'a gelmişlerdir bu gençler ve neden öldürmeleri gerekmektedir buradaki çekik gözlü insanları?Olup bitene anlam vermek o kadar zordur ki! Filmin en gerçek sözlerinden biri de şudur: " Ölüler tek bir şeyi bilirler: Hayatta olmak daha iyidir. "
Filmin ana kahramanlarından Er Joker'in miğferinde Born to Kill yazmaktadır. Aynı zamanda giysisinin yakasında da barış amblemi bulunmaktadır. Vurgulanmak istenen bir ikilemdir aslında. Bir yandan yaşamak için öldürmeleri gerekmekte diğer yandan yaptıklarının bir katliam olduğunu içlerinde hissetmektedirler. Korkunç bir durum!


Vietnam'daki Amerikan karargahından, Amerikan kamuoyuna gidecek olan haberlerin hep olumlu olması gerekmektedir. Ordu gazetesi bu nedenle haberleri çarpıtarak gönderecektir uzaktaki kıtadaki vatandaşlarına. Aslında durum şudur:

Bizler acımasız denizcileriz efendim.
Rahat uyuyun.
Ben öleceğime siz ölün.
Hiç değilse bir dava uğruna öldüler.
Hangi dava bu?
Özgürlük.
Kendine gel çaylak.
Kızılları özgürlük için mi haklıyoruz sanıyorsun?
Bu bir katliam

Dönemin Amerikan rock şarkıları filmin seyrimindeki hüzün ve gerilim katsayısını arttırmaktadır. Kubrick'in diğer filmlerinde olduğu gibi bu filminde de müzik önemli bir öğedir.

Savaşın acımasızlığı ve gereksizliği bu kez Kubrick anlatımıyla bir kez daha ironilerle bezenmiş bir şekilde anlatılmıştır. Şaheser bir filmdir Full Metal Jacket!

2 yorum:

  1. ya..kardeşimm. seyretmeyin böyle psikopat filmleri. Acıların korkuların cocugumu olmakm istiyorsunuz..yoksa psikolojinizi bile bile bozmakmı.. Ne işinize yarayacak bu filmler hayatta. Yoksa kullanmayı düşündüğünüz bir yerlermi var.. Anneeee... brrrr..:(
    Ben daha fazla takılmiyim buralarda...
    zaten sizi de hiç tanımıyorum..görmedim vede.

    YanıtlaSil
  2. valla bu adsızı sanki tahmin ettim gibi de.. neden adını lütfetmemiş..merak ettim:)

    YanıtlaSil