2 Şubat 2010 Salı

Barış Manço - İmkansız Aşklar

Kalabalık bir grup arkadaşlarla, 1970 den günümüze nostaljik şarkıların hatırlanıp söyleneceği geceye gittiğimizde, gecenin olmazsa olmazı Barış Manço şarkılarıydı. Barış Manço benim çocukluğum, gençliğim, bugünüm... Ve geleceğimde de olacağı kesin. Şarkılarıyla, tarzı ve duruşuyla, "Yediden yetmişe" adlı özel televizyon programlarıyla, herkesin gönlüne taht kurmuş, çok sevip çabuk yitirdiğimiz bir efsane isim. "Bugün bayram erken kalkın çocuklar, Giyelim en güzel giysileri, Elimizde mavi kır çiçekleri, Dinleyelim bugün annemizi" şarkısıyla güzelleşmez mi bayram sabahları Barış Manço sayesinde? Hem sevinci, hem de hüznü barındıran bir şarkıdır. Bayılırım bu şarkısına.

Barış Manço'nun çok bilindik şarkılarının dışında iki şarkısının ben de özel bir yeri vardır. Hem müzikleri hem de tasavvuf kokan sözleriyle şahane iki şarkısı: "tuz ekmek hakkı bilene / sofra kurmasan da olur / ılık bir tas çorba yeter rızkım buymus der icerim/ kadir kıymet anlayana sandık acmasanda olur / kırk yamalı hırka yeter idris biçmis der giyerim " Diğer şarkısı da " bir sen var ki benim içimde benden öte benden ziyade /bir sen var ki senin içinde senden öte senden ziyade"

Gençlik yıllarının platonik aşklarına merhem olmuş bir şarkısı da "Unutamadım"dır. Barış Manço biraz imkansız aşkların şarkıcısıdır aslında. Sevgilinle yolların ayrılmıştır. Sevgili giderken unutmak kolay demiştir. Alışırsın demiştir. Yapayalnız, yağmurlarda ıslanmış bomboş yollarda dolaşırsın. Heyhat! Gözlerindeki yaş ve kalbindeki sızı onu unutamadığını itiraf eder ya hani ve sevgilinin seni unutabileceğini ama senin asla onu unutamayacağını anlamasını beklersin. Şarkı sözlerinde yıllar sonra karşılaşırsın eski sevgilinle ve yıllar ikinizden de ne çok şey götürmüştür. O bir yuva kurmuştur ama sen paramparça bölünmüşsündür. Tekrar anlarsın ki onu unutman mümkün değildir.

Diğer romantik şarkısı da unutulmaz müziği ve sözleriyle"Kol Düğmeleri" dir. Hani son gece sevgilisinden iki küçük kol düğmesi hediye almıştır. Sessizdirler. Geriye konuşulacak bir şey kalmamıştır ya hani.. Kol düğmeleri aşklarının simgesidir artık. Yalnız gece buluşup, yaşlı gözlerle sabah ayrılan, ayrı yollardaki sevgililer için yazılmış bir şarkıdır. Bazı insanlar vardır tanışmazsınız ama hayatınıza renk katan, dünyayı daha yaşanılır kılan insanlardır onlar. Barış Manço hayatımın renklerinden biridir. Şarkılarını dinlemek bünyeme daima iyi gelir... Tüm acılarına rağmen hayatı daha katlanır kılar.
Not: Bu yazıyı geçen yıl yazmışım Hayal Kahvem'e. 1 Şubat 1999 Barış Manço'yu öbür aleme yolcu etmişiz. Sanatçı'ya Allahtan rahmet dileyelim.

4 yorum:

  1. HAYATTA ANA DİLİNİZDEN SONRA ÖĞRENMENİZ GEREKEN EN GEREKLİ İKİNCİ DİL TATLI DİL OLMALI
    BARIŞ MANÇO
    (facebooktan alıntı :)

    YanıtlaSil
  2. Bugün bile hala severek dinlediğim ve sık sık rahmetle andığım unutulmaz bir şahsiyettir Barış Manço. Kendine has esprilerini, içi dolu şarkılarını hiç unutmayacağım. Allah rahmet eylesin.

    YanıtlaSil
  3. Hele o iki küçük kol düğmesini söylerkenki devam edegelen sözler.. pesperdeden sesiyle şarkının ağır temposu nasılda derine çeker insanı. Damardandır yani. İlla da aşkının meşkinin olması gerekmez..dinler o iki küçük kol düğmesine üzülürsün. Off..of..hatırlaması bile hüzünlendirdi beni.. Dedim ya damardandır diye.
    Hatırlıyormusunuz. Barış Mançonun annesi cok kızardı oğluna ilk zamanlar. Tv lerde söyleşiye çıkardı. O zamanın şartlarında takılar takmasını saçlarını uzatmasını hazmedemiyordu. Ama sonradan sonraya yumşamaya başlamıştı.
    Bu da bu gecenin dedikodu faslı olsun :)
    ançonun

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler güzel yorumlarınız için Mit ve Dilek... Barış Manço şarkılarıyla hep yaşadı, yaşayacak.

    YanıtlaSil