15 Şubat 2010 Pazartesi

Ben Masumum Hakim Bey!

Şu yukarıdaki anlamlı ilanı görünce var ya, "Eyvah!" dedim. "Eyvah!" Kaç gündür Hayal Kahvem'de arka arkaya kitap kapakları üzerine yazılar yazdım. Gördün mü başıma gelenleri? Okudular benim yazdıklarımı demek ki... Kimbilir nasıl kızdılar... Eyvah! İlanlar asıp, broşürler dağıttılar öyle mi? Tüm bunlar şimdi benim yüzümden mi? Aman Allahım! Ben masumum yemin ederim. Hayal Kahvem'deki yazılarımı başından beri okuyanların hakkımı teslim edeceğine eminim. Şahsımın küçümsenmeyecek kadar çok yazıları olmuştur kitap meselesi ile ilgili. Hayır hayır! Minnettarlık beklemiyorum. Rica ederim. Kitabın kıymetinin bilinmesine ilişkin sarf ettiğim şahsi gayretler, kitabı kapağına göre yargılamadığımın delilidir. Kitabı kapağı nedeniyle alır mıyım hiç? Olur mu öyle şey? Sadece şunu itiraf etmeliyim. Gerçekten elimde değil! Güzel kapaklı kitaplara gönlüm hemen kayıverir. Şöyle hayal etsen keşke... Sevdiğin bir yazarın, sevdiğin bir kitabını almışsın eline... Şahane!. Şeyy... Ama... Yanlış anlaşılmak istemem... Nasıl anlatsam bilmiyorum ki... Bak... Hani bir tabak ekmek kadayıfı almışsın gibi eline... Oyy!.. Eee... Eğer o kitabın kapağı da güzelse... Al sana kaymaklı ekmek kadayıfı işte!.. Kitabı güzel kapağıyla sevmek var ya, inan ki aynen böyle... Netice itibariyle... Tüm okur dostlarım şahidimdir ki kitabı çok severim. Cezam neyse razıyım hakim bey! Belki yazılarımda aşırıya kaçmış olabilirim. Ama kitabı kapağına göre yargılamadığımı sizin yüksek dikkatinize sunmak isterim. İyiniyetinize sığınıyorum efendim. Saygılarımla arz ederim.

6 yorum:

  1. kagıt helva tadındadır o kapaklar ya da fırından yenı cıkmıs cıtır cıtır sımıt tadındadır, okudukca yudumlanan kahvenın hos tadını bırakır agızda, devamı keyıflı bır sohbettir, bitmek bılmez:))

    YanıtlaSil
  2. Kübra, bazan bebekleri severken deriz ya "ay, yerim seni, yerim seni!" diye... Kitap sevgisi bebek sevgisi gibi sanki degil mi? Sen de kitap kapaklarını öyle tatlı yazmışsın ki, yan tarafımda hemen kitaplığım var. Kapağı güzel kitaplardan birini çekip yemeye başlayacağım şimdi:)

    YanıtlaSil
  3. Hoş bir yazı olmuş, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Güzele bakılır Vildancığım. Kapak güzelse baktırır tabi kendine.
    Önemli olan dışı kalaylı içi vayvaylı olmasın diymi.
    Velev ki içinin güzelliği dışına vuramamış olsun biz bilmezmiyiz yine de kıymetini.
    Daha da biliriz hatta.
    Hem bana kalırsa bütün kapaklar güzeldir.
    Çünkü hepsinde kağıt denilen (-saman kağıdı bile olsa) kaderin cilvesi ile uzun yollardan gelmiş..hamken pişmiş..yaratanın doğaya hediyesindendir kapak ve yaprakları.
    Aynı ağaç ve yaprakları gibi bir oluşumdur.
    Kitapseverlerin mis gibi içlerine çektikleri matbaa boyası kokar.
    Ayrıca üstü başı matbaa mürekkebi ve yağlar içinde kalmış matbaa
    işçilerimizin alın teri vardır.
    Kitaba ödediğimiz her bedelde bu işçilerin ailelerinin ve yazarın rızkı vardır.
    Bu yüzdendir ki içinde barındırdığı hikayelerin haricinde..yazılsa, içinde emeği geçenlerin ne hikayeleri vardır kimbilir.
    Belkide bundandır Vildancığımın kitaplarını evinde özenle ve şevkatle barındırması,
    kimselere emanet etmek istememesi, tekrar tekrar çıkarıp okuması.
    Okunmuş kitaplar çok ilgimi çeker bu yüzden benim. Kİtabı okurken okuyanları da düşünür..onların da hayat hikayelerini merak ederim. Hayalimden kitap arkadaşları oluştururum.
    Düşünürüm ki pek cok yerde o kitabı okurken benim kadar beğenmiş..bir araya gelebilsek kimbilir ne kadar iyi anlaşacağım..
    ama bir araya gelemediğimiz için ziyan olmuş arkadaşlıklarım vardır.
    Bir gün evime gelen bir arkadaşım (hatta dostum) Kütüphanem olmadığı için büfemin
    açık gözlerine dizdiğim kitaplarımi parmağının ucuyla işaret edip dedi ki;
    -Versene bunları kapıcıya.. toz yuvası. Açılsın oralar.. sana da ferahlık olur.
    Kulaklarıma inanamadım. İnanamadım ona. hala inamam. ama o hala dostumdur sağolsun.
    -KıYamam dedim.. onların orada durması bana mutluluk veriyor.
    Ya! işte böylede olabiliyor. Ama şimdi yazarken aklıma geldi ki onun toz allerjisi var. Sanırım o yüzdendir. Yoksa okumayan insan değil.
    Vildancığım sana yorum yazayım derken arkadaşımı haklı çıkartacağım bir sebep buldum sayende.
    Saygı ve sevgilerimle

    YanıtlaSil
  5. kitap tarifi tarifsizdir aslında, kaba sıgmayan ucu bucagı olmayan kelımelerın yukunu dahi kaldırabılır, afıyet seker, bol vıtamın olsun kıtaplarınız:))

    YanıtlaSil
  6. Kitap seven ve güzel kitap kaplarını seyretmeyi seven dostlara selam olsun!

    YanıtlaSil