6 Şubat 2010 Cumartesi

Kitap Kapaklarını Seyretmeyi Severim...


Kitapları tabi ki kapakları için almam!.. Ama güzel kapaklı kitaplara, ayrı bir ilgi duyduğumu itiraf etmeliyim. Çünkü kitap kapaklarını seyretmeyi severim. Eğer günün birinde elindeki kitabın sayfalarını karıştırıp okuyacağına, kapağına uzun uzun bakan birini görürsen, anla ki o benim!.. Murathan Mungan benim için öncelikle sihirli dizeleri olan bir şairdir. Bana göre Türkçeyi en etkili kullanan şairlerden biridir. Sonra gene bana göre çok iyi bir öykücüdür. Ayrıca Murathan Mungan'ın kitaplarının kapaklarına da bayılırım. Şimdi Hayal Kahvem'i Murathan Mungan'ın sevdiğim bazı kitaplarının kapakları ile süsleyeceğim...



5 yorum:

  1. Kitap kapakları yurt dışında yayınevlerinin oldukça önem verdiği bir konu aslında. Sırf bu yüzden en iyi çizerlerle anlaştıkları bilinmeyen bir şey değil. Bu durum ülkemizde pek yaygın değil maalesef. Bir seferinde ülkemizde basılan bir kitabın orjinal kapağını gördüğümde hem çok şaşırmış hem de üzülmüştüm. Orjinali öyle güzeldi ki ve bizde basılanı da öyle sönük... Neyse ki Metis gibi bazı bilinçli yayınevleri buna özen gösteriyor da arada bizden de güzel kapaklar çıkıyor.

    YanıtlaSil
  2. Mit hatırladığınız bir kaç güzel kapaklı kitap ismi var mı? Merak ettim... Merak ki en çok yakışandır bana diyor, illa merak ediyorum:))

    YanıtlaSil
  3. Bende kitap kapaklarını severim. Hatta onun için ilkokuldandan sonra ders kitaplarımı şeffaf peynir poşetleriyle kaplardım içi görünsün diye.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Woody Allen'dan Yan Etkiler, Ayşe Kulin'den Bir Varmış Bir Yokmuş (Önü de arkası da kapaktı ve her iki tarafında da ayrı bir öykü vardı), Elif Şafak'tan Pinhan, Emre Kongar'dan Kızlarıma Mektuplar şu an için aklıma gelenler.

    YanıtlaSil
  5. Kitap kapaklarına özen gösterilmemesinin sorumlusu kim oluyor burada sizce.
    *Kapagı çizen grafikermi?
    *Kapakla ilgilenmeyen yazarmı?
    *İşi ucuza getirmek isteyen matbaamı.
    *Bir de korsan kitap denilen taklit basımlar var.
    Galiba hepsinin sorumlusu kapital meselesi.
    Peki bunun suçlusu nerde arayıp cezalandıralım?
    Bilemiyorum yani!!

    YanıtlaSil