7 Kasım 2010 Pazar

Aaaa! Ben Nasıl Unuttum? Vardır Ya... "Hatırla 5 Kasımı Hatırla!"



Of! Ben ne yapmışım? Kasım ayının beşini nasıl atlamışım? Olur mu ama? Her Kasım ayında seyrettiğim filmdir V For Vendetta.  O kadar severim ki çizgi romanını bile okudum. Kusura bakma ama... Şimdi filmi anlatacak halim yok valla. Bilenler bilir zaten. Bilmeyenler ise bir zahmet niyet edip ister çizgi romanını okusunlar, ister filmini seyretsinler. Hiç dert edemem. Kısaca diyeceğim odur ki "fikirlere kurşun işlemez" yani okadar... Evet gerçekten böyledir. Ben  daima bunu bilir bunu söylerim. Tabii film boyunca maskesini çıkarmayan kahramanımız V, bu cümleyi söyler  söylemesine de arkasından şöyle devam eder... "Fikirlere kurşun işlemez ve intikamı hiç bir şey unutturmaz." Bak şimdi... Filmini ve çizgi romanını çok beğeniyorum, V'yi kahraman olarak görüyorum diye illa inanmam gerekmez ki V'nin her söylediğine. Tamam, V'nin ilk cümlesini yürekten kabul ediyorum. İkinci cümlesini ise asla  kabul etmiyorum. İntikam iyi bir şey değildir. Evet, gerçekten intikam iyi birşey değildir. Neden mi?  Şeyyy..  Çünkü.... Hımm... Şimdi bu cümleyi nasıl bitireceğimi bilemedim iyi mi? Aklıma başka bir filmin repliği geldi. Dur bakayım... Nasıldı?  Şöyle... "İntikam soğuk yenen bir yemektir." Yoo.. Bu cümle  de olmadı. Öyle cümleler kurmalyım ki, söylediğimin arkasında durmalıyım. Dur, bir film repliği daha hatırladım. "İhanet kan doğurur.. Bu, Dokuz Klan’ın kanunudur.. Bu, ninjanın yoludur” Olmaaaz... Olmadı! Of, şöyle intikamın kötülüğünü anlatacak bir tek film repliği söyleyemiyecek miyim? Valla nedense intikamın neden kötü olduğunu anlatamayacağım şimdi. İntikamın kötü bir şey olduğunu kabul ediyorum. Kesinlikle kabul ediyorum. Ama içimden gelmiyor anlatamıyorum. Allahım yoksa ben intikam almayı seven biri miyim? Olabilir miyim?  Olabilir inan ki. Çünkü yazı yazmaya başladığımdan beri kendimi yeni yeni tanımaya başladım  biliyor musun? Sözlü ifade edemediklerim yazarken parmaklarımdan pıtır pıtır dökülüveriyor.  Kalakalıyorum. "Yarabbim... Ben yoksa bu muyum?" oluyorum... Neyse fazla geyik yapmayayım. Şu güzelim ve ciddi filmi sulandırmayayım. İnan bende anlamadım ne oldu?  Şimdilik intikam konusu kalsın aynen böyle. Bu minvalde  biraz daha devam edersem  iyice  çuvallayacağım kesin!  Ne diyordum? "Hatırla 5 Kasımı hatırla..." diyordum.


Onu bunu bilmem. Sana bir şey söyleyeyim mi V var ya acayip romantik biridir. V'nin maskesi bilindiği gibi hep gülümser. Filmin bir sahnesinde V maskesini bir kez çıkartır. Ben bu sahneyi çok önemserim. Çünkü sürekli gülümseyen bu maskenin  altında, esasında acı çeken ve ağlayan bir devrimci vardır. Ve bu sahnede  V, aşık karakter vaziyetini çok etkili sergilenmiştir. İnan  şimdi düşündüğümde bile tüylerim diken diken oldu. Müthiştir.

 
 

Şimdi  ben var ya, V'nin Evey'le dans ettiği sahneyi anlatmaya kalkarsam ağlayabilirim. Ve ben bu filmi böyle romantik filimmiş gibi anlatmaya devam edersem, düşman kazanabilirim. İş intikam almaya kadar gidebilir. İyisi mi ben yazıma  V For Vendetta'nın şu  meşhur sözleri ile  nihayet vereyim:

” Bu maskenin altında bir yüz var, ancak benim değil.
Ne altındaki kaslardan daha ‘ben’dir o yüz…
Ne de altındaki kemiklerden.
Bu maskenin altında etten daha fazlası var.
Bu maskenin altında bir fikir var!
Ve fikirler kurşun geçirmez. ”
(V)

16 yorum:

  1. Efsane ! hayatımın filmleri arasında.. Remember remember the fifth of november !

    YanıtlaSil
  2. Tarzım değil ama, sırf senin anlatımın üzerine seyretmeliyim diye düşündüm inan. :))

    YanıtlaSil
  3. merhaba yasemen k.
    haklısınız....efsane bir çizgi roman ve efsane bir filmdir. en azından her yıl 5 kasımda izlenmelidir.

    YanıtlaSil
  4. cwr, seyredin bakalım ne düşüneceksiniz? merak ettim:)

    YanıtlaSil
  5. Voww..müthiş..
    Boldla yazılı son altı satırlık kısım bana yetti. Ne doğru bir şey. Aynen de öyledir yani.
    Filmi seyretmeme gerek kalmadı diyorum.

    YanıtlaSil
  6. Allah kimseyi intikam duygusu ile cezalandırmasın diyorum. Yani bu kadar diyim.

    YanıtlaSil
  7. Muhteşem bir çizgi-romandı. Filmini izleme şansı bulamadım maalesef. Ama çizgi-romanı bana yetti de arttı bile :) "Remember, remember the fifth november."

    YanıtlaSil
  8. Bir şeyler tasarlıyorum.
    Bilmem olur mu, ama bir şeyler tasarlıyorum.
    Hani derler ya, "Yaptığın her şey sana geri döner," diye...
    Bir şeyler tasarlıyorum...

    YanıtlaSil
  9. Heyyy! Aşkın Güngör!!!
    Ne çok oldu görüşmeyeli sevgili yazar, özlettiniz kendinizi:)
    Bu gizemli yorum ne ola ki Aşkın, merak ettim şimdi:)

    Hımm.. Acaba filmin bir repliği mi? Valla hatırlamadım bu repliği?

    Evey mi V'ye söylüyordu acaba? Şöyle mesela... "Bak V, intikamdan vazgeç, yaptığın her şey sana döner" karışmam sonra:)) Olabilir mi?

    Yoksa bu edebi bilmecelerden biri mi:)

    YanıtlaSil
  10. Aaa! Mit filmi seyredin bence.. Hoşunuza gidecektir. Kesinlikle.

    YanıtlaSil
  11. Dilek, filmi seyretmeni öneriyorum. Çizgi romanı önce okuyayım dersen, emanet veririm. Ama aynı gün geri isterim:)) Cimriyim.

    YanıtlaSil
  12. Haklısınız Zekiye, intikam duygusu.. Hımmm.. Ne desem ki şimdi. O kadar çok intikam filmi seyrettim ki.. Yaa, içime işlemiş inanın ki:))

    YanıtlaSil
  13. Hımm.. Gizeme devam diyorsunuz öyle mi? Peki...

    Tasalanmayın da tasarlayın bakalım:)

    YanıtlaSil
  14. Alan Moore'un film hakkındaki yorumu:(sanal ortamda 95.kez copy paste diyorum)

    "benim kitabım anarşi ve faşizm ile ilgili. onların embesil filminin ise ucuz amerikan solculuğundan başka bir şey yaptığı yok. kitabım kendi ülkelerinde politik taşlama yapamayacak kadar yüreksiz amerikalılar tarafından bir bush-dönemi meseline dönüştürülmüş. benim kitabımdaki faşistlerin yerine sağ görüşten baskıcı hükümet adamları konulmuş. amerikan liberal değerleri olan birilerinin engellenmiş, hayal kırıklığına uğratılmış, belki de yetersiz kalmış amerikan liberal fantezisi yeni muhafazakarlar tarafından yönetilen hükümete karşı. benim kitabım bununla ilgili değildi.ayrıca embesilce hatalar var. bir sürü boşluk var hikayede. onu bırakın, ingilizlerin kahvaltıda ne yediğini bile araştırmaya tenezzül etmemişler. filmdeki ingiliz posta servisinin adına fedco demişler. fedex'in amerikan versiyonu diye düşünmüş olmalılar. ama fedex kısaltması federal express'ten gelir. amerika federal cumhuriyettir ama ingiltere değil"

    YanıtlaSil
  15. Selam Carnage, eyvahh, kızdırdım mı yoksa sizi:) İyi o halde benim de sanal ortamda 95. kez kopyalayıp yapıştırdığım bir yorumumu buraya ekleyivereyim:))

    Size bir şey söyleyeyim mi Carnage,
    bakmayın böyle V için "şahane romantiktir" diye yazdığıma. Alan Moore'dan yana kalbim kırıktır haberiniz olsun. Ne yapmış filmde?
    Evey Hummond karakterlerinin korkularından kurtarılıp "özgürleşmesi"ni gene bir erkek eliyle gerçekleştirmiş. Ve hepbirlikte Alan Moore'un dehasını alkışlayacağız öyle mi?

    İşte filmde de kitapta da sırf bu erkekegemen ruh yüzünden "V'nin Evey'le dans etmeden devrime kalkışamadığı" muhabbetleri en fazla severim. Ve her 5 Kasım'da özellikle bu yazımı hayal kahvem'e eklerim:)

    O sahnede farkında olmadan romantik davranmışta Alan Moore, paçayı azıcık düzeltmiş. Kadınsız devirim yapamayacağını farketmiş:)

    "Dans edilemeden yapılan devrim yapılmaya değer değildir."


    Hımm.. Neyse.. Sanırım bu durum erkeklerin genlerinde var:)

    Böyle işte... Havva'sız bir dünya olsa bugün tek Adem olmazdı. Bu düşünülemiyor maalesef..
    Geçmişten gelen miras bu... Ademlerin genlerine işlemiş. Değişecek tabii... İlla değişecek... Devrimle! :D
    Haybeye sevmiyorum V For Vendetta'yı...

    Böyleyken böyle ;)

    YanıtlaSil