27 Kasım 2010 Cumartesi

Bizim Köyün Efsanesi Kaya Amca İle Bağlama Üzerinde Dolaşmaya Başladık.


Dün İstanbul'da Uluslararası Resim Sergisini gezdim ya.. Dedim ki sanat ne muhteşem birşey! Şahane hissetmeliler sanatçılar kendilerini..Hey! Ne kıyak bir durum değil mi? O resimler hangi ruh haliyle çıkıyor ortaya Allahım? Tamam. Bende sanata yetenek yok. Biliyorum. Ama bu kadar sanata duyarlı biri olmam da feleğin bana kıyağı değil mi? Bir resim, bir fotoğraf, bir şiir, bir roman, bir öykü, bir karikatür ya da çizgi roman, bir film ortaya koyan insanlar karşısında düğmem iliklidir her zaman. Saygı duyarım. Önemserim. Çok severim. İnan bana, bunları hissediyor olmak bile bana fazlasıyla yetiyor. Eve döndüğümde googledan Doğa İçin Çal-Divane Aşık Gibi videosunu açtım. Duymuşsundur illa ki. Pek çok müzisyen, farklı farklı enstümanlarla çalıp, çok değişik üslupla Divane Aşık Gibi türküsünü söylüyorlar. Kimi sazla türkü gibi, kimi gitarla, klarnetle, saksafonla, rock gibi sözgelimi... Of! Ne güzel söylüyorlar. Dayanamadım. Kaya Amca'yı aradım. Dedim ki: "Kaya Amca, biliyorsunuz bağlama çalmayı öğrenmeye çalışıyorum. İstediğim gibi olmuyor. Sizinle birebir çalışsak arada. Ne dersiniz? Tam bağlama ruhunu yakalayamadım. Hani hep siz dersiniz ya bağlama üzerine "dolaşmak" diye... İşte öyle bağlama üzerinde "dolaşmak" istiyorum. Yardım eder misiniz bana?" dedim. Güldü. "Olur, memnuniyetle" dedi. İşte bugün buluştuk Kaya Amca ile. Ve karar verdik. Artık haftada bir gün bana bağlama üzerinde "dolaşmak"ı öğretecek. 


Kaya Amca var ya Sevgili Kaya Önen.. Bir efsanedir bizim köyde. 78 yaşında genç bir delikanlı. En büyük hayranı benim. Arada benim ofiste sohbetler yaparız. Ne geyikler çeviririz birlikte. Deniz emekli Albay, Gemi Makine İşletme Mühendisi. Deniz Dil  Okulu kurucu öğretim üyesi ve komutanı. Amerika Maryland Üniversitesi Yabancı Diller Okulu Öğretim Üyesi, Psikolojik Danışman... Daha ne yazayım? Bir aralar Gölcük'teki Poyraz FM'de bir sohbet ve müzik programları yapardı. Oy, oy, oy! Onun programı başladığında işi gücü bırakır dinlerdik. Öyle farklı dünyalara sürüklerdi ki bizi anlatamam. Şöyle yaşı 50 nin üzerindeki Gölcüklü'lere bir sorsan Kaya Amca'yı... Yere göğe koyamazlar. Evvel zaman içinde bakmış ki Gölcük'teki çocuklar sokakta başı boş dolanıyorlar. Toplamış onları. Mahalle futbol takımları kurmuş. Forma alacak paraları yok tabii çocukların. Her mahallenin de kendi rengi ve ona uygun forması olmalı diye düşünmüş. Ve annelere beyaz kollu atlet ve paçalı donları renkli boyayla boyamalarını önermiş. Her mahallede boya kazanları kurulmuş ve formalar böyle oluşturulmuş. Sonra turnuvalar başlamış. Hey! Anlatırlar da mahalleler arasında müthiş bir sevgi bağı kurulmuş. İşin içinde spor olunca sen subay çocuğusun, sen işçi çocuğusun, senin baban işsiz ayırımları kalkmış ortadan tabii.. Her çocuk birbiriyle can ciğer olmuş. Kaya Amca'nın efsane hikayeleri anlat anlat bitmez. İşte ben bağlama ucundan tuttum. Yakaladım Kaya Amca'yı. O da sever beni sağolsun. Kırmadı. Bugün bir araya geldik. Önce kendi hocalarından bahsetti. İlk bağlama hocası Alaattin Palandöken'miş. Amasya'lı. Türküler  aynı benim gibi  Kaya Amca'nın da nasıl yüreğini titretiyor. Müşterek hislerle usul usul göstermeye başladı bana bağlama üzerinde "dolaşmayı"... Arada anlatacağım Kaya Amca ile muhabbetlerimizi. Anlatacağım illa... Divane aşık gibi da dolanırım yollardaaa.. Yar senin sebebune... Kaldım İstanbul'lardaaa.. Kaldım İstanbul'lardaaaa...

10 yorum:

  1. sanata saygı duyan insanlara saygım çok daha büyüktür :)

    YanıtlaSil
  2. Keşke benim de bir Kaya amcam olsa :)

    YanıtlaSil
  3. Bağlama çalmasınıs bilmiyorum. büyük eksiklik bulwuyorum kendimde. Ama benim paylaşacak mızıkalarım var. Paylaşecak armonilerim var. Beni daha çok sümüklü, salyalı sokak çocukları anlayabiljir.

    YanıtlaSil
  4. @Hazel, sanatçı olmazsa sanat olmaz ama:)Sağolun.

    @İnsan olun biraz, Kaya Amca olma yolunda çalışmalar yapıyorsunuz işte. Gelecekte sizin muhitin Kaya Amcası sanıyorum siz olacaksınız:)
    (Erkekseniz tabii.. Kızsanız Kaya Teyzesi:)

    @ Evet, müzik aleti çalabilmek çok hoş Profösör. Ama dediğiniz doğru müzik dinlemek de müthiş haz verici bir şey.

    YanıtlaSil
  5. Müziğe hiç kabiliyetim yoktur :) Bir ara çok heveslenmiştim gitar çalmaya ama beceremedim maalesef. Bu hevesimde üniversite yıllarında içinde bulunduğum arkadaş grubunun etkisi büyüktü elbette. Hani o plajlarda, bahçelerde oturup gitar eşliğinde şarkı söyleyen gençler vardır ya... O gruplardan biriydi bizimkisi de işte. Güzel günlerdi...

    Kaya amcayı da çok sevdim bu arada :) Mahallenin çocukları için yaptığı şey gerçekten de çok kıymetli.Selamlar kendisine. Umarım en kısa zamanda bağlama üzerinde dolaşmayı öğrenip etrafınızdaki insanları türküler diyarında dolaştırmaya başlarsınız ;)

    YanıtlaSil
  6. ayy..vildan beni de çağırırmısın siz çalışırken..söz bir<köşede oturup sessizce yok olacagım. ne cok severim sazı erbabından dinlemeyi. çalamam ama bileyim yeter.sevgiler

    YanıtlaSil
  7. ooo kimleri görüyorum,sevgili Kaya amcam blog konusu,hoş onun kitabı yazılır,eee bu işte sana düştü artık vildan=)))bi ara anlatmaştı kaya amca, bilinen bir türkünün derlemesi sanırım babasına aitti..sözü ,sohbeti anıları hakikaten doyulmaz..benden de selam ve saygılar....

    YanıtlaSil
  8. Ah Hayal kahvem !şair,karikatürist,Çizgi film,Kaya amcam,artık kıskanmalara yetişemez oldum..sana bir haller oldu süper bir ekşın durumu var sende.. benim gözümde bir sanatçısın halis muhlis yazarsın..gizli sanatkarımız..:))

    YanıtlaSil
  9. @CWRM, bunlar yanyana yazılınca çok gibi duruyor ama hayata dağılınca az bile kalıyor:) Estağfurullah.. Daha kaç fırın ekmek gerek...

    @Oya, Kaya Amca'nın anlatıları çok tatlıdır gerçekten. Dün mesela bir şeyler anlattı. Pıtır pıtır gözlerimden yaş aktı. Kaya Amca ile hemen bir proje planladık. Dur bakalım. Olursa Hayal Kahvem'de yazarım zaten artık:)

    @Dilek, öyle tatlı yazmışsın ki ne desem canım sana. Du bakalım biz Kaya Amca ile bir kaç ders
    bağlamalı hasbihallerimize devam edelim. Sonra sınıfı üçleyelim:)

    @Mit,çok gençsiniz daha. Bir müzik aleti çalmayı mutlaka öğrenmelisiniz. Hemen başlayın derim. Zamanım yok falan sakın demeyin, bana hikaye anlatıyorsunuz gibi gelir:) Bakın bir gün gelince Kaya Amca'nın yaşına, bakarsınız bir gün size bir telefon gelir.. Der ki o ses:
    "Mit Amca, gitar üzerinde birlikte dolaşmaya ne dersiniz?" Ohooo... Çok var demeyin sakın... Erkin Koray ne diyor, hatırlayın: "Öyle bir geçer zaman ki, dediğim ayni ile vaki":))

    YanıtlaSil
  10. Merhaba , Kaya Bey ile tanışma ve çalışma şansına sahip oldum. Üniversiteden mezun olduktan sonra ilk işimde benim yöneticimdi. Hayatta karşılaştığım çok önemli bir şanstı diyebilirim. İş hayatıma ve özel yaşamıma yön vermemde büyük katkısı oldu.
    Bence kendisini tanıdığınız için çok şanslısınız.
    Sevgilerim ve çok derin saygılarım kendisi için.

    YanıtlaSil