20 Nisan 2011 Çarşamba

Kahve Molası - su çok güsel, gelsene..


Yağmurluydu ya bugün hava.. Sabah evden çıktığımda minik bir yağmur damlayıverince burnuma... Binemedim de arabama... Yürüdüm...  Anlıyorsun değil mi? O minik yağmur damlası seslendi sanki bana...  "su çok  güsel, gelsene.." dedi kulağıma... Dinledim. Minik patika yoldan ilerlerken, yeşermeye başlayan ağaçları farkettim. Daha dün bu yoldan geçmiştim. Böyle değillerdi ki. Eminim. Yeşillik almış başını gitmiş. İnanamadım olanlara.. Resmen  büyülendim. Sahile inen merdivene yöneldim. Hoplaya zıplaya basamakları birer birer indim. Bizim köyün kütüphanesinin önünden, kitaplara uzaktan  selam çakarak geçtim. Az ilerideydi ofisim. Tam ofise girecekken vazgeçtim. Kütüphaneye geri döndüm. Kaç gündür Borges'in Babil Kitaplığı adlı öyküsünü okumak istiyordum. Sordum. Kütüphaneci Borges'in iki kitabını çıkardı. Ölüm ve Pusula'ydı biri... Brodie Raporu ise diğeri. Metin Üstündağ'ın kitapları var mı peki?  Veya Atilla Atalay söz gelimi. Şimdi ne ilgisi var değil mi? Bir kitapçı ya da kütüphaneye girdiğimde illa   ikisini sormalıyım. Çok eski alışkanlığım. Metin Üstündağ'ın  "heey!.. kımıl zararlısı olma.. kımılda biraz" adlı kitabı vardı. Üyesiyim ya kütüphanenin... Bulduğum bu üç kitabı hemen kapıverdim. Çok işim vardı bugün. Az önce kahvem geldi. Şimdi... Kahve molasında bu üç  kitabı karıştıracağım. Elim ilkin  Borges'in Brodie Raporu adlı kitabına gitti.. Niçin? Bilmiyorum. Kitabın rastgele bir sayfasını açtım. Okumaya başladım:


"Her zaman aynalardan korkmuşumdur. Çocukken, evde korkunç birşey vardı. Odama üç tane ayna konmuştu. Ayrıca, mobilyalar da maundandı ve bir çeşit karanlık ayna oluşturuyorlardı. Bütün bu aynalar beni ürkütüyordu, ama çocuk olduğumdan, ses çıkarmaya cesaret edemiyordum.


Yavaş yavaş kör olmaya başladığımın farkına vardım, belirli bir an değil yani. Ağır bir yaz günbatımı gibi geldi. Ulusal Kütüphane Müdürü idim ve kendimi harfsiz kitapların ortasında buldum. Sonra dostlarım yüzlerini kaybettiler. Sonra, aynalarda kimsenin yansımadığını gördüm. "

Jorge Louis BORGES
Brodie Raporu
İletişim Yayınları
Sayfa 13

2 yorum:

  1. Yazınızı ve Borges'den alıntıyı çok beğendim.Ayrıca kütüphane üyesi olmanız da çok hoş.
    Teşekkürler...

    YanıtlaSil