2 Ocak 2012 Pazartesi

Barış Manço Ve İmkansız Aşklar



Kalabalık bir grup arkadaşla, 1970 den günümüze nostaljik şarkıların hatırlanıp söyleneceği geceye gittiğimizde, gecenin olmazsa olmazı Barış Manço şarkılarıydı. Barış Manço benim çocukluğum, gençliğim, bugünüm... Ve geleceğimde de olacağı kesin. Şarkılarıyla, tarzı ve duruşuyla, "Yediden yetmişe" adlı özel televizyon programlarıyla, herkesin gönlüne taht kurmuş, çok sevip çabuk yitirdiğimiz bir efsane isim. "Bugün bayram erken kalkın çocuklar, Giyelim en güzel giysileri, Elimizde mavi kır çiçekleri, Dinleyelim bugün annemizi" şarkısıyla güzelleşmez mi bayram sabahları Barış Manço sayesinde? Hem sevinci, hem de hüznü barındıran bir şarkıdır.
 

Barış Manço'nun tüm şarkıları çok sevilir. Çok bilindik şarkılarının dışında iki şarkısının bende özel bir yeri vardır. Hem müzikleri hem de tasavvuf kokan sözleriyle şahane iki şarkısı: "tuz ekmek hakkı bilene… sofra kurmasan da olur… ılık bir tas çorba yeter rızkım buymuş der içerim… kadir kıymet anlayana sandık açmasanda olur… kırk yamalı hırka yeter idris biçmiş der giyerim " Diğer şarkısı ise " bir sen var ki benim içimde benden öte benden ziyade… bir sen var ki senin içinde senden öte senden ziyade"


 


Gençlik yıllarının platonik aşklarına merhem olmuş bir şarkısı da "Unutamadım"dır. Barış Manço biraz imkansız aşkların şarkıcısıdır aslında. Sevgilinle yolların ayrılmıştır. Sevgili giderken "unutmak kolay" demiştir. "Alışırsın" demiştir. Yapayalnız, yağmurlarda ıslanmış bomboş yollarda dolaşırsın. Heyhat! Gözlerindeki yaş ve kalbindeki sızı onu unutamadığını itiraf eder... Ve sevgilinin seni unutabileceğini ama senin asla onu unutamayacağını anlamasını beklersin. Şarkı sözlerinde yıllar sonra karşılaşırsın eski sevgilinle ve yıllar ikinizden de ne çok şey götürmüştür. O bir yuva kurmuştur ama sen paramparça bölünmüşsündür. Tekrar anlarsın ki onu unutman mümkün değildir.

 
Diğer sevdiğim  şarkısı ise unutulmaz müziği ve sözleriyle "Kol Düğmeleri" dir elbette. Hani son gece sevgilisinden bir çift küçük kol düğmesi hediye almıştır. Sessizdirler. Geriye konuşulacak bir şey kalmamıştır ya hani.. Kol düğmeleri aşklarının simgesidir artık. Yalnız gece buluşup, yaşlı gözlerle sabah ayrılan, ayrı yollardaki sevgililer için yazılmış bir şarkıdır. Bazı insanlar vardır tanışmazsınız ama hayatınıza renk katan, dünyayı daha yaşanılır kılan insanlardır onlar. Barış Manço hayatımın renklerinden biridir. Nur içinde yatsın.  Şarkılarını dinlemek bünyeme daima iyi gelir.   (2 Ocak 1943 - 1 Şubat 1999)

(02.02.2010) 
 

26 yorum:

  1. "unutamadım" şarkısı benim içinde çok özel ve özel olma nedenlerini tek tek yazmışsın :) mekanı cennet olsun her bünyeye iyi gelir bu şarkılar :)

    YanıtlaSil
  2. Duygulandım :(

    YanıtlaSil
  3. Selam Linn, şarkılar, kokular, mekanlar.. Ah, kişisel tarihimizde ne muazzam yer tutarlar öyle değil mi?

    YanıtlaSil
  4. SElam İsterenklihayat,
    Ne demiş şair... "hüzün ki en çok yakışandır bize":)

    YanıtlaSil
  5. simdi boyle hepsini bir arada gorunce
    ne muhtesem sarkıları varmıs diyebiliyor insan..

    barıs'ı seven herkesin bir ''unutamadım''ı vardır dimi?
    - kısmen:)

    YanıtlaSil
  6. barış manço'nun ölüm haberini televizyondan aldığımda hüngür hüngür ağlamıştım.günlerce o kadar üzgün gezmiştim ki en sonunda babam beni yeter artık diye azarlamıştı. 1999 gerçekten üzücü bir yıldı.

    YanıtlaSil
  7. ahh barış abi ahhh ne güzel bi adamdı içli okurdu her şarkısı güzeldir barış abinin çok severdim halada dinlerim..

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Selam Kara Kitap, tanımadığımız ama hayatımızı etkileyen bazı insanlar vardır sahiden. Barış Manço gibi Cem Karaca öldüğünde de ağlamıştım..
    Ağlanır... Ağlayanı çok iyi anlarım.

    YanıtlaSil
  9. Selam Reçelim, özlemişiz değil mi:)

    YanıtlaSil
  10. KEŞKE KIZIM DA TANISAYDI.
    BU ARALAR ARKADAŞIM EŞEK İ SÖYLÜYORUZ EVDE.
    BİR DE NANE LİMON KABUĞU. ŞİMDİLİK BUNLARI ÖĞRETTİM. DAHA DA ÖĞRETECEĞİM.

    YanıtlaSil
  11. barış manço yeri doldurulamayacak bir sanatçıydı, müzikle aramın iyi olmadığı yıllarda bile -evet, var öyle bi dönem- severek dinlerdim. özellikle benden öte bende ziyade parçasının yeri ayrıdır gönlümde :)

    YanıtlaSil
  12. Barış Manço'yu çok severim, nur içinde yatsın.

    YanıtlaSil
  13. Selam Nilhan, Barıuş manço gibi sanatçılar hiç ölmemiş gibiler öyle değil mi? Bakın sizin hayatınıza damgasını vurmuş. Şimdi kızınıza damga vurmaya devam ediyor. Ne hoş:)

    YanıtlaSil
  14. Selam Nilhan, Barıuş manço gibi sanatçılar hiç ölmemiş gibiler öyle değil mi? Bakın sizin hayatınıza damgasını vurmuş. Şimdi kızınıza damga vurmaya devam ediyor. Ne hoş:)

    YanıtlaSil
  15. Selam Men de Boor, sadece müziği değil bizatihi kendisi efsanedir öyle değil mi? Müthiştir:)

    YanıtlaSil
  16. Adam olacak çocuğu, diş fırçalamayı, sebze yemeyi ve üstüne barış şarkıları dinlemeyi Barış Manço öğretmişti hepimize, 7'den 77'ye... Ruhu şad, mekanı cennet olsun:)

    YanıtlaSil
  17. Hey gidi Barış Manço hey! Onu nasıl anlatmalı, nasıl kaleme almalı bilmem ki? Çocukluğumdur o benim, gençliğimdir. Kendimi bildim bileli dinlerim şarkılarını. Sadece şarkıları mı? Tabi ki hayır! Adam olacak çocuk yarışması en sevdiğim programdı küçükken.

    Sonra 7'den 77'ye... Onunla beraber gider, gezerdim o uzak ülkeleri adeta. Adresini bile ezbere hatırlarım bugün ; Moda 81300 İstanbul. Allah gani gani rahmet eylesin.

    Bu güzel yazınız için çok teşekkürler sevgili Hayal Kahvem.

    YanıtlaSil
  18. hayal kahvem'in
    platonik aşık olacağı
    aklıma gelmezdi;
    "Şimdi ayıp olmazsa bir şey söyleyeceğim;size aşığım" diyemez mi,
    ne biliyim hayatı duyguları ifade etmesini başaran..

    ama platonik aşkın en güzel yanı platonik gizli olması, uzak olması...

    sağlıcakla mutlu kalın'ız

    YanıtlaSil
  19. Evet Sisi, ne güzel ptogrmları vardı Barş Manço'nun. Nur içinde yatsın.

    YanıtlaSil
  20. Ben bu güzel yorumun için teşekkür ederim Mit. Seni Hayal Kahvem'de görmek sevindiriyor beni:)

    YanıtlaSil
  21. Selam infantulus, ne demiş şair: "Aşk tek kişiliktir.":)

    YanıtlaSil
  22. Sayende tekrar anmış olduk sağolasın. Vefatını işe giderken metroda yanımda oturan adamın gazetesine kesik atarken öğrenmiştim. Tatlı-sert adamın elinden kapıp gazeteyi gözlerime inanamayaraktan haberi tekrar tekrar okumuştum, içim buruk... Ertesi gün taksim AKM deki törene gitmiştim işi asıp. Yeri dolmayacak kadar büyük insandı, değeri yaşarken verilen ender insanlardandı, şarkılarında içlenmek için aşık olmaya gerek duymadığımız sanatçılardandı. O'nu düşünürken yada dinlerken sanki sevgiliyi düşünüyor gibi kilitleniyorum, anlatamıyor beynim, ellerim, dilim, lakin cümle mühendisi kesiliyor içim. Yazıyı ve yorumları okuyunca o kadar duygulandım ki, ne güzel herkezin Barış abimizin şarkılarıyla ilgili söyleyecek birşeylerinin olması, bazı parçalarla yaşadıkları anılarının olması. Ben bütün parçalarını bilir ve çoğunuda severim, saydıklarınıza dönence yi de eklemek isterim. Birde domates biber patlıcan şarkısı vardı, onu ne düşünceyle yazdığını duyunca çok gülmüştüm. İşte tam konsantre olmuş, cesaretini toplamış, sevgilisine açılacakken ordan geçen seyyarın domates biber patlıcan diye bağırmasıyla bütün dikkati dağılıp açılamıyor :) Her ne kadar hiç bir parçasını birbirinden ayırmadan sevsem de gül bebeğim parçasında anlattığı hikayeyi de birebir yaşadığım için o parçayı ayrı bir yere koyduğumu belirtip eh Barış abi aşk olsun deyip giderim. Saygılar.

    YanıtlaSil