10 Ocak 2012 Salı

Vay Canına Sayın Seyirciler! Kadın Yok Ağlamak Yok Öyle Mi?


Neee? Bu kim? Bu.. Bu.. Bob Marley değil mi? Hey! Gerçekten bu fotoğraftaki futbolcu Bob Marley olabilir mi? Jamaikalı efsane reggae şarkıcısı Bob Marley futbol oynuyor öyle mi? İnanmıyorum! Ne güzel! Şahane! Ama... Bir dakika.. Yooo... Yazamam... Hımm.. Küsüm ben kendisine.. Öyle böyle değil hemde.. Asla fotoğrafını koymam Hayal Kahvem'e.. Hakkında tek bir kelam bile yazmayacağım işte.. Niye mi? O güzelim şarkısının sözlerini düşünsene.. "No woman! No Cry!" Hayret edilecek şey! Kadın yok! Ağlamak yok! Öyle mi? Şaşırmış vallahi..





Hayır ne var biliyor musun? Bob Marley 1978 de Afrika insanına yapılan insancıl yardımlara şarkılarıyla destek olduğu için, Birleşmiş Milletler tarafından "Barış Madalyası" almış, yani dünya insanları arasında müzisyenliği dışında insani yönüyle de takdir toplamış biri.. İyi de, hal böyleyken, kadınsız bir dünya nasıl öneriyor peki? Kadın yok.. Ağlamak yok öyle mi? Hayır, laf aramızda no woman no cry şarkısına bayılırım bayılmasına ama gücüme gidiyor işte, ne yapayım yani?.. Aslında hakkında pek çok şey okudum Bob Marley'in.. Rastafarianizm dinini kabul etmiş.. Bu din Musevilik ve Hristiyanlık ile Mısır tanrısı RA dininin karşımı bir dinmiş.. Rastafarianizm‘e göre Hz.Musa'nın İsrailoğullarına değil aslında zencilere ve özellikle Etioypyalılara gönderildiğine inanırlarmış.. Bu din ve kültür Reggea müzik türüne ilham olmuş.. Rastafarianizm'cede kutsal kabul edilen renkler varmış.. Bunlar Jamaika’nın bayrak renkleri de olan; siyah, sarı, yeşil ve kırmızıymış.. Siyah zencileri, sarı mücevher ve hazineleri ve yeşil de üzerinde yaşadığımız dünyayı temsil ediyormuş.. Rastafariler, insan bedeninin toprağa geldiği gibi tek parça dönmesine inanırlarmış.. Ve cerrahi operasyonlara karşı çıkarlarmış.. Dilimizde rasta olarak bilinen saç modeli de Rastafariler için kutsalmışve bu görünüşün moda haline gelip herkesçe kullanılmasına da karşılarmış..



Aslına bakarsan Bob Marley kısacık hayatında memleketinde ve tüm dünyada ırkçılık ve nefreti, barış ve sevgi ile değiştirmeyi kendine görev edimiş.. Yazığı şarkılarla verdiği konserlerle bunlarla hep mücadele etmiş.. Hımm.. İşte 1975 yılında çıkarttığı "No, Woman No Cry’"şarkısı dünyanın dört bir yanında dinlenmeye başlayınca, haydi art niyetli insanlar demeyeyim de benim gibiler diyeyim, Jamaika'daki Ingilizcenin farklı kullanımı sonucu oluşan yanlış anlaşılma nedeni ile şarkıyı "Kadın Yok, Ağlamak Yok" şeklinde anlamak istemişler.. Bu şarkı erkek gruplarının en gözde şarkısı olmuş.. Ama Bob Marley'den, onun görüş ve felsefesinden böyle birşey çıkmayacağını bilmek gerekiyormuş.. Bu sözlerin asıl çeviri neymiş biliyor musun? "Hayır Kadın Daha Fazla Ağlama".. Aaaa! İnanayım mı şimdi ben buna? İyi de hani Bob Marley'e küsmüştüm.. Hani hakkında tek kelam bile yazmak niyetinde değildim.. Nedir bu? Üç paragraf oldu.. Ben yazdıkça yazıyorum.. Üstelik fotoğraflar da konduruyorum.. Neden ama biliyor musun? Şu anda Bob Marley'i dinliyorum... Ve onun şakılarını çok ama çok seviyorum.. Haydi söyleyelim mi birlikte? Hangi şarkısını mı? Aaa! Sorulur mu? "No Woman No Cry" elbette.. Böyle saftoriğim işte.. Hemen inandım söylenenlere. Yaa.. Böyleyken böyle.

05.10.210

10 yorum:

  1. ben de yazını okumaya başlayınca, daha bitirmeden dayanamayıp yorum yazacaktım: "beni şaşırttın, o şarkıda söylenen o değil ki diye" :))

    ciddi anlamda ülkemizde de büyük bir çoğunluk şarkıyı kadın yok ağlamak yok diyerek dinliyor:)

    YanıtlaSil
  2. Şarkıyı ilk duyduğumda bana da bunu söylemişlerdi. Oturup dikkatle dinlemediğim halde bir tuhaflık sezmiştim. Hele en sonunda "Herşey yoluna girecek" deyip dururken...

    İkinci dinleyişimde olayı kavradım. Ama kavrayamayanlar demeyeyim, kavramak istemeyenler epey kalabalık bir kitle. :)

    YanıtlaSil
  3. bazen anlamlarını göremeden tutuluyor insanlar şarkılara... farkında olup dinlemek ne hoştur öyle :D

    YanıtlaSil
  4. aynen @nini gibi bende yazının sonuna gelmeden yazıverecektim aslında niyet temiz , saf, :) aslında kadınlara kıyamıyor diye :D

    YanıtlaSil
  5. al benden de o kadar.
    Az daha sazan gibi atlayacaktim.

    No women, no cry forever pls.

    Neşeli anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  6. Selam Nini, hayatta en çok sevdiğim şeylerden biri şaşırmaktır biliyor musunuz:) Bayılırım şaşırmaya.. Hayret etmeye..

    Aynı zamanda şaşırtmak ta çok cezbeder beni. Sizi azıcık da olsa şaşırttığıma sevindim:)

    YanıtlaSil
  7. Şule, işte o saftorik gruptan biri benim:) Zaten kadın konusu tam bir kompleks vaziyetidir bende. Kadına karşı her şeye tepkiliyim. Bir kirpi gibi hemencik dikenlerimi dikiveririm:)) Böyle işte. Sağolun.

    YanıtlaSil
  8. Selam Meriç, dilini bilmediğimiz, sözünü anlamadığımız ne çok şarkıyı seviyoruz hem de:) Müzik sahiden ruhun gıdası.. Şahane!

    YanıtlaSil
  9. Selam Don Kişot mu Olamalı, Don Kişot olmalı sahiden:) İlla olmalı.
    Kadınlara kıyamayanları sevmez miyim?
    Bob Marley şarkılarına biterim:)
    Sağolun.

    YanıtlaSil
  10. Neşeli Anne Çiğdem, baş sazan benimdir merak etmeyin:)) Öyle cadı gibi görünürüm ama sazanlıkta üzerime yoktur:))

    YanıtlaSil