27 Ocak 2013 Pazar

Bu Feleğin Şahane Bir Kıyağı Değil De Ne?


İşte şu yukarıdaki film karesini görüp, altındaki yazıyı okumaya başladığımda var ya... "Hey!.. Bu feleğin şahane bi kıyağı gene bana!?" diye bağırasım geldi. Yooo... Bağıramazdım. Bir kafede oturmakta, kahvemi yudumlamaktaydım. Kalabalıktı etrafım. Hımm... Dayanamadım. Sadece sessizce kıkırdadım.


Sil Baştan ve Rüya Bilmecesi gibi bayıldığım filmlerinin yönetmeni Michael Gondry ne yapmış biliyor musun? Hani Boris Vian var ya...  Hani MezarınızaTüküreceğim, Ölülerin Rengi Hep Birbirine Benzer,  Pekin'de Sonbahar adlı okuduğum romanların yazarı Boris Vian'ın, okumadığım Günlerin Köpüğü adlı romanını sinemaya uyarlamış. Ben okuduğum edebiyat eserlerinin sinemaya uyarlanmasını seviyorum. Hatta birden fazla yönetmen keşke, aynı romanı sinemaya uyarlayabilse diye düşünüyorum. Bu durum benim daha hoşuma gidebilir. Çünkü bana göre her yönetmen ayrı bir öykü anlatıcısı gibidir. Her biri birbirinden farklı, hatta yazarın romandaki hayallerinden çok daha farklı olarak filmlerini kurgulayabilirler. Akabinde  bu filmleri seyredince, acaba ben neler hayal etmiştim romanı okurken diye, keyifli bir mukayeseye girişebilirim. Bayılırım buna... Ne güzel!


Peki... 1963 doğumlu Fransız yönetmen Michel Gondry'ın, 1920 doğumlu Fransız yazar Boris Vian'ın okumadığım romanı Günlerin Köpüğü adlı romanını sinemaya uyarlarken ne yapmış bil bakalım? Hey! Almış iki sevdiğim oyuncuyu bu filminde oynatmış. Audrey Tautou ve Romain Duris... Kadayıf üzerine kaymak yani... Şahane! Sorarım sana bu feleğin bana yaptığı güzel kıyaklardan biri değil mi gene?


Boris Vian ne yazık ki, Mezarınıza Tüküreceğim adlı romanının sinemaya uyarlandığı filmin galasında, 1959 yılında kalp krizi geçirerek dünyamızı terketmiş. Yattığı mekan cennet olsun diyeceğim ve bir değişiklik olmazsa film bizim memlekette gösterileceği mayıs ayına kadar Günlerin Köpüğü'nü edinip okumaya gayret edeceğim.  Ardından filmi tüm merakımla bekleyeceğim. Tanrım, teşekkür ederim.

10 yorum:

  1. desenize mayis ayini iple cekmem icin bir neden daha var :)

    YanıtlaSil
  2. yazını okuyunca çığlık attım desem :))) feleğin kesinlikle bana da bir kıyağı şimdi ben yıllık izindeyim ya yarın başlayacağım hemen günlerin köpüğünü okumaya yo hatta hemen bu gece başlayayım. bayan tatoo söz konusu oldu mu ise o filmi izlememek olmaz. çok sevindim çok bu filmi mutlaka izlemeliyim. ama önce hemen kitabını okumalıyım. sakın kitabı alma, okuyacağım ve hemen sana göndereceğim. kitap kardeşliği :))

    YanıtlaSil
  3. Evet, ben de merakla bekliyorum, duyunca çok sevinmiştim:)

    YanıtlaSil
  4. Harika bir haber :)Michael Gordy'i epey özlemiştik. Kitabı da edinip Mayıs'a kadar okuyorum. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. kitabı okumamıştım ama Audrey Tautou yu görünce el çırptım resmen. bayılıyorum kadına :) sayende haberdar oldum

    YanıtlaSil
  6. Dilara, hayal edip bir şeyi ya da birini beklemek ne hoştur değil mi?

    YanıtlaSil
  7. Kara Kitap, yok artık. Sen gönderme bana kitap mitap:) Yooo. Sıra bende artık. Bi du... Bi bekle:)

    YanıtlaSil
  8. Bahar, baharı bekleyen kumrular gibi bekliyoruz hepimiz:)

    YanıtlaSil
  9. Angelic, ben de okumak istiyorummm:)

    YanıtlaSil
  10. Lal, ben de hastasıyım bu kadının sahiden:)

    YanıtlaSil