26 Mayıs 2013 Pazar

Yaz Mevsimine Selam Çakmak...



Şşşttth! Sakın sesini çıkarma e mi!..  Çok şükür,  güneş az önce dünyanın bu köşesinden elini ayağını çekti. Güya ilkbahardayız değil mi? Nerdee? Sanki cayır cayır yaz günlerindeymişiz gibi.  Hava nasıl sıcak... Feci... Feci... Du bi... Elimde özel bir tarif var. Hiç yüksünmeden uygun adım marş bu yokuşta yürüyeceğim. Parmaklarımın ucunda seke seke evin patikasından bahçeye geçeceğim. Bu benim organize hazırlandığım oyunlarımdan biri.  Elimdeki tarife harfiyen uyacağım. Karanlık basar basmaz,  yaz hayallerimden biri olan Sıcak Bir Yaz Gecesi Yıldızların Altında Kitap Okumak hayalimi gerçekleştirivereceğim.  Bak şimdi...

Tarifi: (malzeme tek kişiliktir.)
***********************************
1 adet dut
1 adet bülbül
3 adet sivrisinek
1 adet varsa ağustosböceği
3-4 tane ateş böceği
Yazısız boş bir kitap
Bir üflemelik mum ışığı
1adet ay ışığı, yerlisi çıkmışsa dolunay
Yaslanmak için geniş gövdeli bir ağaç
Sık dokulu çimen
Bolca oksijen
Aldığı kadar sessizlik. 
İrili ufaklı taze yıldız
Sıcak yaz havası (gece toplanmış)
 

Not: İlla bahçe olmayabilir. Balkon ve teras da olabilir, ama aynı tadı vermeyebilir.




  Yapılışı:
********************************
 Bol oksijenli sıcak bir yaz gecesi, ay doğar doğmaz, bir adet dut bülbüle yavaşça yedirildikten sonra ateş böcekleri serbest bırakılır. Bir üflemelik mum yakılır, sivrisinekler ve ağustos böcekleri tek tek salınır. Ağaç gövdesine yaslanıp ya da çimenlere uzandıktan sonra boş sayfalı kitabın yapraklarına gökyüzünden taze yıldız serpiştirilir. Nane etkisi yapan yıldızların ferahlığı hissedilir hissedilmez, muma üflenir, gözler yavaşça kısılıp yaklaşık iki saat, iç çekilinceye kadar boş kitaba sarılarak hayal kurulur ve sessizliği dinleyerek uyunur."

Of! Ben var ya bu tarifi, Ferudun Oral'ın Fark Etmemişim Bilmiyordum adlı kitabında okumuştum. O günden sonra  sıcak bir yaz gecesi yıldızların altında kitap okuma fikrini, tarifine uygun olarak gerçekleştirmeyi aklıma koymuş, fena halde hayalini kurmuştum. Geçen sene yapmıştım. Ah! harikuladeydi. Du bi... Bu yıl zamanı geldi işte...  Sakın sesini çıkarma e mi? Çünkü bütün malzemem tamam. Şşşthh!.. Bana sadece,  aldığı kadar sessizlik gerek şimdi:)
 

2 yorum: