31 Ocak 2018 Çarşamba

Karikatür Betimleme 2-


Dün gece Şenol Bezci'nin karikatürünü betimleyip, görmeyen arkadaşlarıma mesaj atmış, anlaşılır olup olmadığını sormuştum. Sabah Mahmut'tan mesaj geldi. "Fiziksel durumlarını daha çok betimleyebilirsin. Mesela telaşlılar mı?" dedi. Arkadaşlarım yanımdayken betimlemenin daha kolay olduğunu anladım. Çünkü, bana sordukları sorulara göre anlatabiliyorum. Olsun, vazgeçmek yok.  Hemen  Mahmut'un direktifleri doğrultusunda betimlememe ilaveler yaptım.

"Bu karede, insanlar sağa sola yürüyorlar. Kiminin  başı eğik, kimi sırtını kamburlaştırmış. Hiç birinin yüzü gülmüyor. Mutsuz görünüyorlar. Tepkisizler. Telaşsızlar. Her birinin ya elinde ya boynunda denizde boğulmamak için  kullanılan can simitleri var. "

Mahmut'la sıkı bir mesajlaşmadan sonra, Şenol Bezci'nin yukarıdaki karikatürünün betimlemesini son duruma getirdik:

" Bu karikatürde konuşma baloncuğu yok. Sözsüz bir karikatür. A 4 büyüklüğünde bir zemin üzerinde farklı yönlere dönük insanlar var. Ayakları adım pozisyonunda, yüzlerinde dalgın bir ifade, kafalar öne eğik, kiminin elinde, kiminin boynunda can simitleri var."

Mahmut'a, görmeyen birine bir karikatürü betimlerken neye ihticım olduğunu sordum. 

"Göz ne görüyorsa, yorum ya da duygu katmadan anlatmak yeterli." dedi. "Baktığın gibi anlatırsan sanatsal betimleme, gördüğün gibi anlatırsan yalnızca betimleme olur. Ve sanatsal betimlemede mutlaka ama mutlaka kişisel izlenimlerin bulunduğu yorum vardır. O da ister istemez sinestezi mekanizmasını çoğu zaman olumsuz yönde etkiler" deyince, gene sineztezinin karşıma çıktığını anladım. Dedi ki Mahmut:

"O zaman sinestezi ile ilgili küçük bir tanım yapayım. Duyu organlarının işlevini duyudan algıya geçerken değiştirmek. Mesela kulakla görmek." 


(Nefise'nin kocası, Burak'ın babası.
Arkadaşım. Akıl hocam.
Boğaziçi Üniversitesi'nde Psikoloji okudu. 
Devlet Hastanesi'nde çalışıyor.
Deli Filozof
Çılgın öğretmen.
Beyaz baston eğitiminden tutun da, bilgisayar, kişisel gelişim, hukuk, psikoloji,
yabancı dil ve akla gelecek her konuda eğitim veriyor.)


6 yorum:

  1. Ben de çizdim son paylaşımımda yeni doğmuş bir bebek ve ilk tepkisi zeytin dalına sarılmak. Belki ilginizi çekebilir; sayfamda bekliyor zavallıcık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika bir çizim Profösör. Elbette ilgimi çekti. Sağolun.

      Sil
  2. bize de afiş çözümlemesi yaptırırlardı aynen böyle, bir an kendimi okulda hissettim :) kesinlikle konuşma balonu olmadan anlatılabilen ilustrasyonlar çok daha iyi oluyor ve zeka örneği.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şenol Bezci'nin sözsüz çizimlerini çok seviyorum. İki orijinal çizimi ofisteki odamın duvarında asılıdır. Etkileyicidir.

      Afişlerin betimlemesi de çok mühim Büşra. Arada bloğunda yapsan keşke.

      Sil
  3. Bence insanlara bir bıkkınlık gelmiş ama ölmek de istemiyorlar

    YanıtlaSil