29 Aralık 2020 Salı

ve Psikoloji ve Antik Yunan ve Biberiye ve Bellek

Yılın son haftası. İşim açısından en debdebeli günler. Çok yoğunum. Olsun. Evden  çalışıyorum ya mesudum. 

Yeni yılın ilk günü itibariyle sınavlarım başlıyor. Akşamları ders çalışıp hazırlanıyorum.  Lakin merakım çok. İlgim dağınık. Toparlayamıyorum. 

Mesela şu yukarıdaki bitkinin adı biberiye. İyi bilirim. Sahiden yemek pişirirken biberiye kullanmayı  tercih ederim.

Şimdi derslerden bahsederken, rotayı niye biberiyeye çevirdim, di mi? Gören Botanik okuduğumu sanacak. Vallahi değil. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji bölümü birinci sınıf öğrencisiyim. Bu akşam çalıştığım ders ne peki?  Psikoloji. Konu: Bellek. 

Biberiye ve Psikoloji...  Lütfen ne alaka demeyin. Bi dinleyiverin.

Günün yorgunluğuyla hocanın ders notlarını okumaya başladım. Yeniden yapılandırma süreci olarak bellek... Otobiyografik bellek... Flaş bellek falan çalışıyorum.  Sıra  bellek güçlendirme tekniklerine geldi. Hey!.. Konu tam benlik. Acayip merak etttim.  Heves içinde bir solukta okuyuverdim. 

Bellek, eski zamanlardan beri ilgilenilen bir konu olmuş.   Hatta belleğin kuvvetli olmasının akıllı ve bilgili olmanın bir göstergesi olduğu düşünülürmüş. Dolayısıyla her çağda bilginin daha iyi hatırlanması  önemliymiş. Bu hususta çok çeşitli stratejiler uygulanmış. 

İşte şimdi biberiyeye sıra geldi. Dersin notlarını yazan hoca, Antik Yunan akademilerine ilişkin görsellere bakarsanız, insanların başına çember şekilde yapraklı bir bitki dalı taktıklarını göreceksiniz diyor.  Bu dalın taze biberiye bitkisinin dalı olduğu ve bu bitkinin kokusunun hafızayı güçlendirdiği düşünüldüğü için takıldığı bilinmektedir, diyor. Hatta isterseniz siz de bu yolu kullanmayı deneyebilirsiniz, diye ekliyor.

Ders çalışmayı burada kestim. Haybeye debelenmeyeyim. Okuyorum. Kısa Süreli Bellek'e yükleniyor olmalı. Kısa Süreli Bellek'in tutabildiği bilgi genişliği ne kadar biliyor musunuz? 5 ile 9 birim bilgiymiş. Ve yaklaşık 30 sn. kadar tutabiliyormuş. Ne fena di mi? 

Buyrun, misalse ben. Okuyorum. Sınırlı miktarda bilgiyi kısa süre belleğimde tutuyor olmalıyım. Hoop uçuyor gidiyor.  Vah bana, yazık bana.

Madem biberiye işe yarıyor. Baksanıza Antik Yunan akademilerinde kullanılan bellek geliştirme yöntemiymiş.  Daha ne olsun.  Yarın taze biberiye alıp başıma taç yapacağım. Ders çalışmaya biberiyeli tacımla baştan başlayacağım. 

Böyleyken böyle:)


7 yorum:

  1. Ya annemde çayını iç diye tuttururdu haklıymış yine kadın🙈

    YanıtlaSil
  2. aynı durumdayım. okurken çok keyif aldığm şeyler bile aniden uçup gidiyor maalesef :(

    YanıtlaSil
  3. Aslında bilgiler uçmaz, elbette insanız bütün bilgileri aklımızda tutabilseydik canımız çok yanardı eminim. Bunun için hafıza haritası dedikleri bir yöntem var. Bir gece kulaklığımı taktım ve beni iyi hissettiren bir müzik açtım. Sonra gözlerimi kapattım ve çocukluğumdan başlayarak bugüne gelmeye çalıştım. Gerçekten de o an aklıma gelmeyecek şeyleri deşince bir bir aklıma düşmeye başladığını gördüm. Bir de gözlerinizi kapatıp görsel olarak zihninizde gezindiğinizi düşündüğünüzde çok daha fazla işe yarar buldum. Tavsiye ederim bir deneyin...

    YanıtlaSil
  4. Bu bitki hakkında ilginç yaklaşımlar var. Negatif enerjiler açısından da etkili olduğunu söyleyenler çok.

    YanıtlaSil
  5. Benim hafızam çok zayıf bu bilgilendirme Çok faydalı oldu mutlu yıllar

    YanıtlaSil
  6. kısa süreli belleğe gelen bilgieri uzuna atmak için o bilgiyle belli bir süre ilgilenmemiz , tekrarlamamız gerektiği öğretilmişti sanırım üniversite yıllarında. artık öyle
    bir aşamaya geldim ki kısa süreli bellekte herşey bende. uzuna geçiş yok
    valla yaşla birlikte bitti. hayret ediyorum sana sonra da takdir tabi ki.
    üniversitede okumak, ders çalışmak, bilgyi depolamak belli bir yaşta çok zor bence.
    çünkü çevremde de herkes bundan yakınıyor. artık iki satır şiir bile
    ezberleyemez hale geldim.
    bir de La Paragas blogunu okudum şimdi. sen takip ediyor musun bilmiyorum ama
    nermin yıldırım kitapları hakkında bir yazı yazmış. senin sevdiğin bir yazardı sanırım.
    bir bak istersen, ne düşündüğünü merak ettim çünkü.

    YanıtlaSil
  7. Hakikaten biberiyeleri taç yapıp takmalı başımıza:) İnanın denemek istedim:)
    Yeri gelmişken mutlu bir 2021 dilerim.

    YanıtlaSil