24 Kasım 2010 Çarşamba

Bir Öğretmenler Günü Yazısı Yazmak İstedim, Elim Bir Filme Gitti.


Heyy! Bilirsin değil mi  Edebiyat öğretmeni Mr. Keating’i... Bak eğer Mr.Keating'i tanımıyorsan... Hele hele Ölü Ozanlar Derneği'ni bugüne kadar seyretmediysen... Hele "hiç duymadım" diyorsan...  Lütfen bu satırdan sonra yazdıklarımı okuma, bırak burada... İnan tüm samimiyetimle söylüyorum, şaka yapmıyorum bu defa... Bu film seyredilmez mi? Of! "Carpe Diem!" dostum... "Carpe Diem!"... Anı yaşa!..  Bu filmdeki öğretmenin öğrencilerine verdiği en büyük hayat dersi izlenmez mi? Profesör Keating  öğrencilere bir şiir okutur... "Henüz vaktin varken tomurcuklarını toparla.. Zaman hala uçup gidiyor... Ve bugün gülümseyen bu çiçek, yarın ölüp, yok olabiliyor." Şiir okunduktan sonra öğretmen  "Henüz vakit varken tomurcukları toparla" dizesinin Latince ifadesinin "Carpe Diem" olduğunu, "Carpe Diem" in ne anlama geldiğini öğrencilerine sorar.   Bir öğrenci "Yaşadığın günü kavra!" diye cevap verir.
 

Acaba şair neden böyle duygu veren bir dize yazmıştır? Profesör Keating Carpe Diem'i öğrencilerine anlatmaya başlar. Der ki: "Hepimiz solucan yemi olacağız arkadaşlar! Buna ister inanın ister inanmayın ama bir gün hepimiz nefes almayı keserek öleceğiz." Sonra duvarda asılı olan, çok eskiden  bu okulda okumuş öğrencilerin  fotoğraflarını öğrencilerine gösterir.  Ve sözlerine şöyle devam eder: "Hiç geçmişten gelen yüzleri incelediniz mi? Kimbilir kaç kere bu fotoğrafların  önlerinden geçtiniz. Onlara daha  önce ciddi olararak hiç  bakmadınız. Onlar da sizler gibiydi. Aynı saç modeli. Tıpkı sizler gibi coşku doluydular. Sizler gibi kendilerini yenilmez hissediyorlardı. Sizler gibi hayata umut dolu bakıyorlar, çok büyük başarılara imza atacaklarını düşünüyorlardı. Peki onlar yapabileceklerini yapmak için çok  mu geç kalmışlardı? Çünkü şu an hepsi çiçeklere gübre olmuş durumdalar. Biraz dikkatle dinlerseniz hepsi size "Carpe Diem" diye fısıldıyorlar." Çocuklar hep birlikte yaklaşır ve eğilirler duvardaki siyah beyaz fotoğraflara... İşitmeye çalışırlar bir  vakitler kendileri gibi capcanlı olup şimdi ölü olan fotoğraftaki öğrencilerin fısıltılarını... İyice kulak kesilirler.. Arkadan öğretmen fısıldar... "Yaşadığınız günü kavrayın çocuklar... Yaşadığınız günü olağandışı kılmaya çalışın..." Filmin o sahneleri var ya offf... Büyüleyicidir.

 



Filmi anlatmak niyetinde değilim. Sadece filmin başında öğretmenin öğrencilerine verdiği bu hayat dersinin çok önemli olduğunun bilincindeyim. Hepimiz bir gün solucanlara yem, çiceklere gübre olacağız. Bundan kaçış yok. Şunu öğretiyordu Profesör Keating öğrencilerine... "Geri dönüş yok! Yaşadığın günü olağanüstü kıl! Anı Yaşa!" Böyleyken böyle işte... Bir Öğretmenler Günü yazısı yazmak istedim. Elim Ölü Ozanlar Derneği'ne gitti ne yapabilirim? Aslında filmde bir de Profesör Keating'in şiir üzerine bir muhabbeti vardır ki.. Of, of, of! Müthiştir! Dur bakalım... Şimdi anne sözü dinler gibi masum yatağa gitmeliyim. Sabah ola hayrola demeliyim:)

7 yorum:

  1. Ah o son sahne,
    İnsanın öğretmen olası geliyor ama öğretmen!

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Hayal Kahvem, film arşivimin 202.filmi Ölü Ozanlar Derneği severek 3 kez izledim..Öğrencilerine yaşam öğretisini kavrama yetisini veriş tarzı gerçekten çok güzel..İşte hatırlattın 4.kez izleyeceğim seviyorum felsefe içerikli filmleri..:)

    YanıtlaSil
  3. Insanat Hocam burdayken, film tavsiye etmek pek bana düşmez ama; bence bu filmin devamında "IF...." de izlenmeli. :))

    (http://www.imdb.com/title/tt0063850/)

    YanıtlaSil
  4. Olur mu öyle hiç hocam sayenizde hatırladım IF'i bloga koymayı unuttuğum bir eser Malcolm McDowell'ın Alex'ten ibaret olmadığının bir kanıtı.
    Hatırlatma için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. aman hocam, reca ederim :)
    benim naçizane sıralamam şu şekilde olur gibime geliyor, yani bunları peşpeşe izlemek lazım diye düşünmekteyim:

    Monalisa Smile
    Death Poets Society
    If...
    Clockwork Orange

    selamlar :)

    YanıtlaSil
  6. İyi ki Öğretmenler Günü olmuş da, sen bu şahane filmi hatırlayıp yazmışsın. teşekkürler doğrusu ;)

    YanıtlaSil
  7. Hep birlikte Ölü Ozanlar Derneği'ni hatırlamamız iyi oldu demek ki? Ne güzel!

    YanıtlaSil