12 Ocak 2011 Çarşamba

Taraftar Ruhlu Olmak Ne Demek?


Taraftar ruhlu olmak diye bir deyim var mı bilmiyorum? Eğer yoksa bile artık var. Çünkü  şimdi  ben uydurdum.. Sana bir şey söyleyeyim mi benden ne hakim olur ne de sinema eleştirmeni. Neden mi?  Çünkü ben asla taraf tutmadan duramam ki. Sevdi mi ölümüne sever, diye bazı insanlar için haybeye söylenmemişler. İşte onlardan biriyim ben. Eğer sevdiysem, mümkün değil  asla kusur görmem. Sen bir oyuncunun  ya da yazarın takım tutan fanatik taraftarı gibi seyircisi ya da okuyucusu  oldun mu hiç? Uzun zamandan sonra film çevirmişse ya da yazmışsa hele, büyük bir heyecanla  filmini seyrettin ya da kitabını alıp okudun mu? Takımını çılgınca tutan taraftar, gol atınca takımı   kanatlanıp uçar, gol yiyince ise salya sümük ağlar ya... Ben de  sevdiğim yazarın kitabını okurken, her satırının ritminde yazarla dans ettiğimi hissederim ya da yazmadıysa uzun zaman  içimi efkar kaplar ve derin bir  "off" çekerim. Sevdiğim oyuncular için de durum aynen böyle. Sevdiğim oyuncuların ve yönetmenlerin filmlerini  sabırsızlıkla beklerim. Koşulsuz bir sevgi durumu bu... Gülme öyle... İlla ki  vardır benim gibi birileri.. Duygularını abartmaktan hoşlananlar hani...

 

Niye bunları anlatıyorum biliyor musun? Hani  Yavuz Turgul yönetmenliğinde Şener Şen yeni bir film çevirdi ya... Av Mevsimi... Nasıl bu filmin yolunu gözledim anlatamam. Şener Şen'in  bütün filmlerini sevmişimdir. Şener Şen... Taa Ertem Eğilmez'in  Hababam Sınıfı'ndaki Badi Ekrem tiplemesinden yüreğimde yer etmiştir.  Süt Kardeşler'deki sinirli abi Hüsamettin, Çöpçüler Kralı'ndaki Zabıta Şakir'i, Davaro'daki Sülo  tiplemelerini unutmak mümkün mü? Ya Namuslu'daki o dürüst kendi halindeki Ali Rıza hali...  Son filmlerine hiç girmiyorum. Eşkiya, Muhsin bey  misal... Hangi birini yazsam? Hepsi birbirinden müthiştir.
 

Memleketimin büyük bir sanatçısıdır Şener Şen. Ondan tarafım. Başka türlüsü mümkün değil. Bu kez Av Mevsimi adlı son filminde, çok değerli bulduğum Çetin Tekindor ve Cem Yılmaz'la birlikte oynayacaklardı. Filmin konusu diğerlerinden  çok farklıydı. Çünkü bu bir polisiye filmdi. Memlekette kaç tane polisiye film çevrildi ki? Yavuz Turgul'un  da ilk polisiye denemesi.. Şener Şen  değişik bir tip canlandıyordu. Avcı lakaplı deneyimli bir polis müfettişi... Şener Şen ve Çetin  Tekindor büyük ustalar. Onların oyunculuklarına nasıl laf edebilirim? İcabında bir bakışlarına fitim.  Ya Cem Yılmaz... Of, bu filmindeki  oyunculuğuyla  bence sanatının  zirvesindeydi. Ben taraftar ruhlu biriyim.  Filmi seyrettim. Yüreğimi dinledim. Ne yalan söyleyeyim ben Av Mevsimi'ni sevdim.


6 yorum:

  1. Vallaha yetişemiyıorum size.. Yaşlılıktan sanırım..

    YanıtlaSil
  2. Haklısın Vildan ben de çok sevdim filmi. İnan senaryo menaryo aramadım. Figüranlarına kadar hepsi mükemmeldiler. Tam bunları yazmışken parmaklarım karıştı ve sayfa gitti. Acaba yazmamam mı gerekiyordu. Bu bir işaretmi diye düşündüm. Geveze diline hakim olabilirmi? işte yine yazıyorum. Şener Şenin bir de tv dizisi vardı eskiden 7den 70e herkesin sevdiği. Adı İkinci Bahardı. Ne hoş dizi idi. Bazen şener şen için ne ara oturakları rollere başladı diye düşünürüm. Yoksa iki tane şener şen var da bizmi bilmiyoruz. İyiki bu diziler var. Benim gibi evim insanları galiba sanatçıların farkında olmaya diziler sayesinde başladı.
    Savgilerimle.

    YanıtlaSil
  3. Selam profösör, yaşla ilgisi yok merak etmeyin.
    Abartmayı seven biriyim. Yazıları da abartıyorum sanırım..

    YanıtlaSil
  4. Evet Dilek bak ben unutmuşum İkici Bahar'ı:)
    Ne tatlı bir diziydi değil mi? Sağolasın..

    YanıtlaSil
  5. Peki Neşeli Günler'deki amca Ziya? Ben de izlemeyi planlıyorum Av Mevsimi'ni, hakkında çok iyi şeyler duymasam da...

    YanıtlaSil
  6. Hey Burcu demek siz de Şener Şen taraftarısınız:)
    Seyredin filmi. Söylenenleri boşverin. Bu kez değişik bir Şener Şen seyredin. Hem de polisiye..
    Ne dersiniz? Sonra yazın bize bakalım beğendiniz mi:)

    YanıtlaSil