13 Ekim 2011 Perşembe

İzmit'ten Trene Binip Kayseri'ye Mantı Yemeye Gitmeyi Hayal Etmek...


Geçen hafta trenle ilgili yazı yazınca, o kadar heves ettim ki trenle seyahat etmeye. En son ne zaman trene bindiğimi düşündüm. Düşündüm... Düşündüm... Hatırlayamadım yeminle. Memleketimde bir şehirden diğerine trenle gitmeyi nasıl arzu ediyorum anlatamam. İstanbul'a değil ama. Daha uzun bir yola. Mesela canım pastırma ya da bir kaşığa 40 tane sığan mantıdan yemek için Kayseri'ye gitmek istese, İzmit'ten Kayseri'ye tren var mıdır ki? Yolculuk kaç saat sürer peki? Gece binsem trene. Şöyle muhabbeti yerinde insanların oturduğu bir kompartımana denk gelsem.. Hatta yanımda bağlamam da olsa. Henüz çok öğrenemedim ama... Boşveeer!.. İyi bağlama çalıyormuşum mesela. Hayal bu ya!.. Ben çalsam, hepbirlikte türkü söylesek. Hangi türküler var Kayseri ile ilgili ki acaba? İlla Kayseri türküsü olmasın canım. "Çemberimde gül oya, Gülmedim doya doyaaa" diye başlıyormuşuz. Sonra yolculardan biri Ege'li olduğu için, bir efe türküsüne geçiyormuşuz. Vuruyormuşum bağlamamın tellerine... "Şu Dalma'dan geçtin mi? Soğuk sular içtin mi? Efelerin içinde, Yörük de Ali'yi seçtin mi?" diye çevreyi rahatsız etmeden, usul usul çalıp söylüyormuşuz. Hatta Ege'li yolcu dayanamayıp kalkıyormuş yerinden de, "Hey gidinin efesi, efelerin efesiii" diye dizini yere vura vura hem türküyü söyleyip hem de oynuyormuş. Of ya! Şahane olur vallahi. Şimdi ben bu hayalde Karadeniz türkülerine hiç geçmesem keşke. Yoksa kendi hayali yazdıklarımdan, kendim etkileneceğim gene... Bulacağım bir deli horon müziği... Ayağımı yere vura vura oynayacağım... Evi ayağa kaldıracağım. Of ya! Trenden nasıl geldim ben deli horona? Hey!! Aklıma ne geldi biliyor musun? Kemençe çalmayı öğrensem mi acaba?


 

15 yorum:

  1. ama ben bu yaziya hem guldum hemde derin bir aaah cektim .. icimden ilk ucaga atlayip turkiyeme yol almak gecti ama olmuyor oyle iste .. maalesef olmuyor ..bu arada benimd eicimde ne hikmetse saz calmayi ogrenmek gecti : )

    guzeldi yazi .. buruk bir tebessum esliginde okudum ama cok guzeldi : )


    sevgiler ..

    YanıtlaSil
  2. Müthiş bir hayal gücün var Hayal Kahvem...
    Beni de o trene bindirsen,hayallere dalarak gitsek ama benim aklıma hep Anna Karenina geliyor onun gibi cam önünde oturup , roman okumaya çalışacağım belki de roman yazacağım:))

    Baykuş gözüyle

    YanıtlaSil
  3. Kayseri türküsü olarak da gesi bağları olurdu :)

    YanıtlaSil
  4. hayal olmasın hayal kahvem, gerçekleştirelim :) pelin doğmadan önceki yıl ayarlayıp 4 kız atladık trene doğru konyaya. kimsemiz yoktur orada ama trenle nereye gideriz demiştik. 1 hafta tüm koyayı gezmiştik. hala kızlar 2.tren festivalini bekliyorlar :)

    YanıtlaSil
  5. Biz bandırma tireninde tanışmıştık.. Ordaki bakışla bugünlere kadar geldk. Tiren yolculuğu iqçimde bir sürü anıyı barındıran hayatımın kimyasını oluşturan bir gerçektir. Bağlama çalmasını bilmeseniz bile tıngırdatmak bile yeterldir. Bu yaştan sonra ben bile ağız mızıkası kullanıyorum. çantamdan eksik etmem. Tavsiye ederim..

    YanıtlaSil
  6. Selam Profösör, ne hoş bir paylaşım:) Demek trende tanıştınız ve bu günlere geldiniz! Ne öyküler vardır trenlerle ilgili... Birgün sizin öykünüzü okuruz belki:))

    YanıtlaSil
  7. Buket ben de hayal etme hastalığı var sanıyorum:) Ben bazı şeylerin sadece hayalini seviyorum:))

    O değil de Buket, yapalım valla... Gidelim memleketin bir ucuna tirenle... Sen organize et, bağlama benden:))

    YanıtlaSil
  8. Selam By Tükancı, evet Kayseri türküsü olmalı değil m? Gesi bağları dediğine göre:) Sağolun.

    YanıtlaSil
  9. Natali, ben memleketin yollarında dolanalım diyorum, siz Rus steplerine uzanıyorsunuz:)
    Neyse roman yazmayı hayal ediyorsunuz ya... Şahane!

    YanıtlaSil
  10. Lo-Lâ siz yurtdışında mı yaşıyorsunuz? Aaaa! Hımm. Ben bile memlekette özliyorum böyle şeyler yapmayı, siz gurbette daha etkilenirsiniz elbette:)KOlaylıkla dilerim.

    YanıtlaSil
  11. İnşallah.. Anılarımızı paylaşırız..

    YanıtlaSil
  12. Tren yolculuğunu ben de çok seviyorum. İlk defa Anadolu Ekspresinde istanbula gitmiştim tavuk horoz filan da vardı trende. En son 2 ay evvel ankara-eskişehir arası gittim.
    Bu arada 26-27 ekim de kayseriye gideceğim pastırma der ısrar edersen yollarım ne dersin? Elbet gidip almanla bir olmaz ama aklında bulunsun:)

    YanıtlaSil
  13. Heyy! Du bi ben de sizinle geleyim bari:)

    YanıtlaSil
  14. adaa kayseri arasında tren seferlei var;bu demek oluyorki adanaya gemi ile yolculuk?iyi fikir,hoşçakal

    YanıtlaSil