5 Kasım 2012 Pazartesi

Dünya Değişiyor Dostlarım.


"Dünya değişiyor dostlarım. Günün birinde gökyüzünde, güz mevsiminde artık esmer lekeler göremeyeceksiniz. Günün birinde yol kenarlarında, toprak anamızın koyu yeşil saçlarını da göremeyeceksiniz. Bizim için değil ama, çocuklar, sizin için kötü olacak. Biz kuşları ve yeşillikleri çok gördük. Sizin için kötü olacak. Benden hikayesi."
 Sait Faik Abasıyanık - Son Kuşlar adlı öyküsünden.


Barış Bıçakçı'yı hiç ama hiiç tanımam.  Fotoğrafına hiiç denk gelmedim. Genç yaşta ölen yönetmen Seyfi Teoman'ı, uzun zaman Barış Bıçakçı zannettiğimi tüm mahcubiyetimle itiraf etmeliyim. Yoo, Barış Bıçakçı'nın kitaplarını bilirim.  Özellikle Bizim Büyük Çaresizliğimiz adlı romanını okuduktan sonra, Hayal Kahvem'e o kadar çok yazı yazmıştım ki anlatamam. Tuhaflık bende ya... Bu kez romandan yazılacak onca konu dururken, ben her defasında romanın yemekle ilgili kısımlarıyla ilgilenmiştim iyi mi? Ne yapayım? İştahlı biriyim.  Peki, hem kitaplara hem yemekle iştahlı biri, okuduğu kitapta yemekle ilgili bölümler olunca sevinmez mi? Bırak sevinmeyi, Bizim Büyük Çaresizliğimiz'de, o kadar çok yemekli anlatım vardı ki, tam manasıyla delirmiştim yani öyle söyleyeyim. Şimdi elimde Barış Bıçakçı'nın Sinek Isırıklarının Müellifi adlı kitabı var. İnanmayacaksın ama, bu kitabın içinde acaba yemekle ilgili  neler çıkacak karşıma diye fena halde merak etmekteydim. Du bi... Daha kitabın ilk sayfalarındayım.  Hımm... Romanın kahramanı olduğunu düşündüğüm Cemil, on iki yıl inşaat mühendisi olarak çalıştıktan sonra istifa ettiğini, dokuz yıldır evde olduğunu, bu nedenle yavaş, sakin bir hayat sürdüğünü, yirmili yaşlarında şiir yazmaya uğraştığını, beceremediğini düşünüp bıraktığını söyler. Şimdi  yazdığı romanıyla, yaşadığı Ankara'dan kalkıp İstanbul'a gelmiştir.Bir yayınevinin müdürüyle görüşmektedir. Cemil'in romanıyla ilgilenecek editörle tanışmak için, birlikte üst kata çıkarlar. Cemil, yayınevinin müdürünün konuşmalarından, hele gereksiz ve sevimsiz komiklik çabalarından hiç haz etmez.  Müdür koyu maviye boyanmış bir kapıyı "Burası bizim imalathane" diye açıp, gülünce, Cemil artık müdürün bundan sonraki şakalarına gülmeyeceğine dair söz verir. Ve kendi kendine şöyle bir şey söyler: "Karahindiba tohumu değilsin, kırk beş yaşında bir adamsın." (s11)


Sana bir şey söyleyeyim mi, sevdiğim kitapları oturayım da bir solukta bitireyim diye asla gayret sarfetmem. Haz almak için kitap okuyan biriyim. Okuduğum kitapla, kendi usulümce dans etmeyi iyi bilirim. Cümlelerin melodisini yüreğimle dinlerim. Kendi ritmini kendi tayin eden kitapları severim. Elimdeki altı üstü yüz atmışaltı sayfalık bir roman. Ne olacak ki? İstesem bir solukta okuyabilirim. Yooo, bu kitabı aceleyle okuyamam. Yazar haybeye kitabın ismini Sinek Isırıklarının Müellifi koymamış öyle değil mi? Kitabı müellif yani otorite tayin ettim. Kitabı okurken, her sinek ısırışı gibi  acı hissettiğimde durmaya karar verdim. İlk acıyı hissetmiştim işte. Allahım, köyde yaşıyorum güya değil mi? Doğayla iç içe olmam gerekir. Nerdeee? Köyüm bir vakitler fındığı, kirazıyla ünlüydü. Hele o bazı bağlarında yetişen çavuş üzümleri... Hepsi hayal sanki... Çünkü onların yerlerinde koca koca siteler, binalar, toplu konutlar var şimdi. Karahindiba nedir diye sorsam, şimdinin kaç çocuğu bilebilir ki? Oysa ilkbahardan sonbaharın ortalarına kadar açan bu çiçeği nasıl severdim.  Önce sarı papatya gibi olan karahindibalar, bir anda tohumlarını taşıyan beyaz tüysü toplara dönüşüverirlerdi. Nasıl merakla elime alır, dilek tutar, sonuna kadar içime çektiğim havayı heyecanla bir nefeste çiçeğe üfleyiverirdim. Ardından hayranlıkla beyaz tüylerin havada uçuşmalarını seyrederdim. Çocukluk işte... Bir nefeste tüm tüyleri uçurursam dileğimin olacağını farzederdim. Bu benim gibi biri için fena halde hayal kışkırtan bir vaziyetti. Acaba tek bir karahindiba çiçeğinden havalanan onlarca beyaz tüyler nerelere giderlerdi ki? O tüycüklerin tohum olduklarını söylemişti büyükannem.  Hep aynı yerde hep aynı çocuk olmak ne sıkıcı bir şeydi. Oysa karahindiba çiçeğine üfleyip, tüyleri uçurmayı becerdiğimde, benim nefesimle dünyanın rüzgarı adeta birleşirdi. Her bir beyaz tüy, yeryüzünün ayrı bir coğrafyasına düşüverirdi. Benim nefesimle uçuşuyorlardı ya, her birinin gittiği yere sanki ben de gidiverirdim. Yeryüzünün bambaşka diyarlarında büyüyüveren, o anda bana olduğu gibi başkalarına da özgürlük  hisleri veren,  başka başka karahindiba çiçeği olduğumu hayal ederdim. İşte romanın "Karahindiba tohumu değilsin, kırk beş yaşında bir adamsın." cümlesi bana bir sinek ısırığı gibi geldi. Acı hissettim. Kitabı kapattım. Buğulu gözlerimle kitabın kapak fotoğrafına  baktım. Koca koca ruhsuz binalar... Ve binaların çook uzağında salınan son karahindibalar...  Yüreğimdeki ısırığı iyice kaşıdım. Kanattım.


16 yorum:

  1. Ahhh dostum,dünya çoktannn değişti ne yazık ki... müzik ve karahindibağlar,özellikle çok güzel yazın, üfledi,savurdu benii=)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oya, Nefesim sana kadar geldi demek ki! Sevindim:)

      Sil
  2. maalesef acımasızca yok ediyoruz doğayı
    bizden sonrakilere her anlamda kurak bir dünya bırakıyoruz
    çevremiz betonlaşırken yüreklerde betonlaşıyor sanki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ays, feci vaziyette betonlaşıyoruz. Dünya betonlaştıkça yürekler de betonlaşıyor ya, katmerli fena... Çok fena...

      Sil
  3. Barış Bıçakçı'yı her okuduğumda, elimdeki kitap bitmesin diye yavaş yavaş okuyorum. Öyle güzel anlatıyor ki ayrıntıları, günlerce aynı cümleleri okuyabilir ve o dünyada yaşayabilirmişim gibi hissediyorum. Bu da benim Sinek Isırıklarının Müellifi yorumum :-) http://posta-kutusu.blogspot.com/2011/11/yaz-tatilinde-bir-sey-okudun-mu-diye.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hey, çok merak ettim. Çevirmen yazınızı hemen okuyacağım:)

      Sil
  4. Oldu mu şimdi bu? Oysa yazı ne de güzel başlamıştı. Ama sonu kanattı!? Yüzümdeki tebessüm siliniverdi vallahi bir anda. Ne karahindiba kaldı ne de patlatıp durduğumuz yabani kavunlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla Mit, sinek ısırığının acısı az değildir ki:) Acıtır, kanatır öyle değil mi:)

      Sil
  5. Anlatmak istediği mesaj güzel ama ben kitabı hiç beğenmemiştim. Bence çok gereksiz iç karartılarıyla dolu bi kitaptı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tully, ben henüz kitabın başlarındayım. Ve bu kitaptan çok yazı çıkaracağımı düşünüyorum.

      Yoo, ben sevdim Tully. Her bölümde bir sonraki bölümü merak ediyorum:)

      Sil
  6. Çok çok sevdiğim bir yazar ve şimdi yanımda duruyor Sinek Isırıklarının Müellifi... Okuyalı da epey oldu, acaba yeniden baksam mı satır aralarına?

    Bir de hakan Bıçakçı var. Sadece soy isim benzerliği, daha farklı, daha gizem üzerine kurulu romanların yazarı... Onu da severim.

    Her iki yazar da okunası...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cüneyt, Hakan Bıçakçı'nın hiç kitabını okumadım sanıyorum. Aaa, niye okumadım acaba:) Tamam, ilk fırsatta okuyacağım:)

      Sil
  7. Barış Bıçakçı.. yakın dönemin Oğuz Atay'ı, Yusuf Atılgan'ı olarak anılır. Anılır anılmasına da ben Barış Bıçakçı olarak anılsın isterim. Kısa cümlelerin, parçalı- kesik metinlerin yazarı. Yaşamın kesintili akışkanlığının dilbazı. Yere bir süre paralel gitmeden, çakılmayan (yitik) kahramanların müellifi.. Dün, elim gitti geldi kitabevinde, Sinek Isırıklarının Müellifine ama kıyamadım, kimsenin kısmetini kesmek istemedim. Sıra gelmeyecekti çünkü, kitaplıkta bekleyecekti. "Kalsın, kimin hakkı ise gelsin alsın." dedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke alsaydınız kitabı Avram. Dursaydı biraz evde ne olacak ki. Bazı kitaplar sabırla beklerler. Eminim Sinek Isırıklarının Müellifi'de sabırla beklerdi:)

      Sil
  8. bu kitabı okuyunca ağlayasım gelmişti. Acayip saçma ve gereksiz bir kitaptı açıkçası :/ Ve benim gibi düşünen birini daha bulursam kesin evlenirim onla :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sahi mi Hayal Meyal, inanın bu kitap bana fena halde eğlenceli geldi.
      Cemil'in kitaplarını okuduğu yazarlar hep benim sevdiğim yazarlar iyi mi? Sadece bu sebeple bütün gün havalı havalı dolanıp durdum sözgelimi:)

      Sonra, kitap merak hislerimi nasıl kışkırttı anlatamam.
      Bu kitaptan çok yazı çıkaracağıma eminim:)

      Hayal Meyal, aynı fikirde olmadığımız için özür dilerim:))

      Sil