24 Ekim 2017 Salı

Segen Kuguş Digiligi Bigiligiyogor Mugusugun?


Ankara'daki  Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi'nin varlığından haberdar olunca, somut olmayan kültürel miraslarımız nelermiş diye merak ettim. Masallar, efsaneler, bilmeceler, atasözleri, fıkralar, halk hikayeleri, karagöz, meddah, kukla, geleneksel yemeklerimiz, halk hekimliği, halk takvimi, dokumacılık, telkâri, nazar boncuğu, bakırcılık, ebru,  halk mimarisi, doğum, düğün, nevruz kutlamaları, ölüm ritüelleri diye kısaca özetleyebilirim. 


Konuyla ilgili haber ve yazıları okurken, "kuş dili, lavaş ve çinicilik" in de UNESCO'nun somut olmayan kültürel miras listesine yer alması için girişimde bulunduğumuzu öğrendim. Lavaş ve çiniciliği anladım. Kuş dili ne oluyor ki diye merak ettim. Araştırınca şaşırdım kaldım. Giresun'un Çanakçı ilçesinde, coğrafyanın engebeli olması sebebiyle yöre halkı yaklaşık 500 yıl önceden beri  birbirleriyle iletişim kurmak amacıyla  kuşdili kullanıyorlarmış.  Halk eğitim merkezlerinde kurslar açılıyormuş ki, memleket olarak teknolojiye hemencecik alıştık ya, kuşdili unutulmasın, nesilden nesile aktarılsın isteniyormuş. 


Nasıl heyecanlandım anlatamam. Lakin tam anlayamadım. Kuş dili ne demekti? Kuş dili nasıl konuşulurdu? Durur muyum? Hemen sanal aleme göz attım. Meğer kuşdili, ıslıkla haberleşmeymiş. Türkçe'nin ıslıkla çalınan şekliymiş.  Uzak mesafelerde iletişim kurmak için kullanıyorlarmış. Allahım yarabbim... Müthiş! Ben bunu neden daha önce duymadım? Bencileyin tamtam ve dumanla iletişim yollarını sular seller gibi bilen Zagorsever biri, memleketimin somut olmayan kültürel değerleri olduğu söylenen,  ıslıkla iletişim yolunu nasıl bilmez? İtiraf etmeliyim, önce kendimi berbat hissettim. Lakin "bilmemek değil öğrenmemek ayıp" denir bizim köyde... İcabında atlar giderim valla  Kuşköye:)

Ayrıca Türkiye'de Giresun'un Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy'de kullanılan kuşdili olan ıslık dili var ya, sadece bizim memlekette değil, İspanya, Fransa, Çin, Meksika'nın bazı bölgelerinde de kullanılıyormuş. 

Bakınız, ŞURADA hem açıklamalı anlatıyor hem uygulamayı gösteren video var. Bayıldım:)


9 yorum:

  1. Bigiligimigilmegez miyiz? :)))Higiçç..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. küçükken kuş dili diye böyle konuşurduk değil mi mehtap? Ama bu kuşdili başka. Resmen ıslıkla konuşuyorlar. Her kelime için ayrı bir ıslık sesi var. şahane değil mi?
      verdiğim linkteki videoyu seyrettin mi? nasıl haberleşiyorlar... çok şeker...

      Sil
    2. TVde izlemiştim bir süre önce.Çok ilginç gerçekten:)

      Sil
  2. kuş dilini ben de çok merak ediyorum. gerçekten öğrenmek isterdim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. birlikte öğrenelim büşra.
      "Almanya'da Ruhr Üniversitesi'nde görev yapan nörolog Prof. Dr. Onur Güntürkün ve çalışma arkadaşları 'ıslık dili' konuşan 31 Kuşköy sakini üzerinde deney yaptı." diye bir haber daha var verdiğim linkte. Prof. Onur Güntürk'ün hayatı da çok etkileyici. bak burada:

      https://onedio.com/haber/asla-pes-etme-turk-hawking-onur-gunturkun-un-ilham-verici-hikayesi-567573

      Sil
  3. Çok ilginç bir haber. Küçükken kuş dili konuşmaktan çok hoşlanırdık. Meğer kuş dilinin anlamı başkaymış. Henüz inceleyemedim. Mutlaka okuyacağım.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sahiden çok hoş. Türkçe'nin ıslıkla çalınmasına kuşdili deniyor. Resmen cümle cümle haberleşiyorlar. Ekteki linkte video var Makbule...

      Sil
  4. ahahahaaaaa :))
    Ogoytugunugu bugu şegekigildege kogonuguşagaragak degelidirtigiyogorugum :))))
    Konuşması iyi de yazması çok zor oldu yalnız :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oytunla Hayat, başlığa öyle yazdım ama asıl bahis konusu olan ıslıkla çalınan kuşdili, videoyu izledin di mi:)

      Sil