4 Mayıs 2009 Pazartesi

"Yeniçeri" Diye Bir Çizgi Roman Kahramanımız Varmış!


"Topkapı'da hologram Yeniçeler dolaşacak" diye bir haber okuyunca, hayalperest ruhum depreşti. Bir elimi koydum yanağıma ve kendimi ışınladım Topkapı Sarayı'na. Konu daha ihale aşamasında olmasına rağmen, ben çoktan Saray'daydım ve Yeniçerilerle Topkapı Sarayı'nı dolaşmaya başlamıştım bile. Keşke Yeniçerilerle ilgili bir çizgi romanımız olsa, kahramanlık filmleri çevrilse mesela, diye düşünerek konuyla ilgili yazıları sanl ansiklopedide araştırıyordum ki, gözlerime inanamadım. Çizgiroman.genç.tr diye bir sitede 2004 tarihli "Özel Dosya-Amerikan Çizgi Romanı, Türk Politik Hayatının Aynasıdır! : Yeniçeri" başlıklı bir yazı gördüm. Bir araştırma yazısıydı ve yazarı ÇROP ve TERSNİNJA'dan tanıdığım, Sarp bebeğin babası Ümit Kireççi'ydi.

Üç dizilik bu çok ilginç araştırma yazısını (http://www.cizgiroman.gen.tr/dosya/28 ) siteden girip mutlaka okumalısınız. Ben Ümit Kireççi'nin yazısından bir bölümü buraya alacağım:

"1566 yılında DC okurlarının yakınen tanıdığı iblis Etrigan, İzmit’e - (dikkatinizi çekerim benim yaşadığım şehre:) -yaratık ordusuyla saldırır. Kanuni Sultan Süleyman şanlı ordusuyla karşı koysa da başarısız olur. Bu sırada Merlin ortaya çıkar ve Arthurvari bir Excalibursal buluşla, Kanuninin kılıcını taşa saplar, bir büyü kitabını da yanına bırakır. Etrigan avucunu yalar ve gelecekte dönmek üzere gider. Yıl 1999 İzmit depremi. Doktor Selma Tolon, depremzedelere yardım ederken yeraltına düşer. Kılıcı ve kitabı bulur, çarşaflı şalvar karışımı, kırmızı üstüne ay-yıldızlı kostümlü Yeniçeri’ye dönüşür, ilk icraat olarak da Türkiye başbakanını teröristlerin suikastinden kurtararak vatanseverliğini dışa vurur.Aslında dergiyi okuma imkanı bulanlar benimle hem fikir olacaklardır. Çıkış öyküsü fazla basit ve fazla zorlama kurmaca; ancak yer yer türkçe konuşmaların geçmesi, isimlerin türkçe olması inanılmaz bir zevk veriyor. Bir de hayal ettiğimiz gibi kahramanlık merkezi olarak İstanbul yerine İzmit merkez alınmış. Dahası ülkemizi temsil eden süper kahraman da bir kadın olmuş (Ben çok hoşlandım ama acemi çizerler nedense hep bayrak desenli bir erkek kahraman çizmeye eğilimli oldukları için hayal kırıklığına uğramış olabilirler)." Aynen böyle yazmış Ümit Kireççi.


Neticede anladım ki:

1- Demek ki Yeniçeri adında bir çizgiroman kahramanımız var.
2-Bu kahraman İzmit'te yeraltına düşüyor ve Yeniçeri'ye dönüşüyor.
3-Bu kahraman hem Yeniçeri, hem İzmitli, hem de kadın:)
4- Bu yazının yazarı ise Ümit Kireççi!

Bu kadar güzellik bir arada olabilir mi? Şimdi bakın, bugün okuduğum bir gazete haberi, ve bendeki merak tabii, beni nerelere getirdi? Sizce de çok ilginç değil mi?  Ve hayat ne tesadüfler ve ilginçliklerle dolu öyle değil mi?

3 yorum:

  1. Bu kadar da raslanti olmaz ya! Cok harika bir raslanti olmus.. Hemen internetten yeniceri'nin gozuktugu iki cizgi romani da siparis ettim... Cok merak ediyorum, umarim odemede bir sorun cikmaz da birkac gun icinde elime ulasir.. Okuyunca yorumlarimi ekleyecegim:D

    YanıtlaSil
  2. Aaa! Buldun demek ki kitapları! Çok sevindim...
    Ben de yorumunu merakla bekleyeceğim.

    YanıtlaSil
  3. Eveeet, gec olsun guc olmasin, yorumumuzu yapmadan gecmeyelim:) Yeniceri'yi okudum ve bayildim.. Guzelligi cok kotu olmasinda! O kadar kotu yazilmis bir hikaye ki harikulade:) Icinde muthis espriler var ve bence devamli bir karakter olsa cok tutardi.. Turk kizimizi, Batman'le, Wonder Woman'la, Green Lantern'la beraber gormek gurur verici tabii:p Batman'in oyle bir hikayesi var ki cizgi romanda sahane.. Zaten anlattim bunu size ama.. Batman kotu generalin yerini bulmak icin askerlerinden birini ayagindan tutup binanin catisindan sallandiriyor, salladikca salliyor, bagirdikca bagiriyor. "Soyle" diyor, "Nerede komutanin??!", adam tabi kendide degil ne diyecegini de bilemiyor korkudan bagiriyor "Batmaaan, Batmaan" diye.. Green Lantern diyor ki Batman bu adamdan hayir gelmicek korkudan geveliyor.. Batman diyor ki hayir bize soylemesi gereken her seyi soyledi.. Evet diyor Yeniceri, green lantern Batman sadece bir super kahramn degildir, ayni zamanda turkiyenin guneydogusunda bir sehir, General Batman'da olmali diyor.. Hahahahah cok guldum ben bu cizgi romani okurken.. Cok eglendim..

    YanıtlaSil