14 Eylül 2010 Salı

Samanyolu Şarkısı Ve Aşure


Alpay'ın "Eylülde Gel" şarkısı da tıpkı Berkant'ın "Samanyolu" şarkısı gibi "ömür boyu sürecek" türde bir şarkı değil midir? Kesinlikle öyledir. Tamam… Bunu dinleyipte öğrencilik yıllarına gitmeyen, aklına o günleri getirmeyen yoktur sanırım değil mi? Hani Alpay'ın "Eylül'de Gel" şarkısı bana "kıvırcık salata" yı hatırlatıyordu ya.. İşte burada... Bekant'ın "Samanyolu" şarkısı ise neyi anımsatır bana biliyor musun? Dinle...

Annem senede bir gün aşure yapardı. Ne aşure ama... Şahane mi şahane... Okuldan gelip mutfak tezgahının üzerinde dizim dizim aşure kaselerini görünce... Sırtımdaki çantayı fırlatır atardım yere… Ellerimi iki yana açardım. Şarkı söylerdim aşureye… “Sen kalbimin mehtabısın güneşisin… Sen ruhumun vazgeçilmez bir eşisin.. Bir şarkısın sen ömür boyu sürecek… o güzelim aşure adın var ya dudaklarımdan yıllarca düşmeyecek” Aynen böyle olurdum işte… Sonra hemen en büyük kaseyi alırdım elime... Çökerdim mutfaktaki tabureye... Şöyle bir koklardım aşureyi içime çeke çeke… Hımm... O güzelim tarçın kokusu ve aşure içine katılan yiyeceklerin melez aroması beni kendimden geçirirdi… Off! Kaseyi karşımda şöyle bir tutardım ve derdim ki: “Ruhum senin kalbim senin ömrüm senin.. Yıllar geçse ölmeyecek bende sevgin… “ Sanki aşure de bana aşkla bakardı.. Bir kaşık aşureyi ağzıma atardım ve gözlerimi kapardım… Derdim ki: “Bir şarkısın sen ömür boyu sürecek… Ey sevgili aşure… Adın ve tadın dudaklarımdan yıllarca düşmeyecek”

Of.. Bir kase aşure kesmezdi beni tabii... İki... Üç kase arka arkaya yerdim… Annem görürdü beni... Çok öfkelenirdi. Tombiş bir genç kız olmamı hiç istemezdi. Elimden alırdı kaseleri... O kadar üzülürdüm ki... Gözyaşı dökerdim gizli gizli… Aşureye usulca derdim ki: “Uzaklara kaçıversek seninle biz.. Birgün elbet göze gelir bu sevgimiz... Bir şarkısın sen ömür boyu sürecek… Adın ve tadın dudaklarımdan yıllarca düşmeyecek…" Böyleydim işte..

Şimdi Samanyolu şarkısı aklıma gelince.. Of.. Canım aşure istedi gene... Yaaaa… Böyleyken böyle.

3 yorum:

  1. o zaman buyrun .)

    http://www.youtube.com/watch?v=Q7piVM4W50g&feature=related

    YanıtlaSil
  2. Efendim, rahmetli Metin Bükey ve Teoman Alpay bu şarkıyı yaparken acaba hiç böyle bir ihtimali düşünmüşler midir?

    YanıtlaSil
  3. Hımm.. Düşünmemişlerdir sanırım. Fakat bence hissederlerse çok mutlu olacaklardır Tomrukcan.
    Çok masum ve iyi hislerle yazılan bir yazı. Nur içine yatsınlar.Bakın bu yazı sebebiyle hatırlandılar ve ruhlarını şad ettik fena mı? Sadece buna neden olduğu için bu yazıya sevinmişlerdir. Böyleyken böyle.

    YanıtlaSil