25 Ocak 2011 Salı

Kelimelerle Geyik Çevirme



Tamam. Kabul ediyorum. Tuhaf biriyim. İlgim dağınık, merakım obur, bilgim yarım yamalak. Ailemde herkes normal. Ben değişiğim. Kaç kere sordum. İtiraf etmiyorlar. Şüpheleniyorum. Evlatlık olabilirim.  Niye anlatıyorum şimdi bunları biliyor musun? Bazan muhabbet ederken misal, durup duruken ilgim dağılıyor,  iştahla merak  ediyorum, bilgim  yarım yamalak olunca da kafamın içindeki kıt bilgileri birbirine karıştırıyorum.  Ortamdan kopuyorum bu durumda tabii.. Karşıdan bakana şaşkın bir görünüm veriyorum. Mesela, bak şimdi;


Biri "Moralim bozuldu!" derse, ne diyeceğimi bilemiyorum. Elektrik bozulsa, elektrikçiyi, musluklar bozulsa muslukçuyu, televizyon bozulsa televizyon tamircisini, bilgisayar bozulsa bilgisayarcıyı çağırabilirim. Morali bozulan biri için kimi çağırabilirim ki acaba diye derin derin düşünüyorum.


"İyilik iyiliği doğurur!" ya da tam tersi "İyilikten maraz doğar!" derler ya, çok şaşarım. Hemen muhabbetten koparım. İyilik... Doğurabiliyor... Üstelik "iyilik", bazan maraz bazan da "iyilik" doğurabiliyor. Allah Allah!.. "İyilik" canlı bir şey mi ? Hatta doğurabiliyor ya madem, "iyiliğin" cinsiyeti kadın olabilir mi?


"Sıkıntıdan patladım!" diyen biri de kafamı çok karıştırır sözgelimi... Hemen koparım gene muhabbetten... Bu sözü söyleyen kişinin yüzüne, gene uzun uzun bakar düşünürüm... Acaba "sıkıntıdan patlamak" nasıl bir şeydir? Sıkıntıdan patlayan kişi, kendini tabanca olarak mı hissetmektedir? Yoksa mısır mı? Yoksa şampanya mı? Belki de balon... Sakız olabilir mi? Belki de tüfektir... Aaa! Lastik de patlamaz mı? Bir dakika apandist de olabilir.. Aman Tanrım! Ya bombaysa? Yazmayayım dedim ama, yazacağım işte... "Sıkıntıdan patladım" diyen kişi, şu anda hayalimde tüpgaz şeklinde canlanmaktadır!..


Şimdi aklıma ne geldi biliyor musun? "Muhabbetten koparım!" diyorum ya hani... Aaaa! Muhabbet lastik mi? Yoksa muhabbet internet mi? Ya da zincir olabilir mi? Fırtına mı yoksa? Aman Yarabbim muhabbet, kıyamet olabilir mi? Hoppala! Böyleyim işte... "Kafana takma!" mı diyorsun yoksa... Aman sakın ha! Böyle bir şey söyleme bana!.. Aman ha!.. Şimdi ben gene bir başlarım yazamaya..."Deli mi  ne?" diye kaçarsın benden valla... Tamam! Nerden geldi şimdi bunlar aklıma! Yeter!. Yeter! Şaşırdım kaldım valla!

25 yorum:

  1. yazınızı okurken aklıma otistik çocuklarla ilgili hazırlanan bir video var ya, o geldi. hani çocuk diyor ya deyimleri anlayamam, net ve basit konuşmaları anlayabilirim. belki de otistik bir çocukla ilgili en üzüldüğüm noktalardan biri bu. dilimize yerleşmiş bu kadar çok deyim varken bizleri anlamaları gerçekten zor.

    bugün pek geyik havamda değilim galiba, gidip kendime bir ağlama dolabı bulayım.

    YanıtlaSil
  2. :))
    Obsesif belirtileri bunlar :p

    YanıtlaSil
  3. Heheehhe :) yazıyı okurken çok eğlendim. Ben de "öle yazdım", "gide yazdım" gibi "yazı"lı laflara çok takarım. Nası yani kalemle mi yazdın? Havaya mı suya mı nereye yazdın? Yazma işlemi başka nasıl gerçekleştirilebilir? :P

    YanıtlaSil
  4. Günaydın Vildan,

    Salinger'in bir sözü var bana çok uyar, biri konu dışına çıkıyorsa çok hoşuma gidiyor diye. Yazınızı bu açıdan çok sevdim, hatta belli bir konu olmaması zaman zaman daha iyi, sohbet ederken de böyle oluyorsa çok severim, kelime dağarcığı egzersizi, kelimelerin çifte anlamları peşine düşmek ve göndermelerde bulunmak zihin jimnastiği elbet ve yazınızda olduğu gibi hoş vakit geçirtir insana, siz böyle yazıları daha çok yazın :) sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Deliyi düğüne salmışlar hesabııı...Ne hesabıysa tabii:):):)

    YanıtlaSil
  6. O yüzden sohbette daldan dala atlamak iyi oluyor. Fazla derine inmeden yani. Hemen değiştir. DE..neyi değiştir? Bak ben de aynı hastalığa tutuluverdim hemen. tutulmakmı? nasıl yani. Daldan dala mı nasıl yani? obsesif kompulsif bir vaka mı?ben biliyorum hepsinin bir çaresi var. Hemen gidip yemek yemeliyim. İyi bir güne ..iyi bir kahvaltıyla başlamalıyım. bir küçük parca çikolata ile bir acı kahve her derde devadır.
    Vildancım hazır et kültablasını da 5 dakkaya ordayım.

    YanıtlaSil
  7. Kafası "farklı" çalışanların ortak özelliğidir bu "kopma" meselesi.

    Yalnız değilsiniz :)

    Sevgi ve selâm ile.

    YanıtlaSil
  8. Selamlar,
    Böyleyken böyleyim işte:) Ne yapabilirim.

    YanıtlaSil
  9. Vallahi sizin durumunuzu bilmem ama öncelikle ben çok eğlendim,sonrada kafamda sıkıntıdan ne patlar,nasıl patlar,tüfek mi, bomba mı?...
    Anladınız siz onu, başladım sorgulamaya.Sonuç çok iyi değil acaba bendemi size benziycem:)
    Şaka bir yana güzel yazıydı bence.Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  10. Ahahahhaha okurken çok keyif aldım:))))Senin hiç sorunun yok sadece çok komiksinnn:)))Biri sana "moralim bozuk" dediğinde ne yapacağını bilmiyorsun ya belki de onu kırmadan ne söyleyebilirim nasıl yardımcı olabilirim şeklindesin:)))Sevgiler şekerr:)))

    YanıtlaSil
  11. Selam Sihirli ve Sağır Kedi
    Siz olmasanız ne yaparım ben? Canımsınız:))

    YanıtlaSil
  12. Nası yanii?
    Tanıdığım bir cinci hoca var(cinekolog)anlatsak durumu.En zırvanasından(zırvalamanın nirvanası) bi açılım istesek.Saçma sapan konuşuyorum diycem ama,bu sapan neden saçmanın arkasından koşturulur onuda bilmiyorum.Acaba;bu saçma-sapan iki benzemezini ayrılmaz yapan formülasyonu insanlara uygulasak başarılı olabilirmiyiz?
    ....ne diyodum ben!haaa,her neyse yaa
    tamam yaa susutum bidaha yazmıycam..
    Tö be or not tö be..

    YanıtlaSil
  13. aslında yaptığın geyik çevirme değil,
    ("aslında sen bunu demek istiyorsun,bunu kasdediyorsun" ifadelerini sevmem,hoş da değil ve ilk 5 kelimem hoşuma gitmedi)

    1)aslında yaptığın geyik çevirme değil,kelimelere takılıp kalmak...
    2)ilk madde yerine düzeltilmişi şu:
    sanırım kelimelere takılıp kalıyor,mecazdan çok gerçek anlamları ile de ilişki kuruyorsun;herzaman yanılma ihtimalim yüksektir...

    aman allahım,ne kadar yüksek?everet kadarr mı?yükler ya sekmezse?vs vs

    YanıtlaSil
  14. casswa, bu yorumunuzu yeni gördüm biliyor musunuz? kusura bakmayın biraz gecikmeli cevaplıyorum:)
    aa.. yazın lütfen, tekrar yazın...
    bana "tö be or not tö be" dedirtmeyin olmaz mı:))

    YanıtlaSil
  15. Infantulus,
    1- eyvah, gene mi hata yaptım hocam:)

    2- ben de yanılmış olabilirim:)

    hımm.. neyse:))affola!

    YanıtlaSil
  16. ne çok yorum okuyamadım hepsini ama yazıyı çok beğendim hatta bir bölümünü fesde paylaştım

    YanıtlaSil
  17. Selam Aslı, ne yalan söyleyeyim bu yazımı çok severim. Hatta arada aklıma gelir yine yeni yeniden kelimelerle geyik çevirsem diyorum. Unutuyorum.. Du bi.. Düşüneyim:)

    YanıtlaSil
  18. Yanıtlar
    1. Duygu, bu yazıyı ben de seviyorum biliyor musunuz? Tam beni anlatıyor çünkü:))

      Sil
  19. bende sendenim:) bazen koparım sohbetten kafam takılır bir yerlerde kalırım, sonra muhabbetide kaçırırım :))

    YanıtlaSil
  20. Biliyor musun küçük çocuklar da tıpkı böyle düşünür büyüklerin konuşmalarını dinlerken. Düz mantık denirmiş bu durumlarına. Oğlum henüz 3 yaşındayken anne-oğul sohbet ediyorduk. Bir ara söylediğim bir cümleye "neden öyle dedin anne?" diye sordu. "LAFIN GELİŞİ öyle dedim" dedim. O da bana "hmm peki anne LAFIN GİDİŞİ nasıl oluyor?" diye sordu. Durdum, aval aval yüzüne baktım. Tıpkı onun bana baktığı gibi. Lafın gidişini düşündüm, anlattığım konuyla bağını kurmaya çalıştım, neyi soruyor diye tekrar sordum ve bir an için dondum kaldım. Ben de tıpkı onun gibi cümleyi anlamlandırmıştım. Kahkalarla güldüm ve sonra bunun bir deyim olduğunu gelen- giden diye gerçek bir durumun olmadığını izah ettim. Bundan sonra da deyimleri kullanırken bu bir deyim demeyi ihmal etmedim. Bu unutulmayacak güzellikte bir anı benim için. Sizin yazınızda bu lezzette güzel bir yazı olmuş. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşım büyük aklım küçük benim Minel Se:))
      Sevgiler benden.

      Sil