16 Mart 2018 Cuma

Leylek Leylek Havada...



Müzeyyen abla merhaba, diye vatsaptan  mesaj yazdım. Önce Sarılma Emoji  (Açık el/sarılma emojisi) gönderdi. Sonra... Karşılıklı hatır sormalar falan derken, damdan düşer gibi marteniçkayı nereden bulabilirim, diye sordum. Marteniçkayı bilmeme şaşırdı.  (Ters Kafa: Zıpır ve tatlı gülüş emojisi) gönderdi. Valla Müzeyyen abla,  inan ki bilmiyordum. Feysbukta senin hesabında gördüm. Sonra araştırdım. Hikayesine bayıldım. Hemen bir parça kırmızı bir parça beyaz yün buldum. Yukarıdaki fotoğrafı gönderdim. Bak kendime marteniçka yapıverdim, diye yazdım.  Kalpli göz ifadesi (ya seni yerim emojisi) gönderdi. Ama ben senin marteniçkalarından istiyorum. Onlardan nerede bulabilirim diye yazdım. Ardından durur muyum? Ben de bir emoji ekledim.  Ağlayan ifadesi  (Ağlarmış gibi yapan emoji). Canım benim, onları ben Bulgaristan'dan getirdim diye yazdı. Şu emojiyi ekledi. Gülen gözlerle öpen ifadesi (Öpüyormuş gibi yapan) 


Bir dakika kadar sonra yukarıdaki fotoğrafı gönderdi. Dert etme. Bak bunları sana veririm diye yazdı. Allahım mutluluktan uçtum. Tam beş tane (32 diş gülen surat)  emojisi gönderdim. Hiiiç itiraz etmeyeceğim. En kısa zamanda kapında biteceğim diye yazdım. Tamam, bunlar senindir dedi.Kalpli göz ifadesi

Müzayyen abla benim kardeşin komşusu. Çok severim. Kardeşe gittiğimde mutlaka kapısını çalar, nabersin  Müzeyyen abla derim. Bulgaristan göçmeni olduklarını biliyorum. Allahım nasıl şahane yemekler yapar anlatamam.  Daha önce hiç işitip görmemiştim. Meğer Bulgaristan'da  her yıl Mart ayı geldiğinde, kırmızı ve beyaz yünlerden  bileğe takılan süsler yaparlarmış. Bu Bulgaristan'a has, bir nevi baharın gelişinin kutlanışıyla ilgili bir gelenekmiş.
Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç edince, geleneklerini gene devam ettiriyorlar demek ki. Ne güzel!

Bugün bir dilek tuttum. Marteniçkamı bileğime taktım.  İlk leyleği gördüğümde marteniçkamı bileğimden çıkaracağım. Veee... İlk denk geldiğim meyve ağacının dalına asacağım. Böylece hem benim dileğim gerçekleşecek hem o meyve ağacı daha çok ürün verecek. Allahım yarabbim. Niye böyleyim?  Biliyorum kendimi... İlk leyleği görene kadar başım havada gezeceğim. Dalgın ifadesi (Karşısındakine duygu sömürüsü yaparcasına içli üzülen emoji.)



gizli not- emojileri  buradan aldım.

15 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Dilek, bildim. 😍 Anlat kanka dinliyorum emojisi bu:)

      Sil
  2. Ne güzelmiş :) Hay Allah, benim olsaydı pazartesi günü leylekleri gördüğümde hemen gidip asardım bir erik ağacına bak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan hemen yapsana. Bileğinden iki parmak daha uzun bir kırmızı bir de beyaz yün kes. bir ucundan iki ipi düğümle. Sonra düğüm ucu ortada kalsın. bir elinle kırmızı ucundan ve bir elinle beyaz ucundan tut. Bir ucu sabit tut. Diğer uçtan saat yönünden çevirmeye başla. Artık gerilmeye başlayıp çevirmen zorlaşınca bırak. Kırmızı ip ve beyaz ip birbirine dolanacak. İşte benim bileğimdeki gibi olacak. Tak bileğine. Dilek tut. Bağla... Leylek görünce çıkar bileğinden ve senin erik ağacının dalına asıver. Ne olacak ki? Bizim pirimiz Nasrettin Hoca. Ya tutarsa:)

      Sil
  3. Ne harika bilgiler. Ben de yapayım. Hem daha leylek de görmüşlüğüm yok nasılsa :) Müzeyyen Hanım gibiler çok olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olsun Tülin:) Yap elbette... Marteniçka kız kardeşliği kuralım:)

      Sil
  4. Bildiğim kadarı ile ucuzlukçularda 1 tl ye satılıyor martçenika. Ayrıca leyleğe gerek yok ilk çiçek açmış ağaca asmanda yeterli diye biliyorum ben.
    Dileğiniz tutar inşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel. Neticede her şey niyet etmekle başlıyor di mi Yüreğimin İklimi. Doğa ile insanın el ele vermesine ortam hazırlayan ritüeller bunlar.

      Lakin gene de leyleğimi bekleyeyim ben:)

      Sil
  5. Bursa'da Leylek Köyü var Eskikaraağaç diye. Oradan geçecekler yakın zamanda. Bulamazsın oraya bir uğrayın. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Du bakalım Recep... Başım havada dolaşıyorum. Göreceğimi hayal ediyorum:)

      Sil
  6. Bir göçmen olarak marteniçka hakkında neler yazmıştım ama okunmuyor ki 😒
    En iyisi kendin yapman yoksa illa ki hediye olmalı yani satın alınmaz marteniçka(bu havalı adı,mart ipi diye de bilinir) ve asla çıkarmayacaksın,banyo yaparken bile,o ana dek ;)
    Bana bizzat babannem öğretmişti marteniçka yapmayı.Lakin Türk adetidir ki zaten biz göçmenler Türk asıllıyızdır ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yoo Balthus. Hiç çıkarmadım. Hep bileğimde. Gözüm gökyüzünde:)
      Keşke link verseydin.

      Sil
  7. hahah kapmışsın marteniçkayı kaşla göz arasında :D çok hoşlar imrendim valla :)

    YanıtlaSil