8 Mayıs 2011 Pazar

Hey, "Işınla Beni Scoty!" - 2256 Yılında Anne Olma Vaziyeti..


Çocukluğumun televizyon dizisiydi Uzay Yolu. Benim gibi hayal etmeyi seven biri için büyüleyiciydi tabii. Düşünsene, Atılgan adında bir uzay gemisi. Kaptan Kirk'ün "Işınla beni Scoty" demesiyle, hoop gemiden anında ışınlanıvermesi... Hey, şu ışınlanmayı ben bu dünyadan gitmeden icat edebilseler keşke! Of, en büyük hayalim. Kuş olup kanatlanamayacağıma göre, keşke ışınlanabilsem istediğim yere. Allahım,  acaba benim böyle hayalci biri olmamın sebebi çocukluğumda seyrettiğim Uzay Yolu tarzı filmler mi? Ya Mr. Spock? Hani insan anne ve Vulkanlı babadan doğma, uzun kulakları ve soğukkanlı ifadesiyle hafızama kazınmış Uzay Yolu'nun ilginç karakteri. Benim seyrettiğim yıllarda o kadar şaşırtıcıydı ki bu film. Hayret ve hayranlıkla karışık duygularla seyrettiğimi çok iyi bilirim. 


Dün gece Uzay Yolu'nun yeni versiyonu, Star Trek'i seyrettim. Bu filmde de gene Kaptan Kirk, gene Mr. Spock var. Gene uzaydayız. Uçan arabalar, ışınlı tabancalar, uzaylılar, o kadar çok icatlar yapılmış, yeni gezegenlere ulaşılmış, o denli gelişmiş ki herşey anlatamam. Gene "Işınla bizi Scoty!" dediğin anda, bu kez bir yerde durmana bile gerek yok.. Koşarken bile ışınlanman mümkün herhangi bir gezegenden kendi uzay gemine. Bu film bizi Uzay Yolu dizisinin en başına götürmekte... Yıl desen 2256... Düşünebiliyor musun? Bu film günümüzden 250 yıl sonrasını anlatıyor. Filmin başında Kaptan Kirk'ün trajik doğuşu gösteriliyor. Ve inanamıyorum. Annesi aynı günümüzdeki gibi doğum yapıyor. O kadar teknolojik depdebe arasında, doğuma hiç bir kolaylık getirilmemiş ya inanılır gibi değil. Gene anne çığlık çığlığa bağırıyor. Gene başındaki doktor ya da ebe neyse, "Ikın! Ikın!" diye anneye sesleniyor. Ve Kaptan Kirk 2256 yılında  günümüzün doğum şartlarında doğuyor. Şimdi canım Mr. Spock'un kimi durumlarda "İlginçç!" demesi gibi bir söz sarfetmek istiyor. "İlgiiinnç!" Çocuğun kız mı erkek mi olduğu bile bilinmiyor. Vay canına sayın seyirciler. Filmi çok beğendim. Nostalji oldu, bir an çocukluğuma geri dönüp, mahallede oynadığımız Uzay Yolu oyunları aklıma geldi gelmesine ama... 250 yıl sonraki doğum olayında hiç bir değişiklik düşünülmemesi ve doğacak bebeğin cinsiyetinin bilinmemesi şaşırttı beni ne yalan söyleyeyim. Dehşete bile düşürdü diyebilirim... 

Hey, “Işınla beni Scoty!”

2 yorum:

  1. Ay Üssü Alfa... Klostrofobik bir diziydi. Hele o uzay mekiklerine bayılıyordum. Mr Spock aslında spesifik bir karakterdi. Diziyi belki de diğerlerinden ayıran en önemli karakterdi. O kadar ilgi çekmesi Klingonlardan falan değil o ayrıksı görünüşü, zenci duruşu ama alabildiğine İnsani yanları ile Spock'tı.

    YanıtlaSil
  2. Selam Avram, Uzay Yolu en sevdiğim diziydi. Jetgiller de en sevdiğim çizgi filmdir:) Galiba teknoloji seven biriyim. Gözüm geçmişten çok gelecektedir. Keşke ışınlanma olsa, keşke jetgiller gibi bireysel uçuşlar gerçekleşse, insan hayatını kolaylaştıracak tüm tenkolojik gelişmeler gerçekleşse diye düşünürüm. İyi ama bununla birlikte duygular yitirilmese... Yazmışsınız ya.. Spock ne kadar soğukkanlı, aykırı dursa da haklısınız insani yanlarıyla bizim için Spock'tı.

    İyi ama doğum değişmiyor hayal dünyasında demek ki.. Bu filme göre anne olmak için şartlar gene aynı olacak gibi görünüyor.

    YanıtlaSil